сряда, 13 май 2015 г.

Сърце за всеки


Молбата за помощ може да дойде от някоя болница в Мозамбик или Индия, Украйна или Грузия, остров Мавриций, Сърбия или от някоя друга бедна страна, където децата със сериозни сърдечни заболявания имат много малък шанс да оцелеят.

Той ще откликне веднага, ще пътува където и да е, за да спаси една душичка. И всеки път, когато влиза в операционната, се моли на Бог да направи Своето чудо… Става въпрос за големият детски кардиолог-хирург от гръцки произход, д-р Авксендиос Калагос. Шеф на кардиологията в Университетската болница на Женева и основател на организацията „Сърце за всеки”, от 1998 г. пътува по целия свят, за да оперира деца. До този момент д-р Калагос е предложил своите услуги на 12 хиляди малки пациенти. Цената на тези операции достига до 3 млн. евро на година. Неговата награда, както обикновено казва, е усмивката, която разцъфтява  отново върху едно детско личице. Поради тази причина той се старае поне веднъж месечно да пътува до някоя страна, където се нуждаят от него. По време на пребиваването си в тази страна, той прави колкото се може повече операции, работейки от 15 до 18 часа на ден.


Д-р Калагос, 55 г. днес, роден и израснал в Истанбул, е завършил Американския медицински институт в родния си град. Той си спомня с носталгия за града, който е трябвало да напусне заедно с родителите си през 1980 г. „Ние бяхме едно от многото семейства, принудени да напуснат поради многобройните проблеми, които възникнаха за гърците по онова време.” Неговият баща, известен лекар в Истанбул, го е съветвал винаги да се вслушва в болката на хората, особено тези, които живеят в бедност.

Единствената му цел от самото начало е била да стане кардиолог-хирург. „Нямах търпение да завърша и да започна специализация. Когато бях малък, баща ми ме пращаше да купувам вестници. Един ден, през 1967 г., видях на първа страница новината за първата трансплантация на сърце от д-р Кристиан Барнард в Южноафриканската република. Бях 7-годишен тогава и щом се прибрах в къщи казах на баща си, че искам да стана хирург като този доктор. И Бог ми помогна да осъществя мечтата си. Всеки път, когато се намирам над хирургическата маса, непрекъснато призовавам Бог за помощ. Веднага, след като всичко е завършило добре, аз не пропускам да Му благодаря и да Му се възхищавам. Аз вярвам силно в Бог, а и моят дядо беше свещеник.”

След Истанбул заминава за Лондон, където специализира при водещия световен кардиохирург сър Магди Якуб, който е извършил повече трансплантации на сърца от всеки друг хирург в света. „С д-р Якуб имаме дългогодишно приятелство и аз съм много радостен за сърдечната клапа от стволови клетки, която той успя да създаде заедно със своя екип.”

След като специализира кардиохирургия в Лондон, от 1993 г. д-р Калагос се посвещава на малките си пациенти – деца и бебета в Париж и Съединените щати и в крайна сметка, на възраст 40 г. става редовен преподавател по медицина в Женевския университет.
Той е създател на патента Kalangos Ring и всички приходи от него отиват за фондацията му „Сърце за всеки” и за преквалификация на лекари и медицински сестри от третия свят в Женева.

Патентът Kalangos Ring представлява единствен по рода си пръстен, който се поставя на повредената митрална клапа, създаден специално за деца. Благодарение на него от 2005 г. насам са спечелили битката си за живот повече от 4 хил. деца.

Фондацията „Сърце за всеки” е създадена през 1998 г. и днес тя наброява 50 лекари от Испания, Америка, Франция, Белгия, Швейцария, Англия. „Баща ми беше голям филантроп. Той беше главният ми стимул да създам фондацията.”…
                                                    От Рита Мела
       Източник                             HIFUBLOG



Прочетете още: 
Философия и принципи на древната медицина
Врагове на рака
Витамините и нашето здраве

Няма коментари:

Публикуване на коментар