петък, 3 юли 2015 г.

Китайската традиционна медицина 2


Китайската медицина разделя вкусовете на пет: кисел, горчив, сладък, лют и солен. Според нея всеки вкус, както и всяко свойство на храните, има различен ефект върху организма. Концепцията за петте вкуса е една от важните в китайската диетология. Всеки от вкусовете има свое специфично въздействие. Според принципа „вкус-въздействие“ разделението е следното:

Лютият вкус влияе на белите дробове, сладкият - на далака, киселият - на черния дроб, горчивият - на сърцето, соленият - на бъбреците. При заболяване на черния дроб е забранено да се яде люто, а на белите дробове - горчива храна. Тези, които страдат от сърдечни и бъбречни заболявания, не трябва да ядат солено, а при болест на стомаха и далака не се препоръчва кисело-сладка храна. Храните с лют вкус се използват при лечение на простудни заболявания и др.,причинени от студ, стимулират циркулацията на енергията ци и притежават болкоуспокояващо действие.Този тип храни стимулират функцията на стомашно-чревния тракт и увеличават отделянето на слюнка и стомашен сок, ускоряват циркулацията на кръвта и обмяната на веществата, повишават жизнената енергия, лекуват простуда. С лют вкус са: праз, горчица, кориандър, лук, чесън, джинджифил, силните алкохолни напитки, черен пипер, канела и др.



Храните със сладък вкус имат оздравително и укрепващо въздействие, притежават спазмолитични свойства, възбуждат апетита, отстраняват напрежението и неврозите, подпомагат детоксикацията и стимулират потоотделянето, лекуват далака, укрепват мускулите, отнемат болката. На хората със захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания се препоръчва да ограничат употребата на тези храни. Сред сладките храни са: смокини, сливи, ягоди, круши, грозде, диня, фъстъци, целина, китайско зеле, спанак, моркови, тиква, царевица, сладък картоф, кълнове от зелен грах, картофи и др.

Киселите храни имат стягащи свойства, възбуждат апетита, подхранват енергията Ин, стимулират секрецията в организма, убиват болестотворните микроби, предпазват от простудни заболявания, понижават налягането, повишават еластичността на съдовете, укрепват далака, подобряват храносмилането, задържат и предпазват размножаването на бактерии в червата, подобряват работата на черния дроб, повишават усвояването на калция. Прекалената употреба на кисели храни може да има пагубно въздействие върху здравето на мускулите и костите.Тези, които имат заболяване на стомаха и далака по-добре да ядат по-малко такива храни. Храните с кисел вкус са: домати, бобови, ябълки, мандарини, кайсии, лимони, маслини, портокали и др.

Храните със солен вкус заздравяват бъбреците, изхвърлят токсините, отстраняват отоците, омекотяват твърдите образования във вътрешните органи, имат овлажняващи свойства. В някои храни от този вид се съдържат йод и минерални соли. Хората с високо кръвно налягане трябва да ядат по-малко храни със солен вкус. Сред солените храни са: червени водорасли, жито, орехи, медузи, раци, патешко и свинско месо, соя и др.

Храните с горчив вкус отнемат влагата, смъкват огъня, тонизират, изхвърлят токсините. Повечето от тях имат в състава си широк спектър антибактериални, охлаждащи и противовъзпалителни компоненти. На тези, които имат заболявания на стомаха не се препоръчват да ядат много зеленчуци и плодове с горчив вкус, защото това може да доведе до нарушаване на храносмилането. Храни с горчив вкус са: бадеми, кайсии, грейпфурт, чаени листа и др.

Китайската медицина разделя хранителните продуктите и на следните три категории:

- чисти храни - това са ядките, плодовете и зеленчуците,           млякото, кълновете;

- възбуждащи храни - месото, рибата, яйцата, подправките,         алкохола;

- нечисти храни - не пресните и застояли храни.


Не е тайна, че съвременният човек се храни с излишно количество възбуждащи храни и в резултат се появяват множество физически и психически проблеми. Огромното количество модерни диети, които мигновено възвръщат здравето или обещават отслабване за седмица, според китайската медицина са вредни за здравето. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар