понеделник, 18 май 2015 г.

Напукани пети

Много хора днес страдат от напукани пети, което създава значителен дискомфорт, особено при ходене. А когато пукнатините са дълбоки, съществува вероятност от кървене и болезнена инфекция. Обикновено решаваме, че проблемът е само козметичен и причината за него е неправилна грижа за краката или некомфортни обувки.
Но причината за напуканите пети може да се крие в недостига на някои витамини, както и други проблеми със здравето. Ето защо, в случай на подобни оплаквания, преди да започнете да се борите с напуканите пети, е желателно да отидете на лекар дерматолог. Той ще ви помогне да откриете реалната причина за тяхната поява.

Сред скритите причини за напуканите пети могат да бъдат заболявания, като диабет, всички метаболитни нарушения в организма, гастрит или някои разстройства на щитовидната жлеза. Причинители на проблема могат да бъдат и проблеми с оросяването на долните крайници, инфекция на кожата или гъбички, липса на витамин А и Е, наднормено тегло.
Все пак, напуканите пети могат да бъдат резултат и от свързани с възрастта промени, към които спада сухата кожа.

Ето някои прости средства за омекотяване на петите:

Ябълка и мляко. Обелете една ябълка и я нарежете на дребно, залейте с малко прясно мляко и варете, докато се получи гъста кашица. Намажете петите и покрийте с марля за 30-40 мин. Веднага ще усетите разликата.

Морков и олио. Настържете 100 гр морков и ги залейте с 500 мл слънчогледово олио в стъклен съд. Затворете го плътно и дръжте 10 дни на тъмно и топло място. След това го прецедете  и вечер с него мажете петите си, като обувате чорапи след това.


Банан. Смачкайте един презрял банан. Намажете с него петите и увийте с фолио. Измийте след половин час.



                                                                                       

Няма коментари:

Публикуване на коментар