По времето на династия Шан (1600-1046 г.пр.н.е.)
живял човек на име И Ин. Той приготвял отвари от стотици треви, които се
смятали и за напитки и за лекарство. Той е бил и готвач и лекар. И Ин се смята за основател на възникналата
в древни времена теория, че храната и лекарствата са от един и същи източник. Според
тази теория можем да приемем храната като лекарство и обратно. Основните характеристики,
по които се разделя храната са: свойствата им, вкусът и цветът.
Китайската медицина разделя храните според
свойствата им в четири групи. С действието, което оказват, след като попаднат в
организма, продуктите се делят на студени, прохладни, топли и горещи.
Продуктите, които се препоръчват при заболявания със синдром „излишък от студ“
се наричат топли и горещи, а за лечението на болести със синдром „излишък от
топлина“- студени и прохладни.
Храните със студени и прохладни свойства могат
да понижат горещината, да изхвърлят токсините от организма, да намалят
топлинната и физическата енергия на организма, имат охлаждащо действие, забавят
обмяната на енергия в организма. Студената храна е малко по-ефективна в сравнение
с прохладната.
Топлите и горещи храни имат точно противоположно
въздействие в сравнение със студените и прохладните.Те
стимулират изработването на топлинна и физическа енергия, притежават съгряващо
действие, ускоряват метаболизма. Хората, които трудно понасят ниските
температури, в менюто си трябва да включат повече топли храни, а болните от
остри възпалителни заболявания, трябва да ги ограничат, за да избегнат
увеличаването на вътрешната топлина на организма, която предизвиква сухота в устната
кухина, чувство на жажда и др.
Съществуват и неутрални продукти, които са
успокояващи и меки по своето въздействие.Те стимулират дейността на далака,
имат общо укрепващо и тонизиращо въздействие, възбуждат апетита.
Неутрални храни са: картофи, зеле,
китайско зеле, грах, моркови, царевица, маслини, смокини, грозде,
свинско сърце, свински бъбреци и крака, гъше месо, кокоши яйца, мед,
телешко, мляко и др.
Сред охлаждащите храни са: патладжани, бяла ряпа, тиквени семки, спанак, целина, пшеница, тофу, мандарини,
ябълки, круши, портокали, патешки яйца и др.
Студени храни са: домати, райска ябълка,
водорасли, лимони, бамбукови кълнове, диня, пъпеш, банани, тиква,
краставица и др.
Горещи са: пилешкото месо, лютите чушки, черният
пипер и др.
Топли са: кориандър, карфиол, чесън,
папая, кайсии, бадеми, праскови, вишни, нар, сушени сливи, овче месо и мляко, както и свинско.
Според цвета храните се разделят на пет вида,
като всеки един от тях съответства на един от петте органа: зеленият цвят се
свързва с черния дроб, червеният - със сърцето, жълтият - с далака, белият – с белите
дробове и черният – с бъбреците.
Храните със зелен цвят отнемат от натоварването
на черния дроб и пикочния мехур, регулират функцията им, ефективно отстраняват
горещината и успокояват вътрешния огън, отнемат физическото и умствено
напрежение, подобряват зрението, предпазват от главоболие. Храни със зелен цвят
са; целина, спанак, краставици, аспержи, зелен грах, киви и др.
Храните с червен цвят имат благоприятно
въздействие върху работата на сърцето, премахват умората и укрепват нервната и
имунната системи, повишават съпротивителните сили на организма. Храни с червен
цвят са: диня, червен пипер, череши, цвекло, домати, моркови,
червени ябълки, всички видове домашни птици, риба и др.
Жълтите на цвят храни подобряват настроението,
укрепват жизнените сили и повдигат духа, силен антиоксидант са, укрепват
имунната система, предпазват кожата от различни болести, стимулират
храносмилането и функцията на черния дроб, което подпомага очистването на
вътрешните органи от натрупаните мръсотии, които попадат в организма заедно с
не добре измитите продукти. Също така те изхвърлят токсините от кръвта и
помагат за съсредоточаването и усилват вниманието.
Сред храните с жълт цвят са: ананас,
бамбукови кълнове, царевица, банани, лимони, мандарини, портокали,
папая и др.
Повечето храни с черен цвят стимулират функцията
на бъбреците, съдържат голямо количество аминокиселини и минерали, които подобряват
работата на черния дроб и бъбреците, укрепват дишането, овлажняват кожата. В
храните с черен цвят се съдържат 17 вида аминокиселини, повече от 10 вида микроелементи,
витамини и др. хранителни вещества, които подобряват функцията на белите
дробове, нормализират отделителната система, засилват имунитета, овлажняват
кожата, укрепват косата, забавят стареенето на организма и др. Храни с черен
цвят са: грозде, черна дървесна гъба, черен сусам, черница и др.
Храните с бял цвят са основният източник, от
който организмът получава топлината, която поддържа жизнените и физически му
сили. Но на тях им липсват някои аминокиселни, необходими за организма.
Продуктите с бял цвят в китайската медицина се
свързват с белите дробове, които обичат влагата и не понасят сухотата. Ако не
се погрижите за здравето на белите си дробове навреме, състояния като сухи устни,
сухота в устата, кашлица, суха кожа на ръцете и краката и т.н. за неизбежни. Бялата
ряпа, белите круши, белите дървесни гъби премахват сухотата и влияят благоприятно
на белите дробове.Освен това редовното ядене на бели плодове и зеленчуци помага
да се изчисти дишането, носи чувство на чистота и свежест.
Сред белите храни са:фъстъци, ориз, китайско зеле, чесън, картофи, семена от лотос, бадеми, кокос, бяла ряпа и
др.
Няма коментари:
Публикуване на коментар