сряда, 22 юли 2015 г.

За тези, които страдат от артрит

ТЕСТ ЗА АЛЕРГИИ НА ПРОБЛЕМНИ ХРАНИ

Тъй като алергичната реакция към храната е основната причина за артрита, кожните и кръвните тестове за алергия, разкриващи храните и химическите вещества, причиняващи проблема, предписани от компетентен лекар, могат да бъдат от голяма полза. Храните към които хората са силно чувствителни, трябва напълно да се елиминират поне за малко. По-късно някои от тях могат да се върнат към привичния хранителен режим. Храните, които причиняват по-малко реакции, трябва да се ядат рядко, на ротационен принцип, при който всяка храна не се консумира по-често от веднъж в седмицата. Така например, ако се яде жито в понеделник, най-рано може да се приеме в петък.

Понякога хората са алергични към всяка храна, която ядат. В тези случаи им се предписват малки дози антиалергични ваксини. За разлика от обичайните инжекции, където на пациентите им се дават подобни дози от веществото, тези ваксини са приготвени за нуждите на всеки един организъм. Малки количества антиген се вкарват в организма, за да стимулират ензимните системи. Ензимите са от особено значение, защото разграждат имунните комплекси, намиращи се в кръвта, които водят до заболявания. Ако ензимите не са достатъчни, тези имунни комплекси се изграждат и навлизат през синовиалната мембрана на ставата. Резултатът от това е подуване, болка и артрит. Когато ензимите са активни, храната се разгражда и организмът не реагира на нея като на чуждо вещество. Затова не се 
появява нито възпаление, нито заболяване.

ДEТОКСИКАЦИЯ

За да се преборим с артрита, е необходимо да се изчисти тялото и околната среда. Ето някои метода:

Хелацио-терапия.  Това е метод за лечение, при който организмът се освобождава от токсичните тежки метали и плаката. Това е допълнително лечение, което посредством подобрението на цялостното функциониране на кръвоносната система и отстраняването на свободните радикали се отстраняват и артритните симптоми. Тази терапия е особено ефикасна за облекчаване на инвалидизиращия ефект от ревматоидния артрит.

Лечение на дебелото черво. Много пациенти, страдащи от артрит, имат запек, вследствие на натрупване на токсини в тялото. В резултат на това получават възпаления и страдат от автотоксични реакции, чрез които тялото реагира на отровите. Това може да предизвика различни заболявания, включително артрит. Промиването на дебелото черво отваря храносмилателния тракт и внимателно отстранява натрупалите се отпадни продукти, освобождава се от болестотворните бактерии. Серия от манипулации кара човек да се чувства по-лек, по-чист и много жизнен. Когато лечението на дебелото черво се комбинира с подобрен хранителен режим и хранителни добавки, се възстановява балансът. В резултат на това се подобрява движението и артритът може да изчезне.


БАЛАНСИРАНО ХОРМОНАЛНО ЛЕЧЕНИЕ

Това лечение е развито от д-р Робърт Лайфман, лекар от Калифорния, посветил целия си живот на откриването на причината за артрита. След лечението много от пациентите са били в състояние да водят нормален безболезнен живот.

Д-р Лайфман и неговите сътрудници започват изследванията си през 1940, когато кортизонът се е смятал за чудотворно лекарство. Скоро след това става ясно, че хормоните предизвикват опасни странични ефекти, но те стават по-малко опасни,когато се комбинират с естрогени и още по-малко, когато се добави тестостерон. Д-р Лайфман е създал препарати, съдържащи различни количества от тези три основни съставки.

Според привържениците на тази терапия тя не  причинява възпаления и е здравословна, с минимални странични ефекти, защото субстанциите се намират в равновесие. Ефикасността се повишава с времето, защото се нагажда към индивидуалните нужди на пациента и се използва в комбинация със здравословен хранителен режим и програма с физически упражнения.

МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ

Мануалната терапия е нежна, безопасна и представлява един ненатрапчив начин за облекчение на остеопорозата. Наместването на прешлените облекчава натиска върху нервите. Това позволява на нервните импулси да протичат нормално. Кръвообращението в ставите се засилва, като им дава възможност да функционират по-добре.
Хората, на които този метод не помага, са в напреднал стадий на болестта, когато ставите са прилепени, което причинява блокиране на предаването на нервния импулс.

Лекуването с помощта на мануална терапия увеличава обхвата на движенията, облекчава болката и удължава гръбначния стълб, което позволява на пациента да стои изправен и да изглежда по-висок. Стимулирайки правилната стойка, мануалната терапия намалява до минимум натиска на ставите.

ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА

Хомеопатичните лекарства за артрит, както и тези за другите заболявания се опират на специфичните индивидуални състояния.

Rhus toxicodendron. За болки, които се влошават през нощта и сутрин при събуждане. Болката е силна при студено и влажно време, преди буря или при промяна на времето или при силен вятър. Симптомите се облекчават с топлина и движение.

Calcarea carbonica. За болка, която се влошава при студено и влажно време, при усилие и движение и когато се обърне крайникът.

Aconitum hapellus. За болки и възпаления, особено при гореща и суха кожа.

РЕКОНСТРУКТИВНА ТЕРАПИЯ

Понякога се използва реконструктивна терапия, за да се стимулира лечението на лигаментите, сухожилието и хрущяла. Лечението включва слаби дози на хранителни субстанции, инжектирани директно в лигаментите. Субстанциите са различни в зависимост от лекуваната част, могат да включват витамин С, глутатион, хрущял от акула и глюкозамин сулфат. В резултат на това лиманентите се заздравяват и поддържат с по-голяма лекота гръбначния стълб и ставите.
С коригирането на основата на проблема симптомите естествено стихват. Реконструктивната терапия подсилва скелета на тялото и болката внезапно изчезва. (Вижте опита на пациентите, подложени на реконструктивна терапия, в раздела “Лечения и споделен от пациентите опит”.)

НЕВРОМУСКУЛНА ТЕРАПИЯ

Невромускулната терапия използва баланса между мускулната и нервната система. Терапевтът подобрява стойката на пациента и по този начин позволява на нервните импулси да протичат свободно през ставите. Това е важно, защото когато импулсът бъде спрян, кръвта и другите телесни течности също спират и се появява болката. Според невромускулният терапевт Сара Вогелер причинител на тази стресова ситуация може да е артритът. Тя обяснява, че нарушаването на стойката може да причини притискане на костите, които на свой ред могат да предизвикат притискане и свиване, предизвиквайки образуването на шипове. Костните шипове засягат окръжаващата ги мека тъкан и карат болката да пълзи към останалите части на тялото. Невромускулната терапия помага за намаляването на болката чрез подобряване на стойката и учи на правилен начин на движение.

ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

Редовното спортуване е важно при възстановяването на подвижността, функционирането на организма и мускулната маса. Обаче хората не трябва да се пресилват над съответните си граници на издръжливост. Болката е предупреждаващ сигнал за намаляване на оборотите и хората трябва да изчакат, докато са в състояние да продължат спокойно дейността си.

Ходенето е прекрасно за цялото тяло и добър начин за начало при новаците. То може да подобри кръвообращението на ръцете, коленете, раменете и пръстите – частите, често поразявани от артрит. Друг спорт, който е полезен при всяка възраст, е йога. Бавните разтягания овлажняват ставите и повишават гъвкавостта, а специалната техника изхвърля токсините от ставите и мускулите.

Болните от артрит трябва да се избягват продължителната неподвижност при пътуване с кола или самолет. За да се предотврати изострянето на болката в коляното, глезена или стъпалата, която може да се появи при такова пътуване, пътниците трябва да се раздвижват по време на пътуването, ако това е възможно.

Благодарим ви, че бяхте с нас. Ако статията ни ви е харесала, споделете я с приятелите си.

Прочетете още:
Бъбреците - нашата
филтърна система
Артрит - терапия с билки
Видове артрит

Няма коментари:

Публикуване на коментар