сряда, 29 април 2015 г.

10 Лечебни качества на ряпата



1. Подобрява храносмилането (когато се консумира сурова)
2. Почиства зъбите
3. Повишава алкалността на организма
4. Пречиства кръвта
5. Висококачествен Витамин C
6. Антиоксидант
7. Понижава високото кръвно налягане
8. Богата на ценни минерали
9. Намалява риска от диабет
10. Противотуморна

Освен във вид на прясноизцедени сокове, като част от алтернативна терапия, ряпата се използва в салати и ястия. В някои страни се ценят особено листата на ряпата, които са с по-голяма концентрация на хранителни и лечебни вещества и затова се отглежда предимно за листната маса. При настинка и грип топлата супа от ряпа действа като естествен антибиотик и имуностимулатор и прогонва болестотворните нашественици. В този пост искам да предложа няколко ястия от ряпа.




Супа от ряпа

1 глава кромид лук, 4 репи, 1 картоф, 3 суп. лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус, 2 чаши зеленчуков бульон, 1 чаша вода, 1 лимон, щипка едро смляно чили
Лукът, нарязан на едро се задушава в мазнината, добавя се ряпата, обелена и нарязана на кубчета. Задушава се десетина минути и след това се добавя нарязаният на кубчета картоф и солта. Залива се с бульона и водата и ври на умерен огън, докато омекнат напълно зеленчуците.  Пасира се на гладък крем. Подправя се с чили и лимонов сок.
                                                                     От Крис


Ряпа с червена леща

400 гр. ряпа, 2 глави лук, 2 дафинови листа, 200 гр. червена леща, 1,4 л. вода , 2 суп. лъжици ситно нарязана лимонова кора, сол и лимонов сок на вкус, малко магданоз.
Лукът се задушава в мазнината. Добавя се ряпата, нарязана на кубчета, лещата, дафиновия лист, сол и се залива с гореща вода. Ври 15 мин. Добавя се лимоновата кора и ври още 1-2 мин. Накрая се подправя с лимоновия сок и магданоз.
                                                          От Сандра Вунги



Яхния с ряпа и леща
2 глави лук, 2 репи,  300 гр. леща, 4 моркова, 3 стръка целина, 2 скилидки ситно нарязан чесън, 2 чаши нарязани гъби, 1.5 литра зеленчуков бульон, 2 дафинови листа, 1 чаена лъжичка сух розмарин, 4 чаени лъжички суха мащерка, сол и черен пипер на вкус.
Лукът, морковите, ряпата и целината се задушават в мазнината за 5-10 мин. Добавят се гъбите и чесъна и се задушават още 5 мин. След това добавяме лещата, сухите подправки и сол на вкус. Заливаме с бульона, захлупваме и оставяме да ври на тих огън 40 мин. Подправяме с черен пипер и пресен магданоз (по желание).
                                              http://veggieblackboard.com/




Мариновани листа от ряпа

6 чаши нарязани листа от ряпа, твърдата част се отстранява, 2 суп. лъжици соев сос, 2 суп. лъжици зехтин, 4 нарязани на дребно сушени домата, 2 скилидки чесън, нарязани на дребно, 1 глава лук, нарязан на дребно, щипка морска сол, 1 чаена лъжичка едросмлян червен пипер (сладък или лют по желание), прясно смлян черен пипер.
Сложете всички продукти в една голяма купа. Разбъркайте и намачкайте добре с ръце. След половин час салатата е готова за консумация, но колкото повече време мине, толкова по-вкусна ще стане.
                                         http://veggicurious.com/





Глазирана ряпа

Нарежете на филийки 1 кг. ряпа и сварете за 8-10 мин. в подсолена вода. Изцедете и подсушете много добре. Загрейте мазнина в тигана и изпържете до златисто от всички страни. Поръсете със сол, черен пипер и малко кафява захар и задръжте още малко на огъня докато се образува тънка глазура. Поднесете със ситно нарязан магданоз.

                                                                 Laa Loosh





Няма коментари:

Публикуване на коментар