понеделник, 14 октомври 2019 г.

Артрит и хранителни алергии




Въпреки че повечето специалисти отхвърлят хранителните алергии като причинители на артритните заболявания, съществуват достатъчно доказателства, които показват, че те са в основата на много случаи на ревматоиден артрит и в по-ограничена степен на някои от другите видове артрит.

Видът и количеството храна, която може да предизвика алергична реакция, респективно артритно заболяване или обостряне на състоянието, както и да повлияе хода на лечението, след като причинителят бъде изключен от обичайната диета, зависи от организма на съответния човек. Симптомите при някои болни могат да изчезнат напълно след изключване на съответната храна, но да се появят отново при прием и на минимално количество от нея. При други състоянието може да се подобри до известна степен, щом се намали приемът на дадена храна, но да не настъпи по-нататъшно подобрение, ако храната напълно се изключи. Всеки болен може да експериментира сам с диетата си, но не бива да се влияе от опита на други хора.

Разбира се, не при всеки промяната в диетата ще доведе до излекуването му от артрит или до подобряване на здравословното му състояние. Но повечето хора несъмнено ще извлекат полза от една балансирана здравословна диета и повечето артритни заболявания ще се повлияят благотворно от промяната, както и намаляването на теглото води до подобрение при друга група артритноболни хора. Статистиката сочи, че около 40% от страдащите от артрит, особено от ревматоиден артрит, могат да се повлияят положително от промяната в начина на хранене. Малък брой от този процент болни ще се излекуват напълно, което някои биха окачествили като чудо.

Потенциално алергизиращи храни

За никоя храна не може да се твърди със сигурност, че не може да причини алергия. Всяка храна може да стане причина за алергична реакция у някого и е напълно възможно алергията да се прояви и като артрит. Проблемът се усложнява от това, че някои хора са алергични към повече от един вид храна. За да се открие причинителят, е необходимо да се експериментира с всички видове храни поотделно или комбинирано. Но както изглежда, някои групи храни са най-честите причинители и това са:

Ø мляко и млечни произведения – сирена, масло, сметана и кисело мляко
Ø зеленчуци, като червени, зелени и жълти пиперки, домати, картофи, тютюн, лютиви пиперки и патладжани
Ø цитрусови плодове, особено портокали и портокалов сок
Ø пшеница и пшеничени продукти

Кандида (свръхчувствителност към мая)

Когато маята предизвика алергична реакция, лечението се провежда в две посоки: лечение с антибактериални лекарствени препарати и изключване от обичайната диета на захарта и всички ферментирали храни, като по този начин се изключва и маята
от храненето.

Диета, изключваща определени храни

Не е категорично доказано, че определена хранителна алергия може да е причинила или влошила артритно заболяване при някои хора, но ако това се установи, ще е от съществена полза изключването на проблемната храна от обичайната диета. Това ще доведе до намаляване на болката, повишаване на подвижността, по-малко деформиране на ставите, намаляване на приеманите лекарства и минимизиране на страничните ефекти от тях. При малко хора ефектът се оказва толкова положителен, че да доведе до пълното им излекуване. При повечето артритни заболявания изключването на храните, към които организмът проявява непоносимост или свръхчувствителност, не води до пълно излекуване на болния, но може значително да подобри състоянието му. Затова подобна мярка си струва усилието.

Същевременно, ако една храна вреди на организма толкова,
че води до артрит, тя по всяка вероятност уврежда организма и по други начини, така че ако я изключите или намалите количествено консумацията ú, със сигурност ще подобрите общото си здравословно състояние. Преди обаче да преминете към специална диета, изключваща определени храни, трябва да се консултирате с лекар или с диетолог, което важи в пълна сила за хората, които приемат лекарства; имат и други здравословни проблеми, освен артрита; прекалено млади са или са в напреднала възраст, или пък са жени, които са бременни.

Диетата, която изключва повече от една група храни (мляко и млечни произведения, цитрусови плодове, пшеница и др.), не бива да се прилага самоволно, а само под лекарско наблюдение. Два са методите, които се използват, за да се установи храната, която предизвиква проблем, и това са алергологичните тестове и воденето на дневник за храненето…

Автор: д-р Димитър Пашкулев

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:

Фокусираният ултразвук
може да замени опиатите
предписвани с рецепта
Мъжко здраве,
простатит
Какво е
Ендоканабиноидна система



Няма коментари:

Публикуване на коментар