Магданозът съдържа повече витамин С от портокалите – само в 20-30 грама се съдържа необходимата дневна доза от витамин С за възрастен човек. Освен това магданозът съдържа още желязо, калий, калций, фосфор, цинк, каротин, витамините В1, В2, К, РР. В него се съдържат също така флавоноиди, които предпазват организма от
свободните радикали.
Неговият сок е един от най-лесно
действащите и е необходим за кислородния обмен и за поддържане функциите на
щитовидната жлеза и надбъбречните жлези в нормално състояние. Той стимулира
дейността на стомашно-чревния тракт. Облекчава уринирането, особено при
хипертрофия на простатата, възбужда апетита, нормализира менструалния цикъл,
подобрява дихателната и сърдечната дейност.
Подпомага дейността на сърцето и
кръвообращението, препоръчва се при анемия. Този ефект е бил познат още на
древните германци, които са приготвяли напитка от магданоз и червено вино за
по-добра циркулация на кръвта. Благодарение на високото съдържание на желязо,
магданозът е много полезен за производството на червени кръвни телца.
Магданозът съдържа много калий, затова отварата от напитката понижава високото
кръвно налягане. Благодарение на фолиевата киселина, се препоръчва за
предпазване от болести на сърцето. Магданозът
подобрява липидната обмяна.
Магданозът е със силно
противовъзпалително действие и се прилага за лечение на ревматоидни артрити и остеоартрити, различни
инфекции и простуда. Премахва токсините и прочиства кръвоносните съдове,
ставите и черния дроб, повишава значително имунитета.
Народната медицина го смята за
сигурно средство при полово безсилие. Ефективен е и при всички очни
заболявания, включително и катаракта. В тези случаи се пие суров сок от
магданоз, смесен със сок от моркови, целина и цикория. При нередовен месечен
цикъл е добре да се пие смесен сок от цвекло, моркови, магданоз и краставица.
Добра комбинация е и смесването на сок от спанак, салата, магданоз.
Сок от пресните листа на магданоза
се получава с помощта на електрическа сокоизтисквачка. Той се приема по 1-2
чаени лъжички в 1/2 чаена чаша прясно мляко или в 1-2 супени лъжици сметана 3
пъти дневно 15-20 минути преди хранене.
Запарка от магданоз се получава от 2
чаени лъжички ситно нарязан магданоз, залят с 500 мл вряла вода. След 1 час
запарката се прецежда. Пие се по 1 кафена чашка
3 пъти дневно преди хранене.
Или: 1 чаена лъжичка счукано семе от
магданоз се залива с 1 чаена чаша вода. Кисне 8 часа. Изпива се на части за 1 ден.
Трябва да се отбележи, че супите и
задушените ястия с магданоз са много полезни за болните от хипертония, при
отоци със сърдечен или бъбречен произход, при бъбречнокаменна болест, подагра и
ред други заболявания.
Яденето на магданоз е полезно във
всички възрасти, тъй като той повишава устойчивостта срещу епидемични заболявания.
Доказано е, че в менюто на много дълголетници между многото консумирана
зеленина магданозът заема почетно място.
Магданозът помага за отстраняването
на натрапчивата миризма на лука и чесъна - достатъчно е да се сдъвчат няколко
свежи клончета. А стрити листа от магданоз облекчават ужиленото място от пчели,
комари, паяци, дори кожните обриви.
Витамин А се нарича витамин на
красотата и се съдържа в голямо количество в магданоза. Това го прави приложим
и в козметиката. Биологичните вещества, съдържащи се в него, подобряват
обмяната на веществата в кожата, избелват я и я тонизират. За освежаване на
лицето и премахване на бръчки се използва запарка от пресен магданоз, която се втрива кожата сутрин и вечер.
За избелване на кожата на лицето: 1
супена лъжица измити и ситно нарязани листа от магданоз се разбъркват в 1
супена лъжица кисело мляко. Маската се нанася на лицето и се държи 20 минути.
Ако много ви дразнят луничките,
изпробвайте следното: Сложете 2 супени лъжици пресен магданоз и 1 и 1/2 чаени
чаши вода за 20 минути във фурната. След охлаждането прецедете течността и я
сложете в хладилник. Сутрин и вечер втривайте от нея в лицето си.
Внимание! Никога да не се приема
самостоятелно повече от 60 мл сок от магданоз!
Прочетете още:
Прочетете още:
Сапунено орехче |
Ензимите - искрици живот 1 |
Няма коментари:
Публикуване на коментар