неделя, 12 юни 2016 г.

Етномедицина 4


(продължение)

Повече от столетие народът ни се е лекувал само със средствата на народната медицина. Независимо от успеха, дори само вярата да са крепили народните лечители, тяхното съществуване е оправдано, защото вяра не се създава лесно.

Един български лечител обаче получава световна известност – Иван Раев от село Шипка открива лек за „сънна болест“ (енцефалитис летаргика). През 1934 г. кралица Елеонора изисква специално от българския дворец да изпратят Иван Раев да лекува в нейна болница. Италианската преса пише: „Новият способ за лекуване на една страшна болест означава благодат за човечеството, която му дари един български овчар, без сам да подозира голямото дело и заслуги към човечеството, особено след като неговият способ даде такива удивителни резултати.“ Изпратен е с почести, награди и диплом за билколечение като кавалер на Ордена на кралската корона на Италия. Лечението му с екстракт от корените на беладона се приема от официалната медицина и е наречено „лечение на Иван Раев“.

Шипчени, като планинци, са здрави и бодри, предприемчиви и трудолюбиви. „Хигиена, лекарства и болница по онова време е била софрата, т. е. добрата и достатъчна храна. Ето защо „за тях максимите „Храни душа да те слуша“ и „Храна брада къдри“ са основата на здравето, на живота.

Старите шипчени не знаели кафе и чай, но знаели по-здрава и силна закуска: качамак, попара и тарана.“ В домовете на шипчени е влизало много сирене и масло „поради големите стада в околностите на Шипка. Избата на шипченина, имащ овце или кози, представлява съкровище от запаси на млечни продукти. Домакинята се грижи за софрата – наредена на дървена паралия, по която първо „минавал“ павурът със сливовица, а с храненето „на трапезата сновяло голямо пръстено шуле с вино, което често се доливало.“

Философията на балканджиите „Здравето изисква не лечение, а пазене, не лекарства, а добра софра“ се вписва в характеристиката на българския селянин, дадена ни от големия познавач на народната душа Иван Хаджийски: „Здраве и берекет, това е висшето благо за българския селянин, това е самият негов живот“.

Марияна Ибришимова-Петрова


Прочетете още:

ЗДРАВЕ В ЧИНИЯ
ОНЛАЙН КОНСУЛТ


Няма коментари:

Публикуване на коментар