понеделник, 27 април 2015 г.

Чаша свежи витамини


Антиоксидантите са група биохимични вещества, действащи благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Те са нискомолекулни съединения, попадащи в организма чрез различни хранителни продукти. Основното свойство на тези вещества е унищожаването на свободните радикали в организма, като токсини, тежки метали,токсични съединения, които отделят отровни оксиди и застрашават организма от пагубни болести. Те се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма. Като антиоксиданти можем да определим различни видове органични и неорганични съединения, като: Витамин C, Витамин Е, Флавоноидни в-ва, Фелурова киселина и други. Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система.


Прясно изцеден цитрусов сок ще ни снабди с антиоксиданти, ще ни освежи и ще подсили имунната ни система, не само когато имаме настинка и грип, но по всяко време ще ни държи в добра форма. Той се усвоява бързо от организма. Освен това цитрусовите плодове, поради дебелата им кора имат ниско съдържание на нитрати. Те са необходима съставка за много ястия. Етеричните им масла се използват в ароматотерапията. 



 Всяка година френският град Ментон е домакин на едно уникилно събитие – Фестивалът на лимона. Разположен на Лазурния бряг, защитен от Алпите, Ментон има мек климат и
много слънце. Това създава благоприятни условия за


отглеждане на
цитрусови плодове по три реколти на година. Още от 1929 г. Ментон е най-големият производител на лимони в Европа и се слави със своето разнообразие от висококачествени сортове. По идеята на един хотелиер, същата година се провежда едно изложение на цветя и цитрусови плодове в градината на хотел „Ривиера”. Това събитие предизвиква голям интерес у туристите и жителите на града така, че на следващата година тържеството се разраства, а през 1934 г. вече официално е превърнато във Фестивал на лимона. От тогава всяка година, от средата на февруари до началото на март, Лимонената столица на Франция се оцветява в жълто и оранжево. Украсяват се къщите и улиците, правят се гигантски кукли, композиции и скулптори от лимони и портокали. Издигат се портокалови замъци и оживяват приказни герои. По главната улица на Ментон минават процесии на цитрусови произведения на изкуството. Всяка година композициите са на различна тема. За направата им отиват повече от 130 тона цитрусови плодове, които след приключване на фестивала са все още в добро състояние и се използват за направа на конфитюри и желета. Фестивалът се придружава с карнавал, фойерверки и много веселие. Туристите, които посещават града през тези дни се увеличават с всяка година и вече надхвърлят четвърт милион.



Hallabong е цитрусов плод,  кръстоска между портокал и мандарина и има характерен сладък вкус, без семки. Отглежда се на остров Чеджу (най-известния южнокорейски остров) и може да се каже, че е имиджа на острова.  Един плод тежи 200-300 грама. Кората му е много тънка в сравнение с размера и се бели много лесно. Цветовете му също са по-големи и цената му по-висока от останалите цитрусови плодове.





Finger Lime


На вид прилича на краставичка – по-тънка или по-дебела, по-къса или по-дълга, в различни цветове – зелено, жълто, червено, лилаво, дори черно. Родината на този странен цитрусов плод е Северен Куинсланд, Австралия. Вътрешността му се състои от множество малки капсулки, пълни със сладък и ароматен сок, които щом попаднат в устата, предизвикват експлозия от свежест. Съдържа фолиева киселина, калий, витамин С.


Няма коментари:

Публикуване на коментар