вторник, 12 януари 2016 г.

Чудодейната перуанска мака


Lepidium meyenii

Мака е грудка, която по външен вид наподобява ряпа, но е по-малка. Спечелила си е славата на перуанския женшен и перуанската виагра. Някога мака е била разпространена в Андите повече от картофите. Сега, благодарение на необикновените си хранителни качества, тя започва своя ренесанс. Както твърдят индианците, когато конквистадорите стигнали до Андите забелязали, че конете им стават мудни и нямат желание за размножаване. Положително настроените все още индианци препоръчали на конквистадорите да прибавят към пашата мака. Препоръката се оказала ефикасна. Скоро конете не само започнали да наддават на тегло, но и да се чифтосват.

Днес лабораторните изследвания потвърждават откритите преди векове свойства на маката. Освен подчертаното действие на увеличаване на мускулната маса, мака повишава физическата издръжливост, защитните сили, половата активност и плодовитостта.

Маката  просто е трудно да се определи еднозначно. Прилага се успешно при лечение на анемии, безплодие, импотентност, намалено либидо, остеомалация, ревматизъм, артрит, нарушения в растежа, туберкулоза, СПИН, остеопороза.

Нейният забележителен състав:
60% въглехидрати, 10% протеини, 8.5% хранителни фибри и 2.2% мазнини. Съдържа също уридин, яблъчна киселина, бензоил дериват, glucosinolates (гликосинолати, които предпазват от ракови заболявания, особено на млечните жлези) и др. Изсушеният корен от мака е богат на алкалоиди и есенциални минерали (селен, калций, магнезий, желязо) мастни киселини, 19 аминокиселини, полизахариди и др.

В района на Андите на мака се гледа като на магичен „символ на младостта”.

В Перу мака се препоръчва на младежите за развитие на мускулната маса, а на възрастните – за възстановяване на виталните сили. Мака е основно помощно средство за борба с остеопорозата, тъй като помага за възстановяване на костната тъкан.  

Мака дава добър ефект при възстановяване на изтощените от СПИН болни. Това става все по-разпространена практика в американските клиники. Мака предпазва болните от бързо отслабване и загуба на мускулна маса. Спомага за възстановяване на здравето.

На жените, които са загубили всякаква надежда за потомство, мака е помогнала да забременеят и да родят здрави деца, понякога само след няколкоседмична терапия.

Мака е култура, която се отглежда високо в планините на 2400-4300 м надморска височина при изключително ниски температури, интензивна слънчева светлина и силни ветрове. Тъй като в близост не могат да бъдат отглеждани семенни земеделски култури тя практически няма вредители и винаги се отглежда по биологичен начин. Много перуански производители са започнали да я засаждат с други кореноплодни зеленчуци като растението естествено отблъсква патогенни нематоди и други вредители.


Няма коментари:

Публикуване на коментар