понеделник, 25 януари 2016 г.

Природният тоник на черния дроб

Магарешкият бодил е диво растение, поради което добиването на монофлорен мед от него е много рядко – на много места в България той се среща като част от полифлорния мед. Цветът му варира от бледо-жълт до тъмен цвят. Вкусът му е доста мек и сладък, в някои случаи дори леко горчив и стипчив. Той кристализира със средно големи, пясъчни кристали, често неравномерно, на светли петна. 

                                                 JessiHealthConsulting                                
Медът от магарешки бодил притежава ясно изразено противомикробно действие. Успокоява нервната система и се препоръчва при смущения в сърдечната дейност, при високо кръвно налягане, аритмия, както и при проблеми с дихателните пътища. 

Изследвания в Германия през 1950-те години открива активна съставка, силимарин (silymarin), в магарешкия трън. В по-нататъшни изследвания се доказва, че силимарин всъщност е смес от съединения, известни като "flavonolignans", които имат защитно действие върху черния дроб. Тези съединения, имат свойството да възстановяват лесно тежки токсични увреждания на черния дроб, дори и от тези на Зелената Мухоморка. 

Медът от магарешки бодил ускорява процеса на регенерацията на увредени чернодробна тъкан. Доказано е също така успешното лечение на увреждания на черния дроб при алкохолизъм с мед от магарешки бодил чрез стабилизиране на клетъчната мембрана и стимулиране на синтезата на протеини. Често медът от магарешки бодил бива наричан "природния тоник за черния дроб".


Прочетете още:

Няма коментари:

Публикуване на коментар