петък, 12 февруари 2016 г.

Фрактурите през погледа на психолога


Костите се чупят почти без изключение при екстремни движения (инциденти с коли, мотори, при спортуване), чрез механично външно въздействие. Счупването незабавно води до продължителен при­нудителен покой. От тази принудителна пасивност и покой би трябвало да се роди нова ориентация.

Счупването ясно показва, че е бил пренебрегнат не­обходимият край на едно развитие и тялото е трябвало да демонстрира разчупването на старо­то, за да спомогне за пробиването на новото. Счуп­ването пресича досегашния път, който обикновено се е характеризирал с прекалено голяма активност и движение. Човек се е пресилил и претоварил. Така и при счупването движението и натоварването са се трупали, докато слабото място е подало.

В тялото костта олицетворява принципа на твърдостта, на придаващите опора норми, но също и на закостенялостта. Надделее ли в костта прин­ципът на неподвижността, тя става чуплива и именно заради това не може повече да изпъл­нява функциите си. Същото е и с нормите - наис­тина те трябва да дават опора, но престават да  вършат това, ако закостенеят прекалено.

Счупва­нето на костта показва на физическо ниво, че едно твърде силно закостеняване на нормата е остана­ло незабелязано от психическата система. Така човек става вдървен, неподвижен, лишава се от гъвкавост. Както съществува тенденция с напредването на възрастта човек да се вкопчва все по-здраво в принципите си и да загубва психическата си приспособимост, аналогично и костите му се втвърдяват, така че опасността от счупване нараства.

Противоположният полюс олицетворява малкото дете със своите еластични кости, които е почти изключено да се счупят. Малкото дете все още не си е изградило критерии и норми, които да закостенеят. Но когато възрастният човек загуби гъвкавостта си в живота, счупването на гръбначен прешлен ко­ригира тази едностранчивост - пречупва му се гръбнакът.

Научете се да се пречупвате, ако не искате да се счупите!

Източник:
Торвалд  Детлефсен, Д-р Рюдигер Далке
Болестта като път

Прочетете още:


Няма коментари:

Публикуване на коментар