събота, 18 юли 2015 г.

Ензимите - искрици живот 2

Важен фактор за ефективността на ензимите е температурата. При повечето от тях, температурата под 10º С ги парализира, но при затопляне те отново частично се активират. Между 35º С и 40º С те са активни. Това е най-вече диапазонът, в които ензимите работят. Над 40º С те започват да се деактивират, а над 70º С дейността им окончателно замира. Тоест сготвената храна практически не съдържа ензими.

Ензимите са свързани с всички болести чрез имунната система. Голяма част от клетките ни за имунна защита са разположени в стените на тънките и дебелите черва. Лигавицата на дебелото черво e първата и най-важна защитна линия срещу токсините. Ако храната не се разгради напълно, това се отразява чрез стомашно чревния тракт на защитните сили на организма. По време на остри и хронични заболявания ензимите се изразходват много по-бързо от нормалното. Другите вещества, като например витамините и минералите, ежедневно се възстановяват с приема на храна. Производството на ензими от организма обаче не може да бъде възстановено. Това в крайна сметка води до изтощение, преждевременно остаряване и слаба енергия. Дефицитът само на един ензим може да причини неправилно протичане на цяла поредица от метаболитни реакции в тялото и по този начин да не позволи пълноценното разгръщане на някоя жизненоважна функция.



Хроничното лошо хранене и храносмилане води до дефицити на важните хранителни вещества - аминокиселини,  минерали,  витамини,  мастни киселини, защото те си остават недостъпни за клетките. В същото време организмът е подкиселен, човек няма енергия, по-лесно се разболява и дори е склонен към депресия. Някои отдават умствените симптоми само на психологични причини като стрес и преумора. Но много от хората с ниско ниво на ензими и нарушения в храносмилането проявяват също и ред негативни качества, като страх, гняв, злопаметност, мудност или припряност, скъперничество и скръб. Те изненадващо се подобряват след нормализиране на храносмилането – нагледно доказателство, че тялото и умът са тясно свързани и в двете посоки!

Правилното храносмилане започва в устната кухина и завършва при изхода на червата. Включва органи като черния дроб, жлъчката, стомаха, панкреаса, тънките черва, дебелото черво и др. Тялото, което не може да осигури необходимото количество и качество протеини чрез храната, е принудено да използва за суровина вътрешни източници и да започне да разгражда само себе си.


Ако дори само една от важните съставки – въглехидрати, белтъци или мазнини, не бъде усвоена правилно, в последствие започват проблемите:

- Недоброто храносмилане и прекомерното приемане на неподходящи по вид въглехидрати и мазнини е главна причина за затлъстяването, високото кръвно налягане, коронарната болест на сърцето, кисти, тумори и др.

- Ако белтъчините не се смилат напълно, неразградените частици могат да проникнат в кръвта заедно с други хранителни вещества през стените на червата. Това е известно като синдром на увеличената чревна пропускливост и може да доведе до повече или по-малко остри алергични реакции, според състоянието на имунната система. Оставащите в просвета на червата неусвоени белтъци гният и натоварват черния дроб и бъбреците, водят до мигренозни или астматични пристъпи, кожни проблеми, и др. А когато източникът на тези белтъци е месо, се отделят и много пурини, отговорни за болестта подагра.

- Ако поемате твърде много въглехидрати с храната и организмът ви не ги разгради до глюкоза, резултатът ще бъде затлъстяване и образуване на много газове, поради прекаленото активиране на ферментативните процеси. 

Процесът на ензимна преработка на храната започва при сдъвкването й в устата. Когато дъвчем, ние не само добавяме към храната ензима амилаза от собствените си слюнчени жлези, но и позволяваме на хранителните ензими в храната да бъдат освободени, за да могат да действат. Недостигът на ензимите нарушава функциите на организма и го прави податлив на остри състояния като настинки, грип и главоболие. Тялото ни обаче има вълшебната способност да се лекува само. Затова, колкото по-голямо количество ензими, произведени в нашето тяло имаме, толкова по-силна е имунната ни система, толкова по-силни и по-здрави сме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар