неделя, 29 декември 2019 г.

Революционен метод за спиране на хроничните болки в костната система. Методът Егоскю


Автор: Pete Egosque 

Най-лошият враг на костно-мускулната система(макар че има много кандидати за това отличие), е рентгенът. С един замах на технологичния гений преминахме от наблюдение на тялото отвън, с поглед към подробното му изследване със специализиран инструмент отвътре.

Аз не съм лудит (противник на технологиите). Рентгенът дава отговор на много важни въпроси. Но ги дава на висока цена. Причината е, че вече не вярваме на очите си. Започваме да смятаме, че външният вид на костно-мускулната система не ни показва нищо. И накрая започваме да търсим мястото, където има болка или видимо увреждане, защото погрешно смятаме, че проблемът е там. Без рентген, както е било през голяма част от човешката история, лекуващият лекар и пациентът щяха да бъдат принудени да се концентрират върху външната страна на тялото и биха направили точна диагноза въз основа на видяното с очите си. Едно повдигнато рамо, ротиран хълбок, изместено коляно и други видими изкривявания на костно-мускулната система дават ценна информация, която в днешно време се пренебрегва, защото технологията насочва вниманието ни другаде. Вместо да наблюдаваме тези явни външни аномалии, да попитаме защо ги има и да направим нещо, за да ги коригираме, ние си отвличаме вниманието със снимки на патологични състояния, които не са от първостепенно значение.

Да виждаш значи да вярваш, но ако това, което виждаме е просто отражение на това, което технологията е могла да заснеме, то това, което смятаме за истина може да бъде напълно погрешно. И оттук нататък нещата тръгват в грешна посока. Въз основа на грешно впечатление, създадено от сложната технология, се създават процедури, използващи още по-сложни технологии за третирането на причини, които всъщност са следствие. Загубата на хрущяла на коляното или увеличаващото се калциране на гръбначния канал се улавят от апаратурата и се създават средства, които да се погрижат за тези специфични състояния. Накрая пациентът получава ново коляно или внимателно разширен гръбначен канал. Но истинската биомеханична причина остава нелекувана и продължава да оказва натиск върху новото коляно и да отлага калций в новия гръбначен канал. Този резултат се вижда на рентгенова снимка месеци или години покъсно.

Междувременно човекът очевидно е излекуван от патологичното си състояние. В действителност всичко, което се е случило, е потискане на една група симптоми, на една мускулна памет - болката. Ако другите симптоми все още са налице, тогава болестта си остава.

Като осъдих тази мания по патологията, трябва да ви кажа, че методът „Егоскю" също е загрижен за патологичните състояния и също използва технологии. Нашият еквивалент на рентгена е снимка, направена от малка цифрова камера. Допреди известно време използвахме тридесетдоларов полароид, но преминахме към цифрова камера, за да можем да качваме снимките в компютрите си. Основно правим четири снимки на нашите клиенти: отпред и отзад в цял ръст и две странични. На всяка от снимките клиентът е заснет с отвес до него. На тези прости снимки той може лесно да види изместванията във вертикална и хоризонтална посока. Като при скеле, започващо да пада, костно-мускулната система е загубила правите си ъгли и това е сериозно патологично състояние.

Ако пациентът дойде с рентгенови снимки, аз мога да кажа: „Рентгенът показва загуба на хрущяла в дясното коляно. Мислите ли, че това има нещо общо с повдигнатото ви дясно рамо? Ето, погледнете снимката. Виждате ли къде е хълбокът ви? Той също е повдигнат. А стъпалото ви?"

Не след дълго хората започват да виждат, че едната половина от тялото им прави нещо съвсем различно от другата.

Какво е лечението за тези нарушени функции? Движение. Методът „Егоскю" запълва празнината от стимули, създадена от съвременната, лишена от движения околна среда с Уникална програма от упражнения, насочени към мускулите и функциите, които получават недостатъчно или неправилно движение. Една от допълнителните причини да ги наречем Е-упражнения (от Егоскю) е че те нямат нищо общо с традиционния вид усилващи или бодибилдинг упражнения, които хората обикновено свързват с тежки тренировки във фитнес центровете. Е-упражненията са като инструктори за мускулите и ставите. Ако остане дълго време без движение, тялото ни буквално забравя как да се движи съобразно конструкцията си. Е-упражненията обучават наново мускулите какво да правят и как да го правят.
Участието в обучението с Е-упражнения е подобно на това да изпратите кучето си в школа за кучета. Да предположим, че Рекс е добър пазач, но има лошия навик да разкъсва обувки, когато остане сам. В школата ще го обучат отново да върши работата си като пазач, без да изяжда най-хубавите ви мокасини. Е-упражненията са проектирани да върнат компенсиращите и заместващи мускули, които изпълняват нетипични за тях функции, към функциите, за които са създадени.

Помнете, че компенсиращите мускули са активни мускули. Като такива те имат склонност да са по-силни от неактивните мускули, които би трябвало да изпълняват тези функции. Терапия, която не взема под внимание това ще се провали, защото силните активни мускули ще продължат да запазват превъзходството си.

Да не изпитваш болка изисква лични усилия и отдаденост. Това 
не идва от шишенцето с хапчета, от ножа на хирурга, от шината или от специално проектираните матраци, столове и уреди. Хилядите мъже и жени, които в течение на една година посещават моята Клиника за лечение по метода „Егоскю" в Сан Диего, Калифорния, го знаят или скоро ще го разберат. Наблюдавам как те променят живота си, откривайки отново радостта и здравето, които са им изглеждали завинаги загубени. Всеки клиент е посветен на това да спре хроничната болка по един или друг начин, а те всички са намерили лесния изход. Всъщност най-лесния.

Пийт Егоскю (Pete Egoscue) е анатомичен физиолог, ръководител на Клиниката за лечение по метода „Егоскю“ в Сан Диего. Неговата програма с терапевтични упражнения е приветствана в цял свят при лечението на костно-мускулна болка, причините за която са приписвани на работното място, спортните травми, инцидентите, стареенето и други състояния. Също така той е консултант на някои от най-големите спортисти.

Това е революционно послание на тази система за премахване на хроничната болка без лекарства, операции или скъпи физиотерапии. Разработен от Пийт Егоскю, американски известен физиолог и консултант по спортни травми на съвременни топспортисти, методът „Егоскю“ има поразителните 95% успех. Ключът за това са серии от леки упражнения и внимателно разработени разтягания, наречени Е-упражнения. В книгата ще намерите подробни снимки и инструкции стъпка по стъпка за десетки Е-упражнения, специално създадени за бързо и трайно облекчение на:

* Болки в долната част на гърба, проблеми с тазобедрените стави, ишиас и увредени колена.
* Мигрени и други болки в главата, схванат врат и възпалени рамена.
* Болки в подбедрицата, изкълчени или слаби глезени и много болки в стъпалата.
* Бурсити, възпаление на сухожилията и много други.
* Плюс специална превантивна програма за поддържане на здравето в цялото тяло.

Ще намерите всички упражнения в книгата Без болка, която можете да свалите безплатно от СПИРАЛАТА.

Гледайте това видео с няколко простички упражнения за облекчаване на болки в коленете.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Истината за шоколада 
„със стевия“
Градинарството като терапия
Терапия HIFU за Болест на Паркинсон
в Европа



Няма коментари:

Публикуване на коментар