вторник, 12 май 2015 г.

Психология на кръвообращението

Кръвта е символ на живота. Тя е неговият матери­ален носител и израз на индивидуалността. Кръвта е един „твърде специален сок" - сокът на живота. Всяка капка кръв съдържа „целия човек" - ето откъде идва голямото значение на кръвта във всички магически практики. Затова и въз основа на една капка кръв е възможно да се постави цялостна диа­гноза.
Кръвното налягане изразява динамиката на човека. То се получава от взаимодействието между реакцията на течната кръв и реакцията на стените на съдовете, които определят границите й. При проследяване на кръвното налягане винаги трябва да имаме предвид тези два антагонистични компо­нента: течното, течащото от една страна, и границата - оказващите съпротивление стени на съдо­вете от друга. Ако кръвта съответства на същ­ността на човека, стените на съдовете съответстват на границите, по които се ориентира разгръ­щането на личността и съпротивленията, които се противопоставят на развитието.
Човекът с прекалено ниско кръвно налягане (хипотоник) изобщо не отправя предизвикателства към тези граници. Той ни най-малко не се опитва да се наложи, а избягва всякаква съпротива - т. е. никога не стига до границата. Ако се сблъска с някакъв конфликт, бързо се оттегля - аналогично и кръвта му се отдръпва толкова назад, че той изпада в несвяст или немощ. Следователно се отказва от всякаква мощ (привидно!) оттегля своята кръв и сам се от­тегля, като снема всяка отговорност от себе си. В своята немощ и несвяст той се пренася от съзнателното в несъзнателното и така няма повече нищо общо с проблемите, които се изпречват пред него. Той вече не е тук. Оперетна ситуация, която всички ние познаваме: една дама е хваната от съп­руга си в неловко положение - и какво прави тя? Припада, след което всички присъстващи усърдно се стараят да й окажат помощ, да я върнат в съзна­ние, носейки й вода, веейки й с ветрило или подна­сяйки благовония под носа й. Защото каква полза и от най-пикантния конфликт, когато главната ви­новница се пренася на друга плоскост и така момен­тално сваля от себе си всяка отговорност.

Хипотоникът буквално не може да стои: не стои зад дадена кауза, не стои зад постъпките си, липс­ват му постоянство и устойчивост. Краката му омекват пред всяко предизвикателство и околните трябва да го провесят с главата надолу, за да може кръвта отново да нахлуе в мозъка му, в центъра на неговата сила и той да добие власт над себе си, да бъде способен да поема отговорност. Сексуалност­та обикновено също спада към областите, които човекът с ниско кръвно налягане отбягва, защото сексуалността е силно зависима от кръвното наля­гане.
Често срещано явление при хипотониците е и анемията. Най-разпространената й форма е недос­тигът на желязо в кръвта. По този начин се възп­репятства преобразуването на космическата енер­гия (прана) във физическа енергия (кръв). Анемията показва отказ да се приема полагаемият се дял жиз­нена енергия и да се превръща в активност. И в този случай болестта се използва като алиби за соб­ствената пасивност. Липсва необходимото наляга­не, за да бъдеш „под пара”.
Всички разумни терапевтични методи за повиша­ване на кръвното налягане са свързани, почти без изключение, с вливането на енергия и действат до­тогава, докато се следват следните предписания: бани, четкане на кожата, плуване, движение, упражнения за тонус. Те повишават кръвното налягане, защото нещо се прави и по този начин енергията се преобразува в активност. Но ползата от тях изчез­ва в момента, в който упражненията се прекра­тят. Траен успех може да се очаква само при промяна на вътрешната нагласа.

Ефтини почивки - здравна
и профилактична насоченост
Противоположният полюс е прекалено високото кръвно налягане (хипертония). От експериментални изследвания се знае, че ускоряването на пулса и по­вишаването на кръвното налягане не настъпват само вследствие на усилена физическа дейност, а и при самата представа за нея. Кръвното се повиша­ва и тогава, когато в разговор с някого, човек се из­прави пред конфликтна ситуация и спада отново, когато въпросната личност заговори за конфликта и така облече проблема си с думи. Това придобито от опит знание е добра основа да бъдат разбрани причините за високото кръвно налягане. Ако чрез постоянната представа за извършване на някакво действие кръвообращението се усилва, без тази дей­ност някога да се преобразува в двигателна актив­ност и по този начин да настъпи разтоварване, се стига буквално до „постоянен натиск". В този слу­чай, чрез своята представа, човекът създава у себе си една непрестанна възбуда и кръвоносната систе­ма я поддържа, в очакване тя да се трансформира в действие. Липсва ли действие, човекът се намира под пос­тоянно налягане (натиск). Още по-важно за нас е, че същата взаимовръзка е валидна и на равнището на конфликта. Тъй като знаем, че самата конфлик­тна тема вече води до повишаване на налягането, което обаче се понижава, щом се заговори за нея, става ясно, че хипертоникът постоянно се придържа в близост до конфликта, но без да намира под­ходящо решение. Той стои до конфликта, но не му се противопоставя. Повишеното кръвно налягане намира своя психологически смисъл тъкмо в това - за кратко време да предостави повече енергия, за да могат да се решат по-добре и по-енергично предс­тоящи задачи и конфликти. Стане ли това, решени­ето изразходва тази натрупана в повече енергия и налягането отново достига нормалната си стой­ност. Но хипертоникът не решава конфликтите си, затова и свръх налягането не се оползотворява. Той по-скоро се впуска в странична дейност, опитвайки се чрез по-голяма деловитост и активност в околния свят, да отклони себе си и другите от необхо­димостта да се залови с конфликта.

Виждаме, че както човекът с прекалено ниско кръвно налягане, така и този с твърде високо из­бягва незрелите конфликти, всеки с различна тактика. Хипотоникът бяга от конфликта, като се от­тегля в несъзнателното, докато хипертоникът отклонява себе си и околните от конфликта чрез свръх активност и преувеличена динамичност. Той се укрива в действието. Според тази полярност, ниското кръвно налягане се среща по-често при жените, а високото - при мъжете. Освен това, високото на­лягане е признак за прикрита агресивност. Враждебността отново се загнездва в представата и така натрупаната енергия не се разтоварва чрез дейст­вие. Това поведение хората наричат самообладание. Агресивният импулс води до високо кръвно налягане, самообладанието - до свиване на кръвоносните съ­дове. Така налягането може да се държи под конт­рол. Налягането на кръвта и противоположния натиск на стените на съдовете водят до високо на­лягане. По-нататък ще видим как това поведение на овладяна агресивност може да завърши с инфаркт.
Високото кръвно налягане може да бъде обуслове­но и от възрастта. То е свързано със склерозиране на стените на съдовете (те губят своята еластич­ност). Съдовата система изпълнява функциите на посредничество и комуникация. Когато с остаряването еластичността и гъвкавостта изчезват, комуникацията прекъсва и налягането се покачва.
                  Торвал Детлефсен, д-р Рюдигер Далке
                    Из „Болестта като път…”

Прочетете още:

Умът - доброкачествен
или злокачествен



        

Няма коментари:

Публикуване на коментар