сряда, 29 април 2015 г.

Врагове на рака


Фитохимикалите са растителни биологично активни субстанции, които придават цвета, мириса и естествената устойчивост на растенията към заболявания. За да разберем как фитохимикалите защитават организма от рака е необходимо да знаем, че образуването на рака е многостепенен процес. Изглежда, че те се борят срещу него, като блокират една или повече от тези стъпки, водещи до развитието на тумори. Например, ракът може да започне, когато канцерогенна молекула, дошла или чрез храната, която поглъщаме или от въздуха, който дишаме, атакува клетката. Но ако сулфорафанът, който е фитохимикал, намиращ се в броколите, също навлезе в клетката, той активира група ензими, които пропъждат канцерогена вън от клетката, преди да е било предизвикано някакво увреждане.

Известно е , че други фитохимикали предпазват от рак по други начини. Флавоноидите, които се откриват в цитрусовите плодове, задържат на първоначалното им място в клетката хормоните, които предизвикват рак. Генистеинът, който се съдържа в соевите зърна, убива туморите, като предотвратява образуването на капилярите, необходими за храненето им.

Индолите, които се намират в кръстоцветните зеленчуци, като брюкселско зеле, карфиол, и бяло (главесто) зеле, повишават имунната активност и улесняват организма при изхвърлянето на токсините. Сапонините, които се намират в зеления фасул, нахута, соята и лещата, предотвратяват размножаването на раковите клетки. Р-кумареновата киселина и хлорогеновата киселина, които се намират в доматите, пречат на някои химически единици, предизвикващи карцерогенеза. Списъкът на тези предпазващи вещества непрекъснато се допълва. Смята се, че само в доматите се съдържат приблизително 10 000 вида различни фитохимикали.

Суперхраните - врагове на рака:

Горчив бадем и кайсиеви ядки – съдържат витамин В17, който е може би най-мощният противораков витамин.
 

Подправката куркума съдържа полифенолът куркумин, който има свойството да „разпознава” раковите клетки и да ги убива.



Полифенолите на зеления чай предпазват от рак на гърдата, на белите дробове, на хранопровода, на дебелото черво и на кожата.


Чесънът и лукът предпазват главно от развитието на рак на хранопровода, стомаха, дебелото черво и гърдата.
Катехините и процианините, мощни антиоксиданти, които се съдържат в какаото, намаляват оксидативния стрес и хроничните възпаления, които са причина за развитието на рак и много други заболявания.



Тлъстите риби, като сардела, скумрия, сьомга са богати на Омега-3 мастни киселини, които предпазват от рак на дебелото черво, простатната жлеза и гърдата.
Редовната употреба на зехтин намалява риска от рак на гърдата след менопаузата.





Кръстоцветните зеленчуци – броколи, карфиол, брюкселско зеле и зеле, съдържат сулфорафан, който има способността да спира дейността на група чернодробни ензими, които преобразуват молекули като нитрозамините в активни канцерогени. Освен това сулфорафанът намалява и оксидативния стрес.


Доматът съдържа ликопен, който е  мощен антиоксидант. Този фитохимикал има способността да унищожава свободните радикали, които причиняват повреди в ДНК клетките и водят до различни хронични заболявания. Също така ликопенът предпазва от различни видове рак и по-специално рак на простатата.

Ягодите и боровинките са богати на полифеноли, които са известни със своите противоракови качества.


Лимонът се справя с 12 вида рак. Неговите фитохимикали са 10 хиляди пъти по-мощни от синтетичния препарат Adriamycin, химиотерапевтичен продукт, който се използва в целия свят.




Содата се получава от един естествен минерал и е един от най-сигурните и полезни продукти. Италиянският д-р Тулио Симончини е открил нейните невероятни качества при лечение на много видове рак.





Морковите съдържат фалкаринол – естествен пестицид, който е с мощeн противораков ефект.




Нарът е богат на витамини (А, С, Е, фолиева киселина), желязо, калий, фибри и ниско съдържание на калории. Един нар покрива 40% от количеството витамин С и 25% фолиева киселина, от които се нуждае един възрастен на ден. Той е богат на три различни антиоксиданта – танини, антоцианини и елагова киселина, на които се дължи неговия мощен противораков ефект.



Няма коментари:

Публикуване на коментар