понеделник, 4 май 2015 г.

Заболявания на половата система при жената


Едно от най-честите заболявания е възпалението, което може да засегне както външните, така и вътрешните полови органи.
При външните полови органи (вулвит) възпалението се изразява в зачервяване, сърбеж, подуване и болки в областта на големите и малки срамни устни и се отделя повече секрет. Сърбежът може да бъде от лек до много силен и непоносим.
Възпаление на вътрешни полови органи.
Възпалението на влагалището (вагинит) може да бъде остро и хронично. При остро възпаление се усеща парене във влагалището, сърбеж, болка, особено при уриниране. След време се появява и секрет. Причината е микробна зараза. Ако не се лекува на време, острото възпаление се превръща в хронично. При него няма болки, но паренето и отделянето на секрет продължават. Това може да премине по-късно във възпаление на матката и яйчниците.

Възпалението на лигавицата на матката (ендометрит) е остро възпаление на маточната стена. Развива се незабелязано, като симптомите се появяват постепенно: тежест и болки ниско в корема, болки в кръста, гадене, повръщане, газове, запек, обилен секрет с примес на кръв и гной, повишена температура, по-обилна и по-продължителна менструация. Най-честите причини са проникване на микроорганизми след раждане, при аборт и други манипулации в матката.
Хроничното възпаление на лигавицата на матката може да възникне като усложнение на острото, а и като самостоятелно заболяване. Възпалителният процес може да обхване маточните тръби, яйчниците и коремната кухина и да причини перитонит.
Ендометриозата е заболяване, при което маточната лигавица се разраства извън маточната кухина.
Тя е на трето място след ендометрита и миомата на матката по честота на заболеваемост. Причините за заболяването не са известни.

Възпалението на лигавицата на маточната шийка се изразява с болки в корема и прозрачен слузест секрет, понякога примесен с гной, чести напъни за уриниране и голяма нужда, опъващи болки в кръста, нередовен мензис. Заболяването често пъти е причина за спонтанни аборти, дори за безплодие. Освен това, както и при другите възпалителни болести на матката, се явява нежелание за полови контакти.

При остро възпаление на маточните тръби (аднексит) се чувства силна присвиваща болка ниско в корема,  обилна и продължителна менструация, повишена температура.
Почти във всички случаи възпалението на тръбите е продължение на възпалителния процес на матката. То  може още да се получи и при простуди, туберкулоза, след аборт и раждане. Честа причина е гонореята. Може да бъде едностранно или двустранно.


Възпалението на яйчниците (оофорит) се причинява от болестни микроби, които достигат до яйчниците чрез кръвта или от съседните органи при аборт, гонорея, апендицит и др.
Понякога, когато яйчникът е сраснал с дебелото черво, могат да минат направо микроби от последното и да причинят заболяването му. Острото възпаление протича с явленията на заболяването, което е причинило възпалението: гонорея, апендицит, възпаление на матката и тръбите. При хронично възпаление има болки ниско в корема от едната или от двете страни, разпростиращи се към кръста. Те се усилват по време на менструация, която е обилна и честа. Забременяването е затруднено. При гнойно възпаление има опасност от перитонит.
Аменореята е състояние на липса на менструация.
Дисменореята (болезнена менструация) е състояние, което е израз на заболяване на половата система.
Гениталният херпес се причинява от същия вирус, който причинява и херпес на устните. Вирусът се разделя на два типа: 1-ви тип – причинява лабиален (на устните) херпес. 2-ри тип – на гениталите.
Генитална актиномикоза. Това заболяване се среща най-чести при жени, които дълги години носят интраутеринни контрацептивни спирали.
Гениталната туберкулоза се причинява от Mycobacterium tuberculosi. Входното огнище са белите дробове(90%) и червата(10%), където се образува първичният комплекс. Това заболяване е вторично, а първичната инфекция настъпва обикновено в пубертетна възраст. Най-често засегнатите са жени между 20 и 40 годишна възраст.
Кандидомикотичен колпит е гъбично инфекциозно-възпалително заболяване на влагалището.
Кандидозният колпит заедно с трихомонасния и бактериалния са най-честите заболявания на влагалището.
 Около 75% от жените поне веднъж в живота си преболедуват от кандидомикотичен колпит.
Причинители на кандидозния колпит са дрождеподобни гъбички от род Candida (C.albicans – най-често, C.glabrata, C.tropicalis, C.Krusei и др.

Маточно кръвотечение. Функционални маточни кръвотечения са тези, при които не се установява никаква органична причина за наличието им. За тях се мисли след като се изключат всички възможни органични промени, водещи до маточни кръвоизливи. Такива са възпаленията и туморите на матката и другите полови органи.
Поликистозни яйчници. Основен фактор за това заболяване е увеличена продукция на мъжки полови хормони(андрогени), които нормално са в минимални количества. Най-често увеличението им се дължи на повишената продукция на яйчникови хормони, но те могат да се произвеждат и от надбъбречната жлеза. Настъпват нарушения в нормалната хормонална продукция на хипоталамуса и хипофизната жлеза. Високото ниво на мъжки полови хормони пречи на нормалното зреене на яйчниковите фоликули, вследствие на което те не узряват и не отделят яйцеклетки.

Сифилисът е сексуално трансмисивно заболяване.
Причинява се от Triponela pallidum. Инкубационният период е от 10 до 90 дни. Заболяването води до стерилитет, вътреутробно увреждане на плода или новороденото.

Спинът също е сексуално трансмисивно заболяване. Причинява се от инфекция с HIV 1 и HIV 2 (Human Immunodeficiancy Virus). HIV 1 е по-вирулентен и с по-къс инкубационен период от HIV 2. При заразяването вирусът в началото не се копира в хиляди копия, докато засегнатата клетка не умре. После, чрез специален ензим, генетичната му информация се копира и остава интегрирана в генома на гостоприемната клетка. Така всеки път, когато се дели засегнатата клетка, тя дава началото на клетки с интегрирана вирусна РНК в генома им. Заболяването протича в 4 стадия:
1. Първична инфекция. Образуват се антитела от 2 до 8 седмици след заразяването. Организмът става серопозитивен, но в този период няма никакви клинични симптоми.
2. Асимптомно вирусоносителство. Може да продължи до 5 години. Установява се само от понижените показатели  на Т-4 лимфоцитите.
3. Спин–свързан комплекс. Продължава 2 и повече години. Характеризира се с увеличаване на лимфните възли (за повече от 3 месеца) в различни участъци на тялото. Симптомите са нощно изпотяване, фибрилитет, диария, загуба на тегло.
4. Разгърнат спин. Изразява се с чести опортюнистични инфекции (пневмонии, криптококов менингит, туберкулоза, кандидомикозен сепсис и др.

Стерилитет (безплодие). Причините са почти поравно разпределени между мъжете и жените. При 15% от случаите причините за безплодието остават неизяснени.

Миома на матката  е доброкачествен тумор, най-честият от всички тумори в женската полова система. Той се състои от гъсто преплетени мускулни влакна, между които са разположени съединителнотъканни снопчета и е ограничен от околната нормална мускулна тъкан с капсула. Причините за възникване на миома  са неизвестни. Предполага се, че този тумор се причинява от повишено ниво на естрогените (женските полови хормони). С това се обяснява и нерядко наблюдаваното спиране на растежа на тумора и дори обратното му развитие след климактериума, когато яйчниците вече не продуцират естрогени. (Подробна информация за миома на матката очаквайте в следвания ни пост.)

Рак на маточното тяло (рак на ендометриума) Смята се, че този вид рак се дължи на стареенето, промяната в храненето с употреба на повече животински мазнини, както и на повишеното използване на естрогенни препарати. Рискови фактори могат да бъдат:

1) Географско разпределение - във високо развитите индустриални страни.
2) Наследственост - в 18 - 28 % от случаите
3) Наднормено тегло 
4) Стерилитет, дължащ се на смущения в овулацията
5) Поликистозен яйчник
6) Хормоно продуциращи тумори на яйчниците
7) Менструални смущения.
8) Диабет и хипертония.

Карцином на маточната шийка е водещата онкологична причина за смърт при жените, особено в развиващите се страни. Засяга се сравнително млада възрастова група – между 30 и 60 години. Ракът може да е под формата на язва или на изпъкнала трошлива и лесно кървяща повърхност. Във вторият случай диагностиката на карцинома е по-трудна. Различават се четири клинични стадия, според разпространението на раковите клетки в самата маточна шийка или в съседните органи – пикочен мехур и ректум. (Подробна информация за рак и карциноми на женските полови органи очаквайте в някой от следващите ни постинги)
                      
                             Очаквайте също:
                            Лечение при различни заболявания на
                            половата  система при жената  
              




Няма коментари:

Публикуване на коментар