петък, 14 август 2015 г.

Синдром на шоково отравяне

Токсичният шоков синдром (TSS) е рядко, но много сериозно заболяване, което може да се случи на всеки, независимо от възрастта, пола и цвета на кожата. Много хора са чували доста плашещи истории за ужасите на TSS и затова е разумно да бъдем повече информирани за него, за да можем да вземем всички предпазни мерки срещу инфекцията.

Първите случаи на токсичен шок са били наблюдавани през 1970 г. когато жените започват да използват супер абсорбиращи тампони. След редица изследвания и усвояване на по-добри хигиенни навици, броят на случаите със шоково отравяне рязко намалява. Днес само 50% от случаите са свързани с менструалния цикъл.

Синдромът на шоковото отравяне е опасно заболяване, поразяващо хората с рискова имунна система. Появява се неочаквано в резултат на отравяне със стафилококи (Staphylococcus aureus). Те синтезират понякога вещество, наречено ентеротоксин F, което поразява клетъчните стени и позволява на кръвта да се излива в тъканите.

Симптомите са:  главоболие, възпалено гърло, висока температура, диария, гадене, повръщане и обриви, приличащи на червени кожни петна, като при изгаряне от слънце. Тези симптоми могат да прогресират до понижено кръвно налягане, объркване, силна бъбречна недостатъчност и неправилна дейност на черния дроб. В редки случаи могат да причинят и смърт.

Токсичният шоков синдром настъпва когато имунната система не е в състояние да се бори с токсините.


Ако подозирате, че може да страдате от синдром на шоково отравяне, потърсете веднага медицинска помощ (ако използвате тампони трябва да ги спрете веднага). След като се постави диагноза може да се наложи хоспитализация в зависимост от тежестта на случая. 

Съществуват определени природни лечения, след като критичният период отмине. Те могат да се използват и за постигането на бързо възстановяване при по-леките случаи.

Д-р Линда Пейдж, авторка на книгата „Здравословното лечение: алтернативно лечение”, препоръчва следните билки с доказани свойства в борбата с токсичността и възстановяване на имунната система.

Жен Шен - Помага за постигането на равновесие и тонизиране на целия организъм, както и за засилване на кръвообращението. Противопоказен е само в случай на висока температура.
Лют пипер и джинджифил - Помагат на тялото да се възстанови от шока. Те са енергизатори на нервната система, които могат да се консумират направо или да се поставят във вид на компрес върху кожата.
Екстракт от глог - Повишава и регулира кръвообращението, като възстановява общото самочувствие.

Диета
При това заболяване е необходимо да се храните здравословно. Храната трябва да се поема смляна, за да се усвои по-лесно от прогресивно отслабващия организъм. Включването на храни като силен пчелен клей, пчелен прашец, житни кълнове, бирена мая и несъдържаща сяра меласа се отразяват добре на организма. Необходими са и важни минерални вещества, които могат да се поемат под формата на зелени сокове, като хлорела, ечемични стръкове, спирулина и троскот.


Няма коментари:

Публикуване на коментар