събота, 18 април 2015 г.

Витамините и нашето здраве


Ние сме късметлии. За последните 100 години сме минали от липсата на витаминозни добавки до това, да ги имаме достъпни на всеки щанд. И въпреки това, повечето хора не знаят колко са важни витамините, не знаят, че ако вземат достатъчно големи дози витамини могат да предотвратят болестите. Достатъчно големи дози могат дори да излекуват болести. Чудим се как е възможно? Не сме чували за това по новините. Всъщност там казват: „Не взимайте прекалено много от тези витамини. Може да е лоша идея.” И въпреки това не ни дават доказателства, а само го твърдят.

Докторите казват: „Не вярвам във витамините.” Уау! А уж не сме отишли при шаман, а при учен! Не става въпрос за вярвания, а за факти. За 23 години, според Американската асоциация по контрол на токсините, е имало общо 10 смъртни случаи, приписани на витамините. Това са 10 случаи за 23 години, по-малко от 1 на 2 години. И това са недоказани случаи. Те са само приписани на консумация на витамини. В нашата нация точно това, което може да помогне на хората, се представя като опасно. „Изследвания” твърдят, че да се взема един мултивитамин всеки ден е вредно. Това са пълни безсмислици. Има изследвания, които твърдят, че витамин С може да предизвика камъни в бъбреците. Е, аз съм търсил в медицинската литература и съм накарал моите студенти и колеги също да потърсят. И веднага, когато открият доказателства, че витамин С предизвиква камъни, да ми изпратят статията. Минаха 30 години и до сега не съм получил и една такава. Значи или всички сме глупави или това е просто една заблуда. Има схващане, че витамините са сходни с лекарствата и трябва да се регулират като тях. Или че нещо, ако е терапевтично ценно, то трябва да е опасно. Защото лекарствата са опасни. Цял живот ни учат да сме консуматори най-вече на модерни лекарства. Докторът отива в медицинско училище, учи и практикува медицина, изписва лекарства и се нарича доктор по медицина. Да добавим здравословното хранене и да видим какво се получава. Докторът ми е диетолог, учил е в училище за диетолози, има степен по хранене и изписва диети. Звучи много странно. Когато казваме „бях при доктора” се предполага, че докторът е доктор по медицина…

Като студент съм бил в болницата в Бригам в Бостън, която бе точно до Харвард. Още в 1974 г. болницата беше в криза и докторите бяха повече от пациентите. Беше наистина зловещо място. Имах шанса да наблюдавам провала на медицината. Имаше една жена, болна от левкемия и там я хранеха с мармалад и бял хляб. Не твърдя, че белият хляб и мармаладът предизвикват рак, но със сигурност не го лекуват.
Започнах да чета статии от Уилям Маккормак и Фред Кленър, пионери в прилагането на високи дози витамин С. Тези господа бяха лекували вирусни заболявания с високи дози витамин С още през 40-те години. Тогава се замислих: Чакай, какво става тук? Това са доктори по медицина, които ползват витамини и то във високи дози и имат успех. Но аз не съм учил нищо от това в колежа! Медицинската професия и обучението по медицина, дори и основното образование, общата култура, която получаваме от телевизията и списанията, всички те успяват да заобиколят „носорога” във всекидневната. А аз видях „носорога” и казах: „Хей, има носорог във всекидневната!”  И точно там в центъра бе това тяло от познания. Голяма маса от знания. И колкото повече се вглеждах, толкова повече откривах.
Сърдечно-съдовите заболявания са болести на цивилизацията. Болести на начина ни на живот, защото ядем твърде много вредни неща и твърде малко полезни. Баба ни го е казвала, както и нейната баба и всеки знае, че това е вярно. Но въпреки това ядем полуфабрикати, месо, мазнини, захар, нишесте, обработени храни, бедни на витамини. Но чуваме: „Не вземайте витаминозни добавки, защото може да ви навредят!”  Разбира се, сърдечно-съдовите заболявания „изобщо не са опасни”!


Лекарството може да ни каже нещо за причините на болестта. Д-р Дийн Орниш е свършил много добра работа с хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Той ги поставя на строга диета, която е основно вегетарианска. Това означава растителна диета, богата на фибри, пълна с витамини и полезни вещества. Всичко, което расте от земята, земя обработвана с органични методи. Д-р Орниш също така намалява стреса. Хората могат да спрат или обърнат развитието на сърдечно-съдовите заболявания след година или две. Причината за сърдечно-съдовите заболявания е липсата на витамини и нездравословното хранене. Добрите новини са, че когато хора дори и с напреднали сърдечно-съдови заболявания започнат да приемат необходимите храни и променят диетата си, могат да спрат развитието на болестта или да я обърнат без хирургическа намеса. На практика около половината ни смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдовите заболявания и в половината от тях първият симптом е смъртта! Хората могат да живеят десетилетия без да имат никакви симптоми и изведнъж да се строполят мъртви. А тогава, разбира се, е твърде късно. Твърде късно за лекарства, байбас, линейка или съживяване. Единственият начин да спечелиш е да не играеш. Това изисква да променим начина си на живот. Споменах ли, че е по-сигурно? Споменах ли, че е по-евтино?  И че работи много добре?...


                                         Д-р Andrew Soul, Ph.D


Няма коментари:

Публикуване на коментар