понеделник, 20 юли 2015 г.

Видове артрит


Остеоартритите са най-често срещаната форма на болестта, от която страдат възрастните хора. Те се развиват вследствие на износване на ставите или при злополука. Това е възпаление, засягащо някоя от 68-те стави в тялото. Получава се, когато се счупи спонгиозният край на костта, известен като хрущял. Хрущялите са обвити от синовиум, чиято функция е да смазва участъка между костите и да подхранва хрущяла. Когато хрущялът се износи, той престава да действа като буфер. Костите се допират една до друга и причиняват схващания, подуване и болезнено триене.

Ревматоидният артрит е заболяване характеризиращо се също така с болезнени и подути стави, но за разлика от остеоартрита тук е възпалена и синовиалната мембрана и към ставата протича допълнителна течност. В резултат се получава болка и подуване. Понякога страда цялото тяло, а не само ставите. Ранните симптоми са умора, слабост, невисока температура и анемия. Най-предразположени към заболяването са жените между 20 и 50 години. 25% от болните са мъже. Понякога болестта се появява внезапно със силни симптоми. В други случаи няма никакви начални признаци. В най-тежката си форма ревматоидният артрит действа осакатяващо.

По-рядко срещаните форми са:

Подагрен артрит, проявяващ се в излишно количество пикочна киселина под формата на кристали в ставите и тъканите. Това заболяване засяга главно мъжете. Те изпитват болки и възпаление в ставите, придружено с висока температура и тръпки. Болестта е осакатяваща и ако не се лекува, може да доведе до счупване на ставите.

Псориазният артрит е форма на ревматоиден артрит, засягаща костите най-често на пръстите на ръцете или краката.

Ювенилният ревматоиден артрит поразява големите стави у децата и може да доведе до деформация на костите.

Анкилозните спондилити представляват възпаление на прешлените, което причинява болки в гърба и схващане, особено при младежите.
Причините за артритни заболявания могат да бъдат алегрии, токсичността на околната среда, хронични инфекции и др.

Конвенционално лечение

Конвенционалната медицина смята артрита за нелечимо заболяване. Терапиите са ориентирани само към облекчаване на симптомите, а не към спиране на дегенеративния процес. Лечението се състои от почивка, лечебна гимнастика, топли компреси и операция (в това число и поставяне на нова става) и рехабилитация. Най-вече конвенционалната терапия се осланя на медикаментите.
Артритните лекарства в основата си са болкоуспокояващи със значителни странични въздействия. Дори и аспиринът, който се препоръчва рутинно на пациентите в големи дози, може да бъде опасен и да причини световъртеж, шум в ушите, стомашно-чревно кръвотечение, увреждане на бъбреците и понижаване на имунните сили (аспиринът унищожава витамин С).

Когато престане да действа аспиринът, на негово място се изписва Motrin. Макар и по-малко вреден от кортизоновите лекарства, той причинява същите странични въздействия като аспирина. Освен това може да се появят и повръщане, гадене и напрежение.

Следват стероидните лекарства като Prednizolone. Те са известни със сериозните си странични ефекти. Директно въздействат на имунната система и оставят болния беззащитен към инфекциите и другите заболявания, затруднявайки лечението.


Естествени лечения

Естествените лечения докладват за големи успехи при лечението на артрити, защото са насочени към причинителя на заболяването, вместо просто да замаскират симптомите. Пациентите трябва да знаят, че не всички твърдения за естествени лечения отговарят на истината. Но има и такива, които действат и са научно доказани. Методите, описани по-долу, водят до благоприятни резултати.

Диета

За профилактика на артрита трябва да се консумират въглехидратни храни в комбинация с много плодове и зеленчуци. Също така е необходимо малко количество висококачествени протеини и мазнини. Следните храни са изключително полезни при профилактиката:
Храни, богати на фолиева киселина, като леща, сушен грах, ечемик, алфалфа, соя и овес.

Чесън и лук – високото съдържание в тях на сяра спира възпалението.

Дълбоководна и студеноводна риба – сьомга, пъстърва, тон, сардина, скумрия. Те съдържат омега-мастни киселини, които смазват ставите. 

Зехтинът, авокадото, ядките и семената също са полезни заради мазнините, които съдържат.

Храните, които разграждат и елиминират пикочната киселина, са глухарчетата, магданоз и алфалфа.

Много вода за пиене, над литър и половина дневно.

Сокове от червени, жълти и зелени плодове и зеленчуци шест-осем пъти дневно. Това е най-добрият начин за получаването на голямо количество фитохимикали. (Някои от препоръчваните сокове са изброени по-долу в тази глава.)

Сокове

Пресните сокове са важна част от което и да е антиартритно лечение. Ето някои препоръки:

Сок от ананас. Стълбото на ананаса съдържа бромни съединения,  които доставят на организма важни ензими, полезни за борба с артрита. Ако се прибави към този сок и сокът от кълнове на алфалфа, ефектът се повишава.

Сок от картофи. Един суров картоф се изстисква и се разрежда с вода. Пие се сутрин.

Сок от комбинирани зеленчуци. Алое може да се смеси с червено зеле, тиква, глухарче, целина, мента, ябълка и морков.

Сок от зеле. Това е подходящият сок за пациенти с артрит. Може да се смеси с моркови за вкус и алое за по-добър пречистващ ефект.

Комбинация от хлорофил. Две унции течен хлорофил може да се смесят с разреден ябълков или морковен сок и да се примат ежедневно.

Други полезни зелени сокове. Следните сокове могат да се приемат в каквато и да е комбинация: цвекло, броколи, тиквички, тиква, къдраво зеле, магданоз и спанак. Корени от джинджифил, ябълки или моркови могат да се добавят за аромат и допълнителен хранителен ефект.

                                                                               
                                                                            Продължава…

Няма коментари:

Публикуване на коментар