четвъртък, 28 май 2015 г.

Βιταμίνη D και οι επιδράσεις της στην Υγεία

  
...Έχει βρεθεί ότι υψηλότερα τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας συνδέονται με:

·      Μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτιολογία

·      Μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του μαστού μέχρι και 77%

·      Μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου

·      Μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του προστάτη

·      Μειωμένη επίπτωση του διαβήτη σε ενήλικες και παιδιά

·      Μειωμένη επίπτωση της υπέρτασης και των καρδιολογικών νοσημάτων

·      Σχετίζεται με την επίπτωση της κατάθλιψης ιδιαίτερα κατά τους         χειμερινούς μήνες

·      Μειωμένη επίπτωση λοιμώξεων του αναπνευστικού

·      Για κάθε 20 ng/ml αύξησης των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα
 μειώνεται η πιθανότητα νόσου από σκλήρυνση κατά πλάκας κατά 45%

·      Σχετίζονται με την επίπτωση αυτισμού και διαταραχών στην ανάπτυξη

·      Για κάθε 1ng/ml αύξηση επιτυγχάνεται επιπλέον απώλεια βάρους 200 γρ. σε σχέση με την ίδια διατροφή

·      Βελτίωση της εικόνας της ψωρίασης

·      Συσχέτιση με την διαφοροποίηση και ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων

·      Ενεργοποίηση και αντιγραφή 3005 γονιδίων

·      Την παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών από το ίδιο το σώμα

Και τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέρος της συμβολής της βιταμίνης D στην υγεία μας. Αν δεν είναι αυτός ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία μας δεν μπορώ να φανταστώ ποιος άλλος θα μπορούσε να ήταν.
Πράγματι η επιστημονική κοινότητα έχει μετακινήσει ένα μεγάλο μέρος της προσοχής της στην έρευνα για τις δράσεις και τις θεραπευτικές χρήσεις της βιταμίνης D. Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω 1540 κλινικές μελέτες που αφορούν την βιταμίνη D.    

Ποια είναι τα ιδανικά Επίπεδα;

Ποια είναι λοιπόν τα ιδανικά επίπεδα και πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνει κανείς ώστε να έχει τα οφέλη της; Παρόλο που πρόκειται για ένα θέμα που δεν φαίνεται να έχει ακόμα επιλυθεί ολοκληρωτικά για την διεθνή επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με μελέτη του Robert Heaney, παγκόσμια αυθεντία πάνω στην βιταμίνη D, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2011,  χρειαζόμαστε επίπεδα πάνω από 48 ng/ml για να μειώσουμε την επίπτωση των χρονίων νόσων στην υγεία μας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το ανώτερο φυσιολογικό όριο είναι τα 90 ng/ml. Πρόκειται για τα επίπεδα που επιτυγχάνονται σε πληθυσμούς όπου ζουν και εργάζονται στην ανοιχτή φύση χωρίς προστασία από τον ήλιο και προσομοιάζουν τα επίπεδα που θα παρατηρούσαμε στους πρωτόγονους πληθυσμούς και που είναι πιο κοντά στο φυσικό γενετικό μας προγραμματισμό.

Για τους παραπάνω λόγους δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην δόση που πρέπει να λάβουμε όσο στην επίτευξη επιπέδων βιταμίνης D (OH25D) πάνω από το σημείο των 48 ng/ml κατ’ ελάχιστο. Επίπεδα μεταξύ 60-80 ng/ml θα ήταν ιδανικά.
Σίγουρα η καλύτερη πηγή είναι η έκθεση στον ήλιο αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και για τους περισσότερους από εμάς που εκτιθέμεθα επαρκώς για 15-30 ημέρες το χρόνο. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι και αυτή η έκθεση γίνεται με αντηλιακή προστασία (ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπλοκάρει την παραγωγή βιταμίνης D από τον ήλιο κατά 99%) η συμπλήρωση είναι αναγκαία.

Συμπαράγοντες της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D λειτουργεί μέσα στο σώμα μας παρουσία κάποιων επιπλέον συστατικών που είναι απαραίτητα για να εκφράσει τη δράση της. Αυτά τα συστατικά ονομάζονται συμπαράγοντες της D και είναι οι εξής:

Μαγνήσιο

Βιταμίνη K2

Ψευδάργυρος και

Βόριο

Η αποδοτικότερη «ασφάλιση» για την υγεία μας θα ήταν να παρέχουμε όλα τα παραπάνω στο σώμα σε επάρκεια και να φροντίζουμε να έχουμε επίπεδα της βιταμίνης D πάνω από τα 48 ng/ml καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

                                                                  Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
                                        http://drtsoukalas.com/subject.php?id=127


Няма коментари:

Публикуване на коментар