неделя, 27 октомври 2019 г.

Магнезий и неговата огромна полза за здравето ни


Магнезият със сигурност e най-актуалният за здравето на съвременния човек. Повече от две десетилетия лекувах различни групи от пациенти основно чрез правилно хранене, източни практики и билкови средства и споделях опита си чрез статии и книги. Но през последните години установих рязко повишаване на оздравителния и възстановяващ ефект на програмите при включване към тях и на определени минерали. И въпреки, че организмът ни има нужда от десетки минерални вещества, фокусът на вниманието ми беше съсредоточен именно върху елемент №12. Причините бяха разнообразни: все по-обилните литературни данни, собствените ми проучвания (чрез една аналитична лаборатория към БАН-София установихме екстремен спад на магнезиевото съдържание в средностатистическото меню на българина) и разбира се – обнадеждаващите резултати от практиката. След като модифицирах общите си и диетични препоръки повече в съответствие с масовия магнезиев недоимък и съответно допълвах схемите от хранителни добавки и средствата за външна употреба, резултатите често идваха в пъти по-бързо и се очертаваха все повече като трайни…

Междувременно излезе ключовата преводна книга на Марк Съркъс „Интрадермална терапия с магнезиев хлорид“ („Анхира“, 2008 г.), на която имах възможността да бъда редактор и рецензент. Две години по-късно реших да обобщя данните на редица автори и собствения си опит в монографията „Чудото на магнезия“ („Кибеа“, 2010). И двете книги породиха значителен интерес, но в условията на времева и финансова криза много хора продължаваха да имат проблеми с ориентирането в тази многопосочна материя. Така назря необходимостта от едно масово достъпно в ценово отношение ръководство, което да е едновременно кратко и съдържателно, особено по отношение на интрадермалната (трансдермална) терапия. Докато мнозина са свикнали да поглъщат различни лекарства и добавки, все още масовото съзнание се озадачава от възможността да се въздейства не само върху кожата, но и върху целия организъм, посредством външни апликации…

Защо не можем без елемент №12?
Аритметично погледнато, в организма на един възрастен човек има 30-50 г магнезий (Mg). Това в сравнение с калция, например,  около 1 кг изглежда твърде малко. Затова пък магнезият е изключително динамичен: той бързо се усвоява, но и лесно се изхвърля, така че изисква постоянен приток от попълнения. Необходимите ежедневни количества магнезий варират от 400 до 600 мг. Когато става въпрос за лечебно прилагане, някои специалисти дават даже и по 1-2 грама всекидневно…

Ензимите са белтъчни молекули, които стимулират всяка химична реакция в живия организъм. Без магнезий стотици от тези ензими просто не могат да си вършат работата, като най-важната ензимна реакция е свързана със създаването на т.нар.макроергични връзки, чрез активирането на аденозинтрифосфорната киселина (АТФ) - основната молекула, необходима за съхранение на енергията.

Магнезият допринася за поддържане на здрава имунна и ендокринна системи, поддържа стабилен сърдечния ритъм, нормална - мускулната функция и здрави костите. Той подпомага усвояването и обмяната на много други минерали и витамини, на повечето хормони, а също така на ацетилхолина и азотния оксид, чрез които се регулират множество функции на нервите, кръвоносните съдове и имунната система.

В клетъчното ядро повече от половината магнезий е тясно свързан с нуклеиновите киселини и белтъчните вещества . Магнезият е нужен за запазване целостта на двойната спирала на ДНК, която носи генетична информация и кода за различните белтъци, изграждащи всяка жива телесна структура. Нашествието на тежките метали и други отрови в нашия бит, така характерни за съвремието ни, успешно се контролира чрез подобряване на магнезиевото съдържание. Това включва и голяма част от канцерогените – ако не за лечение, то магнезият е особено перспективен като участник в един природосъобразен комплекс за предотвратяване на различни доброкачествени и злокачествени новообразувания.

Магнезият е антистресов минерал, който оказва нормализиращо въздействие върху състоянието на цялата нервна система и особено на нейните висши отдели в съчетание с витамините В-комплекс. Затова при недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се неговият сън, а жените стават ревливи. Шумът изглежда прекалено силен, светлината - твърде ярка, емоционалните реакции са преувеличени, сърцето бие до „пръсване”, а главният мозък е прекалено възбуден, за да заспи...

Магнезият може да намали нивото на холестерола в кръвта, да предпази от запушване на артериите и вените с тромби, както и от животозастрашаваща аритмия. Той оказва трайно положително влияние и върху състоянието на половата система. При бременни жени магнезият едновременно пази здравето на майката и предотвратява дефекти при развитие на плода (заедно с фолиевата и пантотеновата киселини), преждевременното раждане и абортите. При деца, родени от майки с магнезиев дефицит, по-често се срещат умствени и неврологични проблеми, както и дефекти, свързани със съединителнотъканна малостойност.

Здравата клетка е с високо съдържание на магнезий и ниско на калций. Биохимичната ни възраст теоретично би могла да се определя от съотношението на магнезий и калций в клетките. Магнезият в известен смисъл е минералът на подмладяването и предпазва от калциране на органите и тъканите, характерно за свързаното със старостта дегенериране на телесния механизъм.

Защо две трети от съвременните хора имат магнезиев дефицит?
По литературни данни от цял свят, които съвсем скоро са актуализирани и за България, близо 70% от населението има лек или по-сериозен магнезиев дефицит. Причините?

1. Едностранчивото торене и многото други фактори, които са причинили обедняване на почвите, са се отразили отрицателно върху магнезиевото съдържание на хранителните продукти, което е намаляло в пъти през последните няколко десетилетия.

2. Храненето „на крак”, както и с недоброкачествени продукти - рафинирани, пресолени, препържени и престояли, както и недостигът на сурови растителни продукти – това едновременно не осигурява достатъчен магнезиев внос и намалява способността на тялото да го усвоява.

3. Установено е, че както епизодичното напиване, така и редовната умерена употреба на алкохол води до сериозен магнезиев дефицит. В различна степен това важи и за тютюна, наркотиците, както и за растящия наплив от други отрови в околната среда – тежки метали, флуор, пестициди и т.н.

4. Употребата на високи дози и/или за дълги периоди на калциеви добавки, антибиотици, стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства, слабителни, успокоителни, инсулин, сърдечни гликозиди, диуретици, цитостатици и други лекарства, както и хапчета против забременяване.

5. Проникващата радиация (въздействието на алфа, бета и гама лъченията) води до сложни промени в човешкия организъм, някои от които рефлектират върху магнезиевата обмяна. По-слабо, но по подобен начин действат електромагнитните излъчвания от трансформаторите, телевизорите и компютърните монитори.

6. Всички нарушения на здравето, съпроводени със спазми, повечето сърдечносъдови, храносмилателни и костноставни болести, нервновегетативните дистонии, диабетът, бронхиалната астма и другите алергии, както и всички състояния, водещи до засилена обмяна, обезводняване или увеличената киселинност в тялото, по правило са съпроводени с недостиг на магнезий.

7. Бременните жени имат повишени нужди от магнезий; това се отнася и до кърмачките, подрастващите, водещите активен начин на живот (много физическа, умствена, зрителна, сексуална и друг вид активност). Рискова е и групата на хората над 60 год. възраст (вече по други причини, като намалена усвояемост и разгръщане на болестните предразположения).

8. На последно място, но не и по значение, магнезият особено бързо се изразходва при стресовия съвременен живот, често съпроводен от бързане, несигурност, раздразнителност и безпокойство…

Автор: д-р Димитър Пашкулев, специалист по интегративна медицина

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:

Фокусираният ултразвук
може да замени
опиатите предписвани
с рецепта
Болест на Фабри –
какво трябва да знаем
Дигиталният хероин –
наркотикът на
съвременните деца

Няма коментари:

Публикуване на коментар