вторник, 3 януари 2017 г.

Добрина равна на живот


Джеймс Харисън е минал седемдесетте. Живее в Австралия и се радва на старините си. Не е лекар, нито биолог, а просто е роден с рядка кръвна група. Дарил е кръв близо 1000 пъти (световен рекорд) и е спасил живота на над два милиона бебета от различни страни. Причината за необикновения му подвиг е, че в кръвта му има специфични антитела, помагащи на новородени с тежка форма на анемия.

При несъвместимостта на кръвта у родилката и нейното бебе се стига до така наречения резус-конфликт, при който се унищожават червените кръвни телца на новороденото и така животът му бива застрашен. „Никога не ми е минавало през ум да спра. Никога”, казва Джеймс. Тъй като по време на младостта му хиляди бебета в Австралия умират заради резус-конфликта или получават перманентни увреждания на мозъка. Кръвта на Джеймс Харисън обаче, има уникалната способност да преборва различието, затова лекарите създали от нея специална ваксина с анти тела, която се инжектира на бъдещите майки и така се блокира потенциалния резус конфликт.

Джеймс Харисън претърпял тежка белодробна операция 14-годишен, при което му прелели 13 литра кръв. Прекарал цели три месеца в болницата. Осъзнавайки, че кръвта е спасила живота му, той се зарекъл да стане кръводарител веднага щом навърши 18.

От пълнолетието си насам, Харисън дава кръв на всеки няколко седмици. Вземайки решението да дарява, той помага на безброй майки да родят здрави деца. Една от тях е и собствената му дъщеря Трейси, която спасява сина си благодарение на кръвта на своя баща.

Със своята кръв до момента благородният австралиец е спасил от смърт или тежки увреждания над 2 милиона деца по света. Факт, който му донесе прозвището „Мъжът със златната ръка“ и „Човекът в 2 милиона души“.



HURSAMED MEDICAL TOURISM

Скъпи читатели, благодарим ви, че бяхте с нас през изминалата 2016 г. Екипът ни ви поздравява с настъпването Новата 2017 година. Бъдете благословени с много здраве, нови решения, изпълнени обещания и осъществени мечти. 





Прочетете още:

Една мечта и 12 хиляди усмивки

Няма коментари:

Публикуване на коментар