петък, 3 юли 2015 г.

Ензимите - искрици живот 1


Какво представляват ензимите?
Думата „ензим” е с гръцки произход и означава „ферментирам” или „променям”, затова първоначално ензимите са били наричани „ферменти”.

Покойният д-р Едуард Хауъл, лекар и пионер в ензимните изследвания, както и основател на National Enzyme Company USA, нарича ензимите „искрици живот”. Изумителен факт е, че в кръвообращението на новороденото присъстват над 100 пъти повече ензими, отколкото в кръвообращението на възрастния човек.

За поддържане жизнените функции на организма са необходими въглехидрати, мазнини, протеини, минерали и витамини, но повечето от тях не се усвояват или не са ефективни без ензимите. След като приемем храна, трябва да я разградим, което означава, че тя трябва да бъде редуцирана до малки частици (хранителни вещества), които да се променят до такава степен, че да могат да попаднат от червата чрез кръвта в клетките. Тук чрез други ензими, главно аминокиселините в организма започват изграждането на редица структурни елементи, а въглехидратите и мазнините предимно „изгарят”, при което се освобождава енергия. Тази нова енергия служи за обновяване на клетката.

Важно е да се знае!
Ензимите са незаменими при смилането на храната, доставянето на енергия, възстановяването на клетките, тъканите и органите.

Способността на организма да разгражда, обработва и усвоява храната е жизненоважна за неговото съществуване и здраве. Въпреки факта, че настоящата употреба на ензимите като хранителни добавки и терапевтични агенти се е развивала само през последния век, то хората са ги приемали винаги чрез суровите храни в менюто си. В човешкото тяло има над 3000 ензима, разделени в 3 класа – метаболитни (обменни), храносмилателни (отговорни за храносмилателния процес) и хранителни (те са в самите храни и също подпомагат храносмилането).

Ензимите действат!
Според д-р Хауъл без ензимите „не би имало движение, дишане, храносмилане,  размножаване, оздравяване и запазване на здравето, обмяна на веществата, мисловна дейност и реакции, а също и функционираща имунна система.”

Ензимите са протеини или протеинови комплекси, които катализират химическите реакции в организма, като понякога ги  ускоряват над 1000 пъти. Без тях много от реакциите в клетките биха протичали толкова бавно, че не би могла да се осъществи поддръжката на живота. Недостигът дори на един ензим би повлиял върху целия ни метаболизъм. Причината, поради която съществуват толкова много видове ензими, е свързана с това, че всеки от тях има специална характеристика и уникална функция. Химическата форма на всеки е така специализирана, че той предизвиква реакция само в някои вещества или в група, тясно свързани химически вещества. Веществото, върху което ензимът въздейства се нарича субстрат. Тъй като за всеки субстрат са необходими специфични ензими, в организма се произвеждат много на брой ензими.

Функциите на всички органи, тъкани и клетки на тялото се движат от метаболитните ензими. Те са работниците, изграждащи организма от белтъчини, въглехидрати и мазнини. Метаболитни ензими се намират в кръвта, органите и тъканите.


Човешкото тяло произвежда три основни храносмилателни ензима – амилаза, липаза и протеаза, но с възрастта и нездравословния начин на живот тяхното производство намалява. Всички сурови храни съдържат хранителни ензими, които действат съвместно с човешките храносмилателни ензими. Така храната се смила по-бързо, тъй като се намалява ензимната тежест от храносмилането за тялото. Амилазата, която се намира в слюнката, в панкреатичния и чревния сок, разгражда сложните въглехидрати от типа нишесте и декстрин. Тя започва да действа, още щом започнете да дъвчете (затова е важно добре да сдъвквате храната). Панкреатичната липаза смила мазнините в условията на силно алкална среда (в червата). Протеазата е основният ензим, който разгражда различните протеини, които ежедневно приемаме.

Ако едно тяло има ензими в изобилие, то е изпълнено с жизнена енергия. Затова щадете изразходването на телесните ензими, набавяйте си достатъчно ензими при хранене и тялото Ви ще бъде здраво. Приемането на храносмилателни ензими засилва съпротивителните сили на организма, помага при възпаления, подобрява кръвообращението, помага при зарастването на рани, дори регулира неестествено бързия растеж на клетките и се бори с вирусите! Именно поради тази причина е важно да пазим нивото на ензимите в тялото на всяка цена. Има три основни начина за запазване и попълване на нивото на ензимите ни: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество и чрез приемане на ензимни добавки…
                                                     
                                                                   Продължава…

Няма коментари:

Публикуване на коментар