четвъртък, 2 юли 2015 г.

Китайската традиционна медицина 1


По времето на династия Шан (1600-1046 г.пр.н.е.) живял човек на име И Ин. Той приготвял отвари от стотици треви, които се смятали и за напитки и за лекарство. Той е бил и готвач  и лекар. И Ин се смята за основател на възникналата в древни времена теория, че храната и лекарствата са от един и същи източник. Според тази теория можем да приемем храната като лекарство и обратно. Основните характеристики, по които се разделя храната са: свойствата им, вкусът и цветът.

Китайската медицина разделя храните според свойствата им в четири групи. С действието, което оказват, след като попаднат в организма, продуктите се делят на студени, прохладни, топли и горещи. Продуктите, които се препоръчват при заболявания със синдром „излишък от студ“ се наричат топли и горещи, а за лечението на болести със синдром „излишък от топлина“- студени и прохладни.

Храните със студени и прохладни свойства могат да понижат горещината, да изхвърлят токсините от организма, да намалят топлинната и физическата енергия на организма, имат охлаждащо действие, забавят обмяната на енергия в организма. Студената храна е малко по-ефективна в сравнение с прохладната.

Топлите и горещи храни имат точно противоположно
въздействие в сравнение със студените и прохладните.Те стимулират изработването на топлинна и физическа енергия, притежават съгряващо действие, ускоряват метаболизма. Хората, които трудно понасят ниските температури, в менюто си трябва да включат повече топли храни, а болните от остри възпалителни заболявания, трябва да ги ограничат, за да избегнат увеличаването на вътрешната топлина на организма, която предизвиква сухота в устната кухина, чувство на жажда и др.

Съществуват и неутрални продукти, които са успокояващи и меки по своето въздействие.Те стимулират дейността на далака, имат общо укрепващо и тонизиращо въздействие, възбуждат апетита.

Неутрални храни са: картофи, зеле, китайско зеле, грах, моркови, царевица, маслини, смокини, грозде, свинско сърце, свински бъбреци и крака, гъше месо, кокоши яйца, мед, телешко, мляко и др.

Сред охлаждащите храни са: патладжани, бяла ряпа, тиквени семки, спанак, целина, пшеница, тофу, мандарини, ябълки, круши, портокали, патешки яйца и др.

Студени храни са: домати, райска ябълка, водорасли, лимони, бамбукови кълнове, диня, пъпеш, банани, тиква, краставица и др.

Горещи са: пилешкото месо, лютите чушки, черният пипер и др.

Топли са: кориандър, карфиол, чесън, папая, кайсии, бадеми, праскови, вишни, нар, сушени сливи, овче месо и мляко, както и свинско.

Според цвета храните се разделят на пет вида, като всеки един от тях съответства на един от петте органа: зеленият цвят се свързва с черния дроб, червеният - със сърцето, жълтият - с далака, белият – с белите дробове и черният – с бъбреците.

Храните със зелен цвят отнемат от натоварването на черния дроб и пикочния мехур, регулират функцията им, ефективно отстраняват горещината и успокояват вътрешния огън, отнемат физическото и умствено напрежение, подобряват зрението, предпазват от главоболие. Храни със зелен цвят са; целина, спанак, краставици, аспержи, зелен грах, киви и др.

Храните с червен цвят имат благоприятно въздействие върху работата на сърцето, премахват умората и укрепват нервната и имунната системи, повишават съпротивителните сили на организма. Храни с червен цвят са: диня, червен пипер, череши, цвекло, домати, моркови, червени ябълки, всички видове домашни птици, риба и др.

Жълтите на цвят храни подобряват настроението, укрепват жизнените сили и повдигат духа, силен антиоксидант са, укрепват имунната система, предпазват кожата от различни болести, стимулират храносмилането и функцията на черния дроб, което подпомага очистването на вътрешните органи от натрупаните мръсотии, които попадат в организма заедно с не добре измитите продукти. Също така те изхвърлят токсините от кръвта и помагат за съсредоточаването и усилват вниманието.

Сред храните с жълт цвят са: ананас, бамбукови кълнове, царевица, банани, лимони, мандарини, портокали, папая и др.

Повечето храни с черен цвят стимулират функцията на бъбреците, съдържат голямо количество аминокиселини и минерали, които подобряват работата на черния дроб и бъбреците, укрепват дишането, овлажняват кожата. В храните с черен цвят се съдържат 17 вида аминокиселини, повече от 10 вида микроелементи, витамини и др. хранителни вещества, които подобряват функцията на белите дробове, нормализират отделителната система, засилват имунитета, овлажняват кожата, укрепват косата, забавят стареенето на организма и др. Храни с черен цвят са: грозде, черна дървесна гъба, черен сусам, черница и др.

Храните с бял цвят са основният източник, от който организмът получава топлината, която поддържа жизнените и физически му сили. Но на тях им липсват някои аминокиселни, необходими за организма.

Продуктите с бял цвят в китайската медицина се свързват с белите дробове, които обичат влагата и не понасят сухотата. Ако не се погрижите за здравето на белите си дробове навреме, състояния като сухи устни, сухота в устата, кашлица, суха кожа на ръцете и краката и т.н. за неизбежни. Бялата ряпа, белите круши, белите дървесни гъби премахват сухотата и влияят благоприятно на белите дробове.Освен това редовното ядене на бели плодове и зеленчуци помага да се изчисти дишането, носи чувство на чистота и свежест.

Сред белите храни са:фъстъци, ориз, китайско зеле, чесън, картофи, семена от лотос, бадеми, кокос, бяла ряпа и др.
                                                        
                                                                          Продължава…






Няма коментари:

Публикуване на коментар