събота, 29 февруари 2020 г.

Когато зъбите започнат да говорят


Днешната медицина, утрешната медицина

Автор: Dr. Michèle Caffin 

Без да стигам до там, че да крия собствената си професия, предпочитам да задавам въпроса ”С какво се занимавате?”, за да избегна пристъпите на ужас у събеседниците си, защото често те ме свързват с думата „болка”. Някои са преживели толкова мъчителни моменти, че преди да прекрачат вратата на един стоматологичен кабинет, трябва да съберат целия си кураж. За други паниката, която ги обзема, е най-често свързана с интервенцията в устата, отколкото със самата болка. Вярно е, че когато хирургът се грижи за вас, по-скоро едно тяло се заема с друго. Вие сте легнали с отворена уста, пълна с тръбички, памучни тампони и едва можете да извикате. Десет сантиметра ни делят, не може да се отстъпи повече. Но какво всъщност се случва с нас зъболекарите? Ние сме потопени във вашата аура, във вашите емоции. Ние долавяме несъзнателно, чрез близостта до вашето тяло и отворената уста това, което е във вас. Устата ви съдържа всичко преживяно от вас, минал и настоящ опит, скрит зад устните ви. „Да говориш през зъби” е често срещан израз, който носи неосъзнат смисъл. Този израз загатва, че такъв човек пази внимателно преживяното. Като отваряте уста, се разкривате пред зъболекаря, показвате му по-дълбоко и по-лично себе си. За да разберем тази информация и да я включим в грижата за подобряване на резултатите си и отношението си към вас, ние зъболекарите преразглеждаме навиците си, като приобщаваме медицината на бъдещето като акупунктура, хомеопатия, остеопатия, кинезиология...

В сравнение с традиционната медицина, медицината на бъдещето е холистична. От момента на появата на симптома, тя прави синтез между него и функционирането на човека в неговото триединство – тяло, душа, дух, като отчита, че всяка част от тялото е израз на цялото. Цялото се слива с всеобхватното съзнание, то е отвъд времето и пространството, като мисълта, която може да достигне до предмет или човек без ограничение във време и пространство. Физическото тяло съществува в дадено пространство и ограничено време. Колкото повече остаряваме, времето се забързва. Това е свързано с пробуждане на съзнанието, което ни води до ново измерение, като ключът към него е смъртта.

Всички използвани техники в холистичната медицина са свързани с философски подход към човека. Ако се позовем на етимологията на думата, това означава „който обича мъдро.”

Парацелз, алхимик и лекар от XVI в., казва: „Всеки от нас носи в себе си вътрешен лекар, който ни напътства как да сме в добро здраве. При болест, ако не може да се осъществи контакт с вътрешния лекар, ние търсим друг отвън, за да го замести. За да оздравеем, двамата лекари трябва да постигнат максимална хармония. Това е причината, поради която не може един и същи терапевт да е подходящ за всеки.”

Всяка от тези нови техники, описани по-долу, се допълва взаимно с останалите при холистичната медицина. Тяхната специфика позволява адаптирането на грижите според потребността на пациента и особеността на момента.

Акупунктурата представлява стимулиране чрез игли на специфични места на тялото, наречени „кладенци”, където енергиите влизат и излизат. Трудно е да се разграничи работата на един остеопат от тази на специалиста по акупунктура, защото и чрез двете се извършва интервенция на едни и същи енергийни нива. Първият работи с ръцете си и прокарва напреженията, предавани на тялото. Вторият използва игли. 

Остеопатията се състои в отчитане на първичното дихателно движение, което е движение на сгъване и разгъване на костите на черепната кухина. Противно на повечето представи, те се движат около десет до четиринадесет пъти в минута. Това движение се дължи на свиване на четирите кухини на главния мозък, което предизвиква пулсиране на течността на гръбначния мозък. Това пулсиране се допълва от две мембрани на мозъка - на главния и тази на малкия мозък. Мембраните, които покриват вътрешността на черепа и на мозъка, пренасят това движение към външността на мозъка, към гръбначния стълб и към всички мембрани, които покриват ставите и мускулите. По този начин човек може да бъде разглеждан като съвкупност от едно цялостно пулсиране.

Зъбът има дихателно движение във вътрешността на алвеолата си във формата на лемниската (∞). Ако на дете, което има гъвкави сухожилия и на което се сложи шпатула с дебелина на билет за метро между кътниците, ще предизвика отклонение в нивото н връзката с долната челюст, компенсирано с завъртане в рамената и после на таза. Това ще доведе до повдигане на крака с до три сантиметра. Оттук може да се разбере огромното значение на възстановителната дентална медицина (пломбиране и поставяне на коронки), която трябва да спазва височината на затваряне на зъба (начина, по който горните зъби се свързват с долните).

Първичното дихателно движение може да даде индикация за непоносимостта на пациента към някои материали.

Кинезиология – информация, която се предава на тялото и предизвиква изменение в устойчивостта на мускулите. Този тест помага да се сравни поносимостта на пациента към даден материал, както и качеството на контакта между зъбите от горната и долната челюст. Този метод дава възможност да се тества цялата информация, която тялото е получило от зачатието си до момента. За да се провери дали един зъб е здрав или има кариес, може да се приложи следният тест: пациентът поставя пръст върху въпросния зъб и протяга другата си ръка напред към лекаря, който тества мускулната устойчивост на протегнатата ръка, като прилага лек натиск надолу. Мускулната съпротива е по-силна, ако пръстът е поставен върху здрав зъб, отколкото върху зъб с кариес.

Невралгична терапия – налага се при изваждане на зъб, който оставя белег. Белегът е разрез на ниво тъкан. Предизвиква различна информация, която е причинена от разделянето на тъканите, записана на ниво повърхностен слой (кортекс). Движението на енергията на равнище белег е нарушено, което предизвиква други патологии. Невралгичната терапия е просто оперативно действие. То се състои в инжектиране на упойка или на хомеопатичен продукт под лигавицата. Чрез това действие се спира токсичната информация, записана в белега. От този момент разделянето на мембраната се променя.

Хомеопатия – според определението на лекарите Нгуен Тан Хон Джи и доктор Жан-Пол Новак, дадено в книгата им „Хомеопатия” - хомеопатията е средство за лечение, което се основава на принцип, известен още от Античността. Всяко вещество, което предизвиква симптоми при здрав човек, може да излекува болен човек, който има същите симптоми. Хомеопатията използва много малки дози, по такъв начин, че да не предизвиква никаква интоксикация. Предимството й е, че третира не само симптомите, но отчита също и индивидуалността на болния. Личностната реакция, темпераментът, предразположението влияят върху избора на лекарство.

Флорални елексири – те са резултат от изследванията на доктор Бах. От 38 използвани цветя, всяко от тях има потенциал да трансформира емоциите. Тяхното смесване прилича на това на хомеопатичните субстанции в степента, в която се използва паметта на водата. Водата регистрира информацията, предоставена от цветето. Например, да разгледаме цвета на ореха. Един селянин никога няма да построи обор в близост до това дърво, защото знае, че животните ще се разболеят. Нито ще си почива под сянката на това дърво, без да се изложи на риск да получи мигрена. Ако се разглежда плодът, разрязан на две половини, той наподобява мозъка. Тази прилика означава, че орехът може да се използва при големи промени, за да може човек да съхрани своята оригиналност и психическа цялост.

Психопатология – последвах предписанията на Реймон Реан, психопатолог, с когото изучавах психопатология. Тази техника се състои в докосването на обект и визуализиране на събитията, които са свързани с него. Като я прилагам на ниво зъби, получавам информация за емоционалното преживяване на всеки от тях.

Независимо дали е холистичната медицина или психопатологията, всички тези техники са средства за работа, които ми дават по-широк и по-фин подход към пациента при избора на подходяща терапия.

Прилагането на енергийна медицина изисква работа върху себе си, която позволява осъзнаването на различните видове енергии, които ни ръководят и заобикалят. Да се установи равновесие чрез хигиена на живот, чрез респект към енергиите, които циркулират в душата, предметите, дрехите, които носим, храната, която поемаме... Тази медицина изисква също така и владеене на чувствата, защото без това равновесие корабът потъва в бурята на емоциите.

Идеалният терапевт е този, който осъзнава пространството и предметите, които го заобикалят до такава степен, че самият той да се превърне в неразделна част от това пространство, като не усеща повече разликата между себе си и пространството. По същия начин той се свързва с болния в един дух, който движи вселената. От тези данни можем днес да говорим за „енергийна стоматология”. Това означава, че интервенцията при един зъб не е безобидно действие, що се отнася до грижите и използваните материали. Да се работи върху един зъб, това означава да се работи върху орган от друго тяло, докосване до психиката, съзнанието, Аз-а. Затова трябва да има осъзнаване преди предприемане на действието.

Можете да изтеглите цялата книга на Д-р Мишел Кафин Когато зъбите започнат да говорят от Спиралата безплатно.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Съвети за здрав мозък
Осемте закона на 
физическото здраве
Премахването на сливиците
в детска възраст може да
доведе до 28 нови болести


Няма коментари:

Публикуване на коментар