неделя, 3 февруари 2019 г.

Болест на Уилсън, алтернативни методи на лечение

Източник: NaturalLivingCenter

Преди няколко дни публикувахме статия за Болестта на Уилсън. Да припомним, че това е тежко наследствено заболяване, при което медта, която е толкова необходима за организма ни, не само не се усвоява, но и се натрупва като токсично вещество в черния дроб. Ако заболяването се открие рано и се лекува по подходящ начин, човек с болестта на Уилсън обикновено може да се радва на добро здраве и нормален живот. Ако не се лекува, болестта на Уилсън може да причини тежки мозъчни увреждания, чернодробна недостатъчност и смърт. Заболяването изисква лечение през целия живот. В миналата статия ви обещахме да ви запознаем с някои естествени средства за лечение на болестта на Уилсън. За тези, които не са прочели първата статия, могат да я намерят тук.

Научните изследвания и доказателства са ориентирани към пречистване и подобряване функцията на черния дроб.

Бетаин. Неговата основна функция е да предпазва клетките, които се намират под силен стрес и да поддържа важни телесни функции и процеси. Среща се естествено в много храни и е силно присъстващ в цвекло, спанак, зърнени култури и миди. Ефектът му е по-силен, когато болният не приема витамини от групата В. Съществува и във вид на хранителна добавка.

Холин. Витамин от групата В. Участва в мастната и холестеринова обмяна, като регулира отлагането на тези вещества в тъканите.Най-добрият начин да си го набавите е чрез употребата на храни, които го съдържат в голямо количество: яйчен жълтък, черен дроб, говеждо месо, пиле, масло, риба. В по-малко количество се намира в растителните храни, като фъстъци, картофи, домати, карфиол, леща, царевица, банани, портокали.

Кордицепс. Прочутата китайска гъба, известна като естествен антибиотик, подобрява функцията на черния дроб и стимулира имунната система. Използвайте като хранителна добавка. Да се избягва при: алергия и свръхчувствителност към гъбички и плесени, при прием на антикоагулатни, при проблеми с простатата, при прием на орални контрацептиви, при прием на имуносупресиви, при хормонално-заместителна терапия, при бременност и кърмене, при миелогенен рак.

Магарешки бодил. Известен още с няколко имена: бял трън, млечен трън, средиземноморски трън. Една от най-добрите билки за детоксикация и подобряване функцията на черния дроб. Препоръчва се при омазнен черен дроб, цироза, вирусен хепатит. Употреба като билка и хранителна добавка.

Пробиотици. Те са много необходими, защото привеждат в баланс нарушената бактериална флора, която съпътства заболяването. Да се избягват при свръхчувствителност и непоносимост към лактоза.

Цинк. Необходим за реализирането на стотици ензимни процеси,  процеси на растеж и възстановяване, производство на хормони, репродуктивност, храносмилане… Хранителни източници, богати на цинк са: животински (риба, яйца, мляко и млечни продукти, месо) и растителни източници (бобови, ядки, тиквени семки, фъстъци, пълнозърнести храни, гъби, някои зеленчуци). Може да се приема и във вид на хранителна добавка.

Астрагал. Билка, адаптоген, която помага за възстановяване и изграждане на цялостното здраве на организма. В случая с болестта на Уилсън се бори с вирусните инфекции в черния дроб и е ефективен при лечение на цироза. Употребява се във вид на отвара, тинктура, и хранителна добавка.

Аюрведа. От индийската медицина са подходящи Кавалахар и Лив-52, които съдържат комбинации от най-добрите билки за черния дроб.

Буплеурум. Билка, широко използвана повече от 2000 години в Азия за цироза и други състояния, свързани с възпаление.

Ще споменем още няколко помощни средства, които подобряват функцията на черния дроб: куркума, морски зърнастец (облепиха), селен, хлорофил (от зеленолистни зеленчуци), витамин Е и др.


Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! Ако искате да получавате всяка наша нова статия, регистрирайте се във формата, която се намира горния десен ъгъл.

А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:

Защо винаги обвиняваме гените
Без скалпел
Хирургията на 21-ви Век
Умореният черен дроб

Няма коментари:

Публикуване на коментар