
Известно
е , че други фитохимикали предпазват от рак по други начини. Флавоноидите,
които се откриват в цитрусовите плодове, задържат на първоначалното им място в
клетката хормоните, които предизвикват рак. Генистеинът, който се съдържа в
соевите зърна, убива туморите, като предотвратява образуването на капилярите,
необходими за храненето им.
Индолите, които се намират в кръстоцветните
зеленчуци, като брюкселско зеле, карфиол, и бяло (главесто) зеле, повишават
имунната активност и улесняват организма при изхвърлянето на токсините. Сапонините,
които се намират в зеления фасул, нахута, соята и лещата, предотвратяват
размножаването на раковите клетки. Р-кумареновата киселина и хлорогеновата
киселина, които се намират в доматите, пречат на някои химически единици,
предизвикващи карцерогенеза. Списъкът на тези предпазващи вещества непрекъснато
се допълва. Смята се, че само в доматите се съдържат приблизително 10 000 вида
различни фитохимикали.
Суперхраните - врагове на
рака:
Горчив бадем и кайсиеви ядки –
съдържат витамин В17, който е може би най-мощният противораков витамин.


Полифенолите
на зеления чай предпазват от рак на
гърдата, на белите дробове, на хранопровода, на дебелото черво и на кожата.
Чесънът и лукът предпазват главно от развитието
на рак на хранопровода, стомаха, дебелото черво и гърдата.
Катехините
и процианините, мощни антиоксиданти, които се съдържат в какаото, намаляват
оксидативния стрес и хроничните възпаления, които са причина за развитието на
рак и много други заболявания.
Тлъстите риби, като сардела, скумрия,
сьомга са богати на Омега-3 мастни киселини, които предпазват от рак на
дебелото черво, простатната жлеза и гърдата.
Кръстоцветните зеленчуци – броколи, карфиол,
брюкселско зеле и зеле, съдържат сулфорафан, който има способността да спира
дейността на група чернодробни ензими, които преобразуват молекули като
нитрозамините в активни канцерогени. Освен това сулфорафанът намалява и
оксидативния стрес.
Доматът съдържа ликопен, който е
мощен антиоксидант. Този фитохимикал има
способността да унищожава свободните радикали, които причиняват повреди в ДНК
клетките и водят до различни хронични заболявания. Също така ликопенът
предпазва от различни видове рак и по-специално рак на простатата.
Ягодите и боровинките са богати
на полифеноли, които са известни със своите противоракови качества.
Лимонът се справя с 12 вида рак.
Неговите фитохимикали са 10 хиляди пъти по-мощни от синтетичния препарат Adriamycin, химиотерапевтичен
продукт, който се използва в целия свят.


Содата се получава от един
естествен минерал и е един от най-сигурните и полезни продукти. Италиянският д-р
Тулио Симончини е открил нейните невероятни качества при лечение на много видове
рак.


Нарът е богат на витамини (А,
С, Е, фолиева киселина), желязо, калий, фибри и ниско съдържание на калории.
Един нар покрива 40% от количеството витамин С и 25% фолиева киселина, от които
се нуждае един възрастен на ден. Той е богат на три различни антиоксиданта –
танини, антоцианини и елагова киселина, на които се дължи неговия мощен
противораков ефект.
Няма коментари:
Публикуване на коментар