сряда, 20 май 2015 г.

Великото Великденче (Veronica officinalis)


Многогодишно тревисто растение с пълзящо или повдигнато стъбло, високо до 30 см. Листата са елипсовидни или обратно яйцевидни, назъбени, окосмени, с къса дръжка. Цветовете са бледосини, събрани в гроздовидни съцветия, с четирилистна чашка. Цъфти през пролетта и в началото на лятото.

Великденчето изчиства лошия холестерол, успокоява нервната система и освежава паметта. Много добре действа при хора, които страдат от безсъние. Лекува кожни възпаления и екземи. Прясно изцеден сок от цъфтящото растение се използва с успех при хронични кожни възпаления и екземи, като се приема по една чаена лъжичка 2-3 пъти дневно.

Великденчето е незаменимо при трудно зарастващи рани. Първо раната  се промива с отвара от великденче, отгоре се слага марля, напоена с пресен чай и се превързва. Чаят от прясно набрана билка се смята за по-ефикасен, отколкото от сухата. Затова не пропускайте поне две седмици в годината да изпивате по две чаши чай дневно за изчистване на артериите.

Начин на приложение:

Запарка. 1 суп. лъжица ситно нарязано великденче се залива с 400 мл вряла вода. Запарва се в продължение на 30 мин., прецежда се  и се приема 3 пъти дневно по 120 мл преди хранене.

Прясно изцеден сок. Пресните съцветия се измиват и както са мокри се изтискват в сокоизтисквачка. Сокът се налива в малки шишенца и се съхранява в хладилник. Приема се по 1 чаена лъжичка 2-3 пъти на ден.

Тинктура. Еднолитрова стъклена бутилка се пълни до гърлото с цъфтяща, ситно нарязана билка. След това се залива до горе с 40 градусова качествена плодова ракия или водка и се държи 14 дни на слънце. Прецежда се и се съхранява в хладилник. Приема се по 15 капки в малко вода или чай 3 пъти дневно.

Външно:  страдащите от ревматизъм и подагра могат да облекчат болките си, разтривайки болните места с тинктурата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар