Важен фактор за ефективността на
ензимите е температурата. При повечето от тях, температурата под 10º С ги
парализира, но при затопляне те отново частично се активират. Между 35º С и 40º
С те са активни. Това е най-вече диапазонът, в които ензимите работят. Над 40º
С те започват да се деактивират, а над 70º С дейността им окончателно замира.
Тоест сготвената храна практически не съдържа ензими.
Ензимите са свързани с всички
болести чрез имунната система. Голяма част от клетките ни за имунна защита са
разположени в стените на тънките и дебелите черва. Лигавицата на дебелото черво
e първата и най-важна защитна линия срещу токсините. Ако
храната не се разгради напълно, това се отразява чрез стомашно чревния тракт на
защитните сили на организма. По време на остри и хронични заболявания ензимите
се изразходват много по-бързо от нормалното. Другите вещества, като например
витамините и минералите, ежедневно се възстановяват с приема на храна.
Производството на ензими от организма обаче не може да бъде възстановено. Това
в крайна сметка води до изтощение, преждевременно остаряване и слаба енергия.
Дефицитът само на един ензим може да причини неправилно протичане на цяла
поредица от метаболитни реакции в тялото и по този начин да не позволи
пълноценното разгръщане на някоя жизненоважна функция.
Хроничното
лошо хранене и храносмилане води до дефицити на важните хранителни вещества -
аминокиселини, минерали, витамини,
мастни киселини, защото те си остават недостъпни за клетките. В същото
време организмът е подкиселен, човек няма енергия, по-лесно се разболява и дори
е склонен към депресия. Някои отдават умствените симптоми само на психологични
причини като стрес и преумора. Но много от хората с ниско ниво на ензими и
нарушения в храносмилането проявяват също и ред негативни качества, като страх,
гняв, злопаметност, мудност или припряност, скъперничество и скръб. Те
изненадващо се подобряват след нормализиране на храносмилането – нагледно
доказателство, че тялото и умът са тясно свързани и в двете посоки!
Правилното
храносмилане започва в устната кухина и завършва при изхода на червата. Включва
органи като черния дроб, жлъчката, стомаха, панкреаса, тънките черва, дебелото черво и др. Тялото, което не
може да осигури необходимото количество и качество протеини чрез храната, е
принудено да използва за суровина вътрешни източници и да започне да разгражда само
себе си.
Ако
дори само една от важните съставки – въглехидрати, белтъци или мазнини, не бъде
усвоена правилно, в последствие започват проблемите:
-
Недоброто храносмилане и прекомерното приемане на неподходящи по вид
въглехидрати и мазнини е главна причина за затлъстяването, високото кръвно
налягане, коронарната болест на сърцето, кисти, тумори и др.
-
Ако белтъчините не се смилат напълно, неразградените частици могат да проникнат
в кръвта заедно с други хранителни вещества през стените на червата. Това е
известно като синдром на увеличената чревна пропускливост и може да доведе до
повече или по-малко остри алергични реакции, според състоянието на имунната
система. Оставащите в просвета на червата неусвоени белтъци гният и натоварват
черния дроб и бъбреците, водят до мигренозни или астматични пристъпи, кожни
проблеми, и др. А когато източникът на тези белтъци е месо, се отделят и много
пурини, отговорни за болестта подагра.
-
Ако поемате твърде много въглехидрати с храната и организмът ви не ги разгради
до глюкоза, резултатът ще бъде затлъстяване и образуване на много газове, поради
прекаленото активиране на ферментативните процеси.
Процесът на ензимна
преработка на храната започва при сдъвкването й в устата. Когато дъвчем, ние не
само добавяме към храната ензима амилаза от собствените си слюнчени жлези, но и
позволяваме на хранителните ензими в храната да бъдат освободени, за да могат
да действат. Недостигът на ензимите нарушава функциите на организма и го прави
податлив на остри състояния като настинки, грип и главоболие. Тялото ни обаче
има вълшебната способност да се лекува само. Затова, колкото по-голямо
количество ензими, произведени в нашето тяло имаме, толкова по-силна е имунната
ни система, толкова по-силни и по-здрави сме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар