сряда, 11 декември 2019 г.

Градинарството като терапия


Отглеждане на рози за имунната система, подрязване на храсти срещу високо кръвно и сеене на моркови за изграждане на костите? Звучи малко откачено. Много изследвания обаче показват, че работата в градината подсилва тялото и укрепва психиката.

Няколкоминутен поглед върху цветята и дърветата нормализира пулса, намалява кръвното налягане и подсилва имунитета. При това се понижава и нивото на адреналина в кръвта, а мозъкът започва да отделя допамин – биологично активно вещество (медиатор), което ни прави щастливи и доволни. Това е доказано дори експериментално. Шведският психолог Тери Хартиг от Университета Упсала, заедно със свои колеги от калифорнийския университет изследвали успокояващото действие на природата върху човешкото тяло и психика. Те поставили на 112 млади участници с добро здраве напрегнати задачи, като една част от тях били въведени в помещение с панорамни прозорци към градина и възможност за кратки разходки, а другите в идентично помещение, но с гледка към сива улица. След приключване на теста хората във втората група били изтощени и в лошо настроение, докато при имащите контакт с природата участници не само че отсъствала стресова симптоматика (били с нормален пулс и кръвно налягане, с повишено субективно усещане за добро настроение и самочувствие), но и показали значително по-добри резултати при разрешаване на поставените задачи. Тези, които не искат да се задоволят само с разходки сред природата, биха могли да направят още повече за здравето си. Тъй като не само красивата гледката, а и работата в градината е не по-малко здравословна и често пъти има ефекта на коктейл от хапчета. 

Подрязването на живия плет, поливането на цветята, прекопаването и засяването на лехите със зеленчуци – осигурява разнообразни движения, които натоварват многостранно тялото. Това подсилва мускулатурата и увеличава костната маса. Лори Търнър от Университета в Арканзас изследвала девет дейности с несъмнен ефект върху плътността на костите и предотвратяващо остеопорозата действие. Победителите били – силовите тренировки във фитнес залата и... градинарството. Пионер в изследването на градинарството е Роджър Улрих, някогашен ръководител на Центъра по здравни системи и дизайн към Университета A & M. В много свои студии той проследява въпроса как се отразява природата на физиката и психиката на човека. В един от експериментите си той разделил на две групи болнични пациенти с опериран жлъчен мехур, като всички получавали еднакво лечение и грижи, но едните лежали срещу прозорец към градина, а другите гледали към стената на съседна сграда. Оказало се, че природната гледка ускорява оздравителния процес: пациентите с изглед към градината се нуждаели от по-малко болкоуспокояващи, спели по-спокойно, при тях се наблюдавали по-малко усложнения и били изписани по-рано от другите, които били поставени пред сивия урбанистичен пейзаж. 

Реанимационните клиники, санаториумите и старческите домове на запад отдавна са открили лечебната сила на градините. Засявайки семена между лехите, пациентите, които са преживели инсулт, възвръщат отново фината моторика на движенията си. Страдащите от Алцхаймер тренират паметта си с имената на растенията. В грижи за цветята психически обременените отвличат мислите от маниите и страховете си и намират душевен покой. Синтезирането на важния за усвояването на калция витамин D от слънчевата светлина и движението, при което се уплътнява костното вещество, представляват не само ефективна превенция срещу остеопорозата. Според изследванията на Университетската клиника в Хамбург, витамин D предпазва също от рак на гърдата и на дебелото черво. Каква по-добра превантивна програма от тази между розите и декоративните храсти? Градинарството само по себе си е ефективна терапия, особено за хората с лабилна психика и психически проблеми. При много психически заболявания ежедневието се доминира от грижи, всички мисли кръжат около проблемите на Аза, маниите, депресиите, неконролируемите страхове. Собствената личност обаче остава на заден план, когато човек поема отговорност за друго живо същество, та било то и малък морков – важното е, че първата крачка към външния свят е направена. 

Самата идея за зелена терапия е много стара: още египетските фараони при „душевно умопомрачение“ били изпращани от лекарите си на разходка в градината. И за здравите хора градинарството е един вид психотерапия. Ежедневието на съвременния човек е динамично и ориентирано към конкретни цели: задачите трябва да бъдат изпълнени, а сроковете задължително спазени. Дори да не се стига до критични нива на стреса, той постоянно присъства в живота му. В градината, за сметка на това, човек не преследва никакви цели, а работи за себе си – за разтоварване и удоволствие. „Копаенето и плевенето само ще ме изморят. Как ще ми помогне това за стреса?” – ще кажете. Е, представете си го като дебела книга – в началото може и да потръгне трудно, но когато ви увлече сюжетът, няма да имате търпение да видите, какво ще последва. При това растенията нямат предразсъдъци. На една зелка й е все едно дали човекът, който я полива е малък или голям, грозен или красив, професор или секретарка. Всички растения реагират позитивно на грижите, независимо от това, дали им ги предлага градинар с наднормено тегло, някой с един крак или пък болен от рак. В градината болните могат да сменят ролята си от обслужвани на обслужващи. А растенията винаги ще оправдаят очакванията им и ще се отблагодарят за грижите: едно семе, пъхнато в земята, покълва само след няколко дена и след това всяка сутрин протяга зеленината си нагоре към слънцето. Да видиш, че „протежето” ти расте и се развива, е приятно усещане за всеки човек. Още повече, ако успееш да върнеш към живот почти изсъхнало растение и го видиш отново отрупано с цветове. 

Коя градина ни прави особено здрави? Изследванията на природоизследователя Улрих показват, че не опира само до зеленината. Една планинска поляна, оградена от величествена гора, редуцира стреса чувствително по-малко от гордия поглед на стопанин върху скромната групичката дървета в собствената му градина. Следователно всичко онова, което сами сме композирали като парков пейзаж в минутите за отмора е здравословно. В стресиращото ни ежедневие, затворени между бетон и стъкло, имаме нужда от досег с природата повече от всякога. И съвсем не е необходимо да притежаваме цял парк, за да се чувстваме щастливи. Един балкон с маргаритки и две коренчета домати в саксия са достатъчни, за да изпитаме радостта от градинарството. Всеки кухненски прозорец може да приюти едно-две сандъчета с импровизирани лехички за подправки. Големината на нашата градина няма никакво значение. Всяко късче природа в дома ни е добре дошло, защото, както казва Роджър Улрих, за здравето „всяка частица зеленина е с цената на злато.”

Как действа градината на нашия организъм

Сърце и кръвоoбращение. Погледът към природата успокоява и намалява кръвното налягане в рамките само на няколко минути. Стресът се редуцира и мускулите се отпускат. По този начин сърдечносъдовата система се стабилизира, а при регулярна работа в градината дори за постоянно.

Кости. Многостранното натоварване на тялото при градинарството повишава плътността на костите по начин, съизмерим единствено с вдигането на тежести. Така се намалява рискът от остеопороза. Затова човъркането в градината е особено подходящо за възрастни хора.

Кожа. Слънчевата светлина помага при кожни заболявания като псориазис и невродермит. Дневната светлина при работа в градината съдейства при това в кожата да се синтезира витамин D, който изпълнява редица важни функции в организма.

Имунна система. Намаленото ниво на стреса и стабилната сърдечносъдова система, дължащи се на градинарството, директно подсилват имунната система. Успоредно с това работата на открито и физическото натоварване закаляват организма и го правят устойчив на инфекции.

Психика. Градинската работа има медитативно действие и отхвърля грижите на заден план. Поемането на отговорност повишава самоувереността. Растенията отговарят на очакванията и неизменно се отблагодаряват за грижите и усилията с великолепен растеж.

Източник: АПТЕКА38

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Болест на Фабри –
какво трябва да знаем
Медицински изследвания
върху канабиса
Рак на черния дроб
и терапия HIFU

Няма коментари:

Публикуване на коментар