сряда, 27 май 2015 г.

Как да настроим биологичния си часовник




Биологичният часовник, който действа в съзнанието ни е свързан не само с промените в природата, но и с нашето умение да се учим. Също така, той има връзка и с нашите навици. Той контролира всички функции на автономните нерви, регулирайки многобройните жизненоважни функции и взаимодействия в нашия организъм. Биологичният ни часовник прилича на дискретен и скромен служител.
Нашата автономна нервна система работи благодарение на повтарящите се функции на биологичния ни часовник. Той помни как да изпълнява едни и същи задължения отново и отново всеки път. Тази реакция е подобна на функцията на ума, която ни позволява да вършим с лекота някои неща, без да е необходимо да се концентрираме.
 Има две причини, които могат да разстроят нашия биологичен часовник.Първата, това са житейски обстоятелства –  нощни смени или събуждане по няколко пъти заради грижи по бебето. В началото, когато започнем работа на нощни смени, биологичният ни часовник продължава да отделя хормона на съня мелатонин по всяко време на нощта, поради което ни обхваща чувство на сънливост, дори и тялото ни да е подготвено за работа. Но когато приключим с работата си и си лягаме  почти по изгрев слънце, биологичният ни часовник отделя намалено количество мелатонин, но увеличава отделянето на адреналин, тестостерон и др. хормони, които са свързани със започването на работа. Същата ситуация се получава при часовите разлики, когато пътуваме със самолет. Биологичният ни часовник продължава да отделя хормони според обичайните си навици, но ние променяме нашата дневна и нощна работна програма в противоречие с тях. Когато нашият режим на работа и живот излязат от синхрона с паметта за отделяне на хормони, ние вече не се чувстваме енергични, нито пък ни се доспива в подходящото време.
Втората причина е загуба на интерес към способността ни да управляваме живота си, което неминуемо е свързано с появата на депресивни състояния, анорексия и хронична умора.

Паметта на нашия биологичен часовник трябва постоянно да бъде зареждана със сила. Тя трябва да бъде подкрепяна и подсилвана от нашите умения да организираме ежедневието си и да поддържаме интерес и ентусиазъм към живота. Положителното мислене, балансираното хранене, достатъчно време за почивка и стремежът ни да постигаме целите си, допринася за ефективното функциониране на нашия биологичен часовник.
Нашите мисли пораждат хормонални реакции, които ни защитават. Ето един прост пример: когато сложим банския си костюм за да плуваме, но си мислим колко ли студена ще е водата, биологичният ни часовник веднага дава заповед за отделяне на хормоните простагландин и хистамин, които подобряват кръвоснабдяването на крайниците ни, за да не усещаме толкова студ. Колкото по-често плуваме в студената вода, толкова по-ефикасна ще бъде тази реакция и толкова по-малко студ ще усещаме. А ако плуваме всеки ден по едно и също време в студената вода, то и биологичният ни часовник ще настрои автоматично отделяне на предпазващите хормони по същото време.
Ако се храним всеки ден по едно и също време, биологичният ни часовник ще се научи автоматично да приготвя стомашни киселини и ензими за храносмилането. Или, когато сме подложени на силна и ярка светлина, мозъкът ни изпраща холестерол към кожата, за да я предпази от опасността…
Биологичният ни часовник изпраща различни сигнали до всички жлези и органи, които отделят химични вещества, ензими, флуиди и др., за да настроят телесните процеси с всяко наше преживяване в съответния момент. Тези сигнали са съчетание от нашите мисли и заобикалящата ни среда.
Всяка положителна реакция в нас е резултат на положителното ни отношение и подход. А това може да промени дори самата структура на имунната ни система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар