четвъртък, 7 май 2015 г.

Лечение на миома

Когато няма симптоми на миома или когато симптомите са леки и ежедневните дейности не са особено затруднени, лечение на миомата не е необходимо. Често, след менопаузата, миомата се свива и симптомите намаляват или изчезват напълно.
Симптоматично миомата на матката може да бъде лекувана по следните методи:
-     Медикаментозно контролиране на симптомите. Използват се редица лекарства за намаляване на симптомитено при по-големи миоми те могат да бъдат по-малко ефективни. Лакарствата може да имат неблагоприятен ефект върху други органи и системи, затова се прилагат внимателно по преценка на лекуващия лекар.
Вътрематочна лекарстводоставяща система левоноргестрел (LNG-IUS), транексамова киселина, противовъзпалителни лекарства, противозачатъчни таблетки, норетистерон, прогестоген.
-     Медикаменти за свиване на миомата - даназол, дестинекс.

-     Хирургично лечение. Ако симптомите са били особено тежки и лекаствената терапия не е била ефективна, се предприема хирургично лечение. Основните процедури са хистероктомия и миомектомия.
Хистеректомията е хирургична процедура за отстраняване на матката. Те се извършва през влагалището или през няколко малки разреза в областта на корема.
В зависимост от използваната техника, процедурата може да се извършва под местна или обща упойка. Пациентката обикновено остава в болницата за няколко дни след хистеректомия. Пълно възстановяване настъпва след около 6-8 седмици, през което време жената трябва да почива, колкото е възможно повече. Страничните ефекти на хистеректомията могат да бъдат ранна менопауза и намаляване на либидото
(сексуалното желание).

Миомектомията е хирургична процедура за отстраняване на миоми от стената на матката. Тя може да се разглежда като алтернатива на хистеректомията, особено за жените, които все още искат да имат деца. Въпреки това, миомектомията не е подходяща за всеки тип миома.

Определя се дали операцията е подходяща за конкретния случай въз основа на обстоятелства, като например размера, броя и разположението на миомата.В зависимост от големината и разположението на миомите,  миомектомията може да включва няколко малки инцизии (разрези) в корема или един по-голям разрез.


Миомектомиите се извършват под обща анестезия и обикновено пациентката трябва да остане в болница няколко дни след процедурата. Подобно на хистеректомията, обикновено жената ще бъде посъветвана да почива в продължение на няколко седмици, докато се възстанови

-     Нехирургични процедури. Освен традиционните оперативни техники за лечение на миома, на разположение са нехирургични процедури.Те включват:
Емболизация на маточните артерии (ОАЕ). Това е алтернативна процедура на хистеректомия или миомектомия за лечение на миома. Препоръчва се на жени с големи миоми и се извършва от рентгенолог. Тя включва блокиране на кръвоносните съдове, които снабдяват миомата, причинявайки свиването й.
Пациентката остава в болницата за ден или два след процедурата, а после трябва да почива в продължение на 1-2 седмици до пълно възстановяване.

Аблация на ендометриума е сравнително малка процедура, която включва премахване на лигавицата на матката. Процедурата се използва основно за намаляване на тежък кръвоизлив при жени с миома, но то също може да се използва за лечение на малки миоми в лигавицата на матката. Макар че все още може да бъде възможно забременяването след извършване на ендометриална аблация, процедурата не се препоръчва на жени, които искат да имат още деца. Това е така, тъй като рискът от спонтанен аборт, е висок.
Хистероскопска резекция на миома е процедура, която включва използването на тънък телескоп, наречен хистероскоп и редица малки хирургични инструменти за отстраняване на миома. Процедурата се извършва през влагалището, така че не са необходими разрези. Процедурата може да се използва за премахване на малки миоми, разположени във вътрешността на матката (субмукозни фиброми), и е подходяща за жени, които искат да имат деца в бъдеще.


По-нови процедури

Освен описаните по-горе процедури, има две нови техники за лечение на миома, които използват магнитен резонанс (MRI). Те са:

ЯМР-ръководена перкутанна лазерна аблация. Тази техника използват ЯМР за насочване на малки игли в центъра на миомата. Лазерната енергия   след това се провежда през иглите за унищожаване на миомата.

Хайфу HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) – в превод: високоинтензивен фокусиран ултразвук. Лечението е подходящо при миома, аденомиоза, фиброаденом на млечната жлеза; при злокачествени новообразувания, като карцином на панкреас, бъбреци, първични и вторични тумори на черен дроб, сарком на меки тъкани, злокачествени тумори на костите. Терапията се осъществява чрез аблация (стопяване) на новообразуванията с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU). Лечението е 100% неинвазивно (без разрези, белези и кръвозагуба), органосъхраняващо и безвредно за пациента, лекаря и средата. При по-голямата част от случаите не се изисква нощуване в здравното заведение и пациентът може да се завърне към нормален живот след 2-3 дни.
Поради тези неоспорими предимства на Хайфу(HIFU) -лечението, проф. д-р Тимоти-Джеймс Мейсън от Великобритания го определя, като ХИРУРГИЯТА БЕЗ СКАЛПЕЛ НА 21-ВИ ВЕК.
С такава апаратура работят световноизвестни клиники във Великобритания, Италия, Испания, Германия и България. България е четвъртата страна в Европа, която прилага тази техника.

Очаквайте повече и подробна информация за този метод на лечение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар