вторник, 31 декември 2019 г.

Болят ме коленете, какво да правя?



Болката в коляното често е съпроводена с остеоартроза на
тазобедрената става. Своевременната диагностика позволява много хора да бъдат спасени от операция на тазобедрената става... Ще се спра възможно най-подробно на въпроса за своевременната диференциална диагноза на остеоартрозата на

Проф. Сергей Бубновски
тазобедрената става 

(коксартроза) и остеоартрозата на колянната става (гонартроза). Преди да пристъпя към анализа на остеоартритите , тоест към артритите на колянната и тазобедрената става, искам да насоча вниманието ви към факта, че в „Клиничните препоръки“, от които се ръководят повечето клиницисти, се прави известен паралел в лечението на тези две групи заболявания, тоест заболяванията на колянната и на тазобедрената става. А всъщност това са две принципно различни заболявания. Единственото, което ги обединява, е болката в коляното.

Ето защо второто, което трябва задължително да се направи при болка в коляното, е след рентгенова снимка на това коляно да се направи и рентгенова снимка на тазобедрените стави, желателно и на двете.

В костно-мускулната система на човека всички големи единични стави имат своя специфика, затова при корекцията или лечението им трябва да се прилагат различни методики. Дори остеохондрозата на гръбнака с наличие на хернии на междупрешленните дискове се лекува, колкото и парадоксално да звучи далеч по-лесно от всяка от тези големи единични стави. В дадения случай говоря за тазобедрената и колянната става. Има още и раменна, лакътна, лъчево-киткова и глезенна става. Всички те са строго специфични за разлика от гръбнака, който съхранява намиращия се вътре гръбначен мозък и затова е многократно дублиран от самата природа от съседните прешлени, или прешленно-двигателни сегменти, притежаващи еднаква структурна композиция.

На всеки такъв прешленно-двигателен сегмент се падат до 20 моторни динамични единици (мускули и връзки) с еднакъв строеж. Ето защо увредата на един прешлен или междупрешленен диск е подсигурена многократно от самата природа чрез съседните прешлени, притежаващи идентична структура с увредения прешлен.

А тазобедрената и колянната става са различни по структура. Но тъй като са съседи в оста на кинематичната верига, тоест всичко това е долният крайник, неволно ги свързват като „приличащи си“, опитвайки се да съединят несъединимото. Външните прояви като че си приличат - куцане, пукане в ставите, болки, напреднала възраст и някои други общи признаци. А в резултат на такъв „анализ“ (имам предвид същите онези „Клинични препоръки“) и лечението е еднакво — нестероидни противовъзплителни средства, хормони, физиотерапия.

Но при създаването на единичните стави на опорно-двигателния апарат природата се е погрижила за един вид застраховка. Измененията при заболяване на тазобедрената става се различават принципно от тези на колянната. А в гръбнака например всички изменения на прешлените и дисковете са идентични както в шийния, така и в гръдния и кръстния дял. Само кръстният дял страда повече от гръдния.

Тазобедрената става се отнася към групата на сферичните стави. И най-малките изменения, още повече измененията на ставната цепка между главата на бедрото и тазовата вдлъбнатина, водят до дегенерация, тоест до невъзможност да се възстанови. Това е пряко показание за бъдещо ендопротезиране — смяна с имплант. Разбира се, може и да се търпи, и то дълго време, но във всички случаи ендопротезирането при заболяване на тазобедрената става е неизбежно. Колянната става се отнася към блоковидните стави и ставната й цепка може по принцип да е неравна. Но това се компенсира първо, от наличието на менискуси и второ, от способността на тази става да бъде управлявана с помощта на мускулите, прикрепени към нея от двете й страни.

Да обобщим: тазобедрената става се състои от бедрото (подвижна част) и тазът (неподвижна част). А колянната става се състои от две подвижни части — бедро и пищял. И ако е невъзможно да се разтегне тазът, бедрото и пищялът се разтягат лесно, като се намалява натоварването на оста на колянната става.

След като сме наясно с разликата в строежа на тези големи стави, можем да изберем адекватна тактика на лечение без използване на нестероидни противовъзпалителни средства или други палиативно-пасивни средства за лечение.

Няколко думи за автора: Сергей Михайлович Бубновски доктор на медицинските науки, професор. Основател на школата за съвременна кинезитерапия, той предлага принципно нова система за възстановяване на уврежданията и облекчаване на болката без лекарства и операции. Член на Съюза на журналистите в Москва. Автор е на научно-популярни книги, появили се в поредиците Подобряване на системата на С. М. Бубновски, Про здраве и  Гръбначно и ставно здраве без лекарства, също така е автор на повече от 50 научни статии и 12 патента и сертификати за полезни модели в области на медицината и медицинските технологии. С. М. Бубновски е създал система, включваща алтернативна неврология, кинезитерапия и ортопедия, която помага на хората да живеят без болка в гръбначния стълб и коленете…

Ще намерите всички упражнения в книгата Болят ме коленете, какво да правя?, която можете да свалите безплатно от СПИРАЛАТА.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Ултразвукова терапия
Продажба на лудост
или какво не знаем
за психиатрията
Рак на черния дроб
 и терапия HIFU




Няма коментари:

Публикуване на коментар