петък, 22 май 2015 г.

Храната - естествен антидепресант

Депресията е едно особено психологично състояние на отчаяние и безнадеждност, когато всичко губи смисъл. Тя е многофакторно заболяване и зависи от начина на живот, липса на физически упражнения, неправилно хранене и лошо храносмилане,  възпалителни процеси в организма, хормонален дисбаланс, стрес, недостатъчен сън, екологична токсичност и пр.

Един от най-важните фактори за лечение на депресията е храненето. Има храни, чиято консумация ще възстанови енергичността ни и ще върне вкуса ни към живота. Освен шоколадът, към който най-напред посягаме, когато се почувстваме в „дупка”, има плодове, зеленчуци и ядки, които са естествени антидепресанти.

Редовната употреба на черен шоколад по 50 гр на ден, впродължение на 2 месеца, помага да се избавим от синдрома на хроничната умора. Той е богат на полифеноли, които контролират нивото на серотонина.

За страдащите от постоянна умора, бананът е енергийна бомба, която съдържа захароза, фруктоза и глюкоза. Този плод съдържа аминокиселината триптофан, която участва в синтеза на серотонина (наречен още хормон на щастието).

Доматен сок – една превъзходна напитка, която премахва умората почти светкавично, защото доматът е мощен имуностимулатор:  500 мл. сок и още толкова вода, сокът на 1 лимон, ситно нарязан магданоз или целина, 1 чаена лъжичка зехтин и сол на вкус. Разбийте добре и изпийте цялото количество в продължение на 1 час. Ще бъдете изненадани от резултата.

Най-силните зелени антидепресанти са марулята, тученицата, амаранта, бялата лобода и спанака.

Дневната доза ниацин можем да си набавим с изяждането на една шепа кашу. Всеки ден по една шепа, като терапия.

Да споменем и билките – 1 чаша чай от жълт кантарион може да повиши до голяма степен тонуса ни. Основната съставка на жълтия кантарион е хиперицин, който има успокояващо действие и редовната консумация на този чай подобрява  цялостната кондиция и настроението на човек.  








.


Няма коментари:

Публикуване на коментар