сряда, 16 март 2016 г.

Защо мъжете са небрежни към здравето си?




Голяма част от мъжете са по-осведомени за женския менструален цикъл, отколкото за собственото си тяло и неговото сексуално здраве. Мъжете имат повече познания за рака на гърдата и предменструалния синдром, отколкото за рака на тести­сите и увеличаването на простатната жлеза. Това е изненадващо, като се има предвид, че 80 % от мъжете могат да имат проблеми с проста­тата, а ракът на простатата е толкова разпространен, кол­кото и ракът на гърдата. Ракът на тестисите пък е най-често срещаното заболя­ване при мъжете на възраст между 20 и 40 години.
Много често дори когато забележи, че има здравосло­вен проблем, мъжът избягва да мисли за него с надеждата, че той може да изчезне от само себе си. Четирима от всеки пет мъже признават, че протакат прекалено дълго, преди да потърсят медицинска помощ. Това се доказва и от факта, че две трети от хората, които не посещават лекар поне вед­нъж годишно, са мъже. Броят на мъжете, които търсят лекар, щом са притеснени за здравето си, е четири пъти по-малък от този на жените, затова пък броят им като пациенти в спешното отделение със сериозни заболявания като инфаркт или инсулт е много по-голям.

Една от причините за това е, че мъжете не са свикнали да об­съждат неудобни теми или да се задълбават в интимни въпроси. От друга страна, съществуват и национални раз­личия. Проучванията показват, че германските или амери­канските мъже са два пъти по-склонни да се подложат на ректално изследване, отколкото мъжете във Франция, да не говорим пък за англичаните, при които съотношението става вече четири към едно.

Без съмнение мъжкото здраве има нужда от повече грижи. Мъжете са по-предразположени да си отидат от този свят преждевременно, преди да са навършили 65 години, отколкото жените, родени в една година с тях.

Много от причините, поради които мъжете напускат живота по-млади от жените, са свързани с хранителните навици и начина на живот. Днес медицинските специалис­ти определят подобряването на здравословното състояние на мъжете като задача от първостепенна важност. Има мно­го неща, върху които може да се работи:

Ø 45% от мъжете са с наднормено тегло.
Ø 13% от мъжете са прекалено пълни
Ø 80% от мъжете не правят физически упражнения
Ø 60% от мъжете на средна възраст са напълно обездвижени
Ø В сравнение със жените два пъти повече мъже употребяват извънредно много  алкохол
Ø При седем от всеки осем мъже е налице поне един рисков фактор за коронарна болест  
Ø Само 25% от мъжете с високо кръвно налягане контролират състоянието си медикаментозно
Ø Мъжете на възраст между 55 и 74 години са два пъ­ти по-предразположени към сърдечна недостатъч­ност и инсулт, отколкото жените на същата възраст.
Ø 87% от европейските мъже никога не са изследвали тестисите си

Автор: Д-р Сара Бруър

 Прочетете още:



Няма коментари:

Публикуване на коментар