Китайската медицина разделя
вкусовете на пет: кисел, горчив, сладък, лют и солен. Според нея всеки вкус, както
и всяко свойство на храните, има различен ефект върху организма. Концепцията за
петте вкуса е една от важните в китайската диетология. Всеки от вкусовете има
свое специфично въздействие. Според принципа „вкус-въздействие“ разделението е
следното:
Лютият
вкус влияе на белите дробове, сладкият - на далака, киселият - на черния дроб,
горчивият - на сърцето, соленият - на бъбреците. При заболяване на черния дроб
е забранено да се яде люто, а на белите дробове - горчива храна. Тези, които
страдат от сърдечни и бъбречни заболявания, не трябва да ядат солено, а при
болест на стомаха и далака не се препоръчва кисело-сладка храна. Храните с лют
вкус се използват при лечение на простудни заболявания и др.,причинени от студ,
стимулират циркулацията на енергията ци и притежават болкоуспокояващо действие.Този
тип храни стимулират функцията на стомашно-чревния тракт и увеличават
отделянето на слюнка и стомашен сок, ускоряват циркулацията на кръвта и
обмяната на веществата, повишават жизнената енергия, лекуват простуда. С лют
вкус са: праз, горчица, кориандър, лук, чесън, джинджифил, силните алкохолни
напитки, черен пипер, канела и др.
Храните
със сладък вкус имат оздравително и укрепващо въздействие, притежават спазмолитични
свойства, възбуждат апетита, отстраняват напрежението и неврозите, подпомагат
детоксикацията и стимулират потоотделянето, лекуват далака, укрепват мускулите,
отнемат болката. На хората със захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания се
препоръчва да ограничат употребата на тези храни. Сред сладките храни са:
смокини, сливи, ягоди, круши, грозде, диня, фъстъци, целина, китайско зеле,
спанак, моркови, тиква, царевица, сладък картоф, кълнове от зелен грах, картофи
и др.
Киселите
храни имат стягащи свойства, възбуждат апетита, подхранват енергията Ин,
стимулират секрецията в организма, убиват болестотворните микроби, предпазват
от простудни заболявания, понижават налягането, повишават еластичността на
съдовете, укрепват далака, подобряват храносмилането, задържат и предпазват
размножаването на бактерии в червата, подобряват работата на черния дроб,
повишават усвояването на калция. Прекалената употреба на кисели храни може да
има пагубно въздействие върху здравето на мускулите и костите.Тези, които имат
заболяване на стомаха и далака по-добре да ядат по-малко такива храни. Храните
с кисел вкус са: домати, бобови, ябълки, мандарини, кайсии, лимони, маслини,
портокали и др.
Храните
със солен вкус заздравяват бъбреците, изхвърлят токсините, отстраняват отоците,
омекотяват твърдите образования във вътрешните органи, имат овлажняващи
свойства. В някои храни от този вид се съдържат йод и минерални соли. Хората с
високо кръвно налягане трябва да ядат по-малко храни със солен вкус. Сред
солените храни са: червени водорасли, жито, орехи, медузи, раци, патешко и
свинско месо, соя и др.
Храните
с горчив вкус отнемат влагата, смъкват огъня, тонизират, изхвърлят токсините.
Повечето от тях имат в състава си широк спектър антибактериални, охлаждащи и противовъзпалителни компоненти. На тези, които имат заболявания на стомаха не
се препоръчват да ядат много зеленчуци и плодове с горчив вкус, защото това
може да доведе до нарушаване на храносмилането. Храни с горчив вкус са: бадеми,
кайсии, грейпфурт, чаени листа и др.
Китайската медицина
разделя хранителните продуктите и на следните три категории:
-
чисти храни - това са ядките, плодовете и зеленчуците, млякото, кълновете;
- възбуждащи храни - месото, рибата, яйцата, подправките, алкохола;
-
нечисти храни - не пресните и застояли храни.
Не е
тайна, че съвременният човек се храни с излишно количество възбуждащи храни и в
резултат се появяват множество физически и психически проблеми. Огромното
количество модерни диети, които мигновено възвръщат здравето или обещават отслабване
за седмица, според китайската медицина са вредни за здравето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар