понеделник, 6 януари 2020 г.

Девисил и артрози

Девисилът (Levisticum officinale), известен още като лющян, селим или смел се използва като подправка към различни ястия. Но наред с това той има голям потенциал като лечебно растение. Девисилът съдържа смоли, фуранокумарини, лецитин, захари, органични киселини, ензими, дъбилни вещества. Корените му са богати на етерични масла, захари, минерали, органични киселини, смоли, кумарин, пектин, скорбяла.  

Билката има широко приложение при хроничен гастрит, колит, жлъчни и бъбречни колики, лека степен на хипертония, пречиства на кръвта, стимулира функциите на централната нервна система и сърдечносъдовата система. Коренът на растението може се използва като пикочогонно средство.

Тъй като в последните си няколко статии говорихме за болки в ставите и артрози и наблегнахме на силата на упражненията (и още много ще говорим по темата), наред с това искаме да подчертаем значението на противовъзпалителната диета и билките при ставните заболявания. Една от тези билки е девисилът. Той има силно изразен противовъзпалителен ефект. Даваме ви точната дозировка, която взехме от книгата Въведение в природолечението, моята практика на д-р Атанас Михайлов. Рецептата е изпитана от негови пациенти с много добър резултат.

Девисил за артрози, рецепта:
1.   Пресен девисил – 1 с.л  нарязана билка се кипва за 1 минута в 500 мл вода
2.   Или сух девисил – 1 с.л. от билката се запарва 10 минути в 500 мл вряла вода
Количеството се изпива за деня, разпределено на 6 порции като се приема по 1 част преди и след всяко ядене

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Революционен метод за
спиране на хроничните
болки в костната система
Методът Егоскю
Болят ме коленете,
какво да правя?
Лечим ли е артритът
 и как да възстановим
повредения хрущял


Няма коментари:

Публикуване на коментар