сряда, 22 април 2015 г.

Каланхое - красиво и изключително лечебно


Каланхое дегремонтиана
Каланхое (Kalanchoe) е род растениe, включващо повече от 200 сукулентни (складиращи вода в листата си) вида, разпространени в тропическа и Южна Африка, Мадагаскар, Южна и Югоизточна Азия до Китай и остров Ява, а също тропическите райони на Южна Америка. Повечето видове, които се отглеждат от колекционерите обаче, са с произход от Мадагаскар и Южна Африка. Каланхоето е популярно стайно сукулентно растение с трайни и красиви цветове, което не изисква много грижи. На височина достига до един метър. Поради лечебните му свойства в Русия, например, го наричат „ домашен лекар”, а в Европа е популярно като „дървото на Гьоте”, тъй като известният немски поет и философ го е наблюдавал и изследвал и е открил много от лечебните му свойства. С целенасочени грижи може да се предизвика цъфтеж на каланхоето по всяко време на годината и това го прави изключително популярно за промишлено производство.

В домашни условия за лечебни цели се използват предимно видовете Каланхое дегремонтиана и Каланхое пината.

Това красиво растение има чудодейни лечебни качества. То е незаменимо при лечение на рани и гнойни пъпки. При порязване е достатъчно да откъснем лист от растението, да го набраздим с нож, за да се появи сокът му и да го залепим директно върху раната.

Каланхое дегремонтиана

Лечебният сок спира развитието на възпалителните процеси. Способства за оздравяването на рани от различно естество, включително от изгаряния и измръзвания. Оказва бактерицидно действие, в резултат на което раните бързо се очистват от гной и некротизирали тъкани. По-бързо настъпва епителизацията на поразените повърхности. Оставащите белези са по-нежни, без резки контури. Сокът проявява бактерицидно действие не само по отношение на гноеродните бактерии, но и против  дизинтерия. Той е силен стимулатор за регенерация на тъканите както в човешкия организъм, така и при животните.

Каланхое пината

Лекува циреи, кожни обриви, екземи, акне, заличава пигментни петна.
Ето и няколко съвета как да го прилагате:

При хрема: Смачкайте едно листо така, че да се превърне в полутечна кашица. Легнете и поставете в двете ноздри. В резултат на отделящите се фитонциди ще започнете да кихате и след няколко минутки ноздрите ви ще се отпушат.

Ако страдате от синузит, разредете сок с преварена вода в съотношение 1:2 и смъркайте през ноздрите. След няколкодневни процедури синузитът отшумява.

При киселини в стомаха сдъвкайте лист, без да го поглъщате. Прецедете през зъбите така, че в стомаха да отиде само сокът. Той моментално неутрализира киселините.

При гнойни рани, екземи и изгаряния счукайте две свежи листа в дървено хаванче. Получената кашица поставете в марля и фиксирайте с бинт върху болното място. Сменяйте превръзките няколко дена, докато раните заздравеят.

За възпалени венци: след измиване на зъбите правете жабурене със свеж сок или дъвчете продължително листа.

За разширени вени: Напълнете до половината една половин литрова бирена бутилка със ситно нарязани листа. Долейте до горе с 40% спирт или водка. Дръжте настойката една седмица в стаята, като през това време периодично я разклащате. Мажете краката си вечер преди лягане с прецедената настойка. Курсът на лечение трае 4 месеца.

При възпаление на ушите се капват по 1-2 капки от сока 3-4 пъти на ден.

В продължение на 7 години са правени изследвания върху лечебните свойства на Каланхое тубифлора и до този момент резултатите показват силно изразен противораков ефект. Опитите  продължават…

Каланхое тубифлора



Няма коментари:

Публикуване на коментар