понеделник, 21 март 2016 г.

Хранене и зрение

(продължение...)
Храненето е много важно за здравето на очите

Храненето е ключът към решаването на проблемите, свързани с очите. То не само помага за коригиране на нарушенията, но и предпазва от тяхното появяване. Много важно е да знаем, че очите са зависими от храненето на тялото. Очите ни разчитат на черния дроб, бъбреците и кръвообращението за отстраняването на токсините от кръвта и за разграждането и доставянето на необходимите хранителни вещества.

Свързани с грижата за очите са следните витамини и минерали:

  • Ø витамин Е и D за общо поддържане на здравето
  • Ø витамин А за правилен метаболизъм в черния дроб и храносмилането
  • Ø витамин С за отстраняване на токсините в кръвта
    Здравен навигатор
  • Ø глутатион за отстраняване на излишната течност
  • Ø селен, каротеноиди и ниацин за повишаване на кръвообращението
  • Ø всички витамини от групата В, омега-3 и 6 мастни киселини за намаляване на възпалението
  • Ø магнезий и калций, намиращи се в равновесие за правилен мускулен контрол

Билките допълват хранителните вещества, получени от храната. Към тях се отнасят главно тези, които подобряват кръвообращението така, че до окото да достигнат повече хранителни вещества. Това са гинко билоба, готу-кола, плодове глог,  майорана, лют червен пипер, джинджифил, чесън, боровинка, екстракт от борова кора, гроздови семена, годжи бери.

Една много ефективна билка за очите е Euphrasia officinalis.
Тя представлява едногодишно растение, което принадлежи към семейство Живеничеви. Нарича се очанка, сълзица или очемилка, и в буквален превод латинското й наименование означава "радост". Билката вирее из храсталаци, пасища и ливади, до към 1800 метра надморска височина. Тя е разпространена из цяла Европа, с изключение на нейните най-източни и южни райони. С лечебна цел се използва надземната част на растението.

HIFU-Терапевтичен ултразвук
Очанката има уникален химичен състав, в който влизат много биологично активни вещества. Тя е богата на витамини А, В и С, елементи сребро, магнезий, мед, желязо, силиций, цинк, хром, никел и бор. Откриват се и много гликозиди, горчиви вещества, бета-каротин, тлъсти масла и флавоноиди. В надземната част на растението се открива етерично масло, алкалоиди, синьо багрило, стигмастерол, кафеена и ферулова киселина, аукубин, холин и галотанин.


За лечебните свойства на очанката се знае още от преди 1300 години. В тибетската медицина билката се използва като лечебно средство при симптоми на конюктивит, а сокът от билката, особено в Исландия, се използва за обезболяване на очите. Специалистите билкари смятат, че очанката може да се употребява ефективно срещу различни очни заболявания. Съдържащите се в нея танини са много ефективни при изсушаване на лигавицата на очите. Билката има много силно противоалергично и противовъзпалително действие. Тя има
Искам да съм информиран 
(свали в PPS)
понижаващо действие върху вътреочното налагяне. Именно поради тази причина билката е високо ефективна при очни заболявания, като сенна хрема, ечемик, конюктивит, уморени очи и възпаления на слъзните канали и катаракта. Билката има положително действие дори при физически травми на очите, при които е засегната роговицата. Тя намалява болката и предотвратява появата на възпаление. Промиването с отвара от билката няколко пъти дневно помага при зачервени и възпалени очи.

Освен за очни заболявания, растението може да се използва и при дихателни проблеми. Отварата от очанка спомага за отделянето на секретите от белите дробове. Освен това билката има и ефективно действие при симптоми на синузит. В българската народна медицина очанката се използва при различни стомашни проблеми. Като цяло тя нормализира работата на червата и стомаха.

По материали от д-р Гари Нъл и Надя Колева

Прочетете още за доброто зрение:

Упражнения за очите

   

Няма коментари:

Публикуване на коментар