понеделник, 18 януари 2016 г.

Да свалим напрежението от очите си - 2


 (…продължение)

Практични съвети за възстановяване на зрението от д-р Бейтс:

Принцип на премахването

Необходимо е да се избавим от навика погледът ни да "замръзва" на даден обект, правейки усилие да го видим по-добре. Това става, когато започнем правилно да използвате очите при четене, писане, работа с компютър, гледане на телевизия и т.н.
Защото процесът на виждане е пасивен. Ние виждаме обектите по абсолютно същия начин, както ги чувстваме при докосване, както ги чуваме или вкусваме. Това се получава без усилието на волята ни.

Ето едно упражнение: Без значение какъв обект гледате, отпуснете очите си до степен, при която обектът идва в отпуснатото око, а не окото да се опитва да достигне обекта. За да се избавите от навика да се взирате ще ви помогне периодичното мигане. Мигайте! Мигайте! Мигайте!

Принцип на стимулирането

Можем да подобрим кръвоснабдяването и чувствителността на ретината с помощта на соларизация, дихателни упражнения, централна фиксация, концентрация върху пламъка на свещ, четене на дребен шрифт при добро осветление и на свещ и т.н. Полезно е и укрепването на мускулите на очите с помощта на гимнастиката за очите.

                                                                                  
Принцип на отпускането                   JessiHealthConsulting

Необходимо е да правим упражнения за отпускане на психиката и очите: палминг, големи и малки завъртания, визуализиране на букви и обекти, гледане на чиста повърхност (небето или зелена трева) без усилие и т.н.

Как да направим палминг?

Бих казала, че  едно много приятно и релаксиращо упражнение. Поставяме дланите си върху очите леко, без да ги притискаме. Ако сме седнали ще опрем лакти в масата пред нас, но гръбнакът и вратът ни задължително трябва да бъдат изправени. Така се постига правилно кръвоснабдяване на главата и очите.  Ако сме легнали, поставяме под лактите възглавници, за избегнем допълнително напрежение, когато се уморят ръцете ни. В началото „виждаме” завъртулки, петънца, чертички, точици, което означава, че се намираме под въздействието на превъзбудените зрителни центрове на мозъка. Постепенно ще се освободим от това напрежение и ще постигнем абсолютно черно поле. 

Следващата стъпка е да се концентрираме върху един приятен спомен и да се опитаме да си го представим възможно най-ясно. Колкото по-ясен е споменът, толкова по-дълбоко е отпускането…

Водни процедури                        ОБЕЗБОЛЯВАЩИ ХРАНИ

Сутрин изплакваме очите си първо с търпимо гореща вода 10 пъти и след това 10 пъти със студена. Вечер редът е обратен – първо студена вода 10 пъти, после гореща вода 10 пъти. Това упражнение стимулира кръвообръщението и застойните процеси около очите.
(продължава…)


ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕРАПИЯ ХАЙФУ



Няма коментари:

Публикуване на коментар