вторник, 19 май 2015 г.

Изтръпване на ръцете




Изтръпването на ръцете може да бъде причинено от различни причини, а именно, общи заболявания, като диабет, ревматоиден артрит, лупус, интоксикации с тежки метали, алкохол, недоимъчни състояния. Когато то обхваща само един крайник (в случая дясна ръка), вероятностите значително намаляват. Въпреки това, остават голям брой разнородни заболявания и за да се постави правилна диагноза са необходими щателен неврологичен преглед и някои допълнителни изследвания.


ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЖЕНСКАТА ПОЛОВА СИСТЕМА – ХИРУРГИЯ БЕЗ СКАЛПЕЛ!
ЗА КОНТАКТИ e-mail: healthnatureworld@gmail.com


Заболяванията на нервните коренчета и периферните нерви може да предизвикат изтръпване в определени зони на ръката. Може да има още болки, хипотрофии, намален мускулен тонус и намалена сила. Честа причинена за това са изменения в шийния дял на гръбначния стълб. От тази област излизат всички нервни коренчета, които формират трите основни нерва на ръката и достигат до пръстите.

Увредата може да обхваща и по-дистални области (по хода на нерва) – там, където нервът преминава през определени канали. Ако те са стеснени, предизвикват изтръпване на част от ръката и пръстите. Периферни неврити (невропатии) се причиняват още от простуда, остра и хронична травма, общи заболявания, като диабет, вирусни инфекции и др.

Пристъпно или постоянно изтръпване на ръката предизвикват някои заболявания на главния мозък, като мозъчносъдова болест, епилепсия, множествена склероза и др. При тях се наблюдават още и други симптоми или отклонения при неврологичния преглед. Някои заболявания, които не са неврологични, също може да предизвикат изтръпвания. При тентовагинит и тендинит (възпаление на сухожилията на мускулите), изтръпването е съпроводено с болка при движение и оток.

Синдромът на Рейно е също заболяване, при което има локален спазъм на артерии. Среща се предимно в млада възраст. Изтръпването е придружено от промяна в цвета на кожата (побледняване на пръстите) и болка. Среща се по-често при жените. Оплакванията се провокират от студ.

Изтръпването на лявата ръка може да бъде симптом на кардиологично заболяване, което налага специфични изследвания. Рядко изтръпванията са резултат от психично заболяване – неврози, депресии.
Необходима е консултация с невролог, който да прецени какви допълнителни изследвания са нужни или консултации с други специалисти.
                              Д-р Иван Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар