петък, 12 юни 2015 г.

Κaρυδέλαιο για μείωση της πλάκας

Το καρυδέλαιο είναι ένα ασφαλές, αποτελεσματικό, εύκολο στη χρήση και οικονομικό προϊόν με μηδαμινές παρενέργειες το οποίο ενισχύει τη στοματική υγιεινή.


Η στοματική χρήση καρυδέλαιου είναι αποτελεσματική για τη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας, μια συχνά εμφανιζόμενη μορφή φλεγμονής των ιστών των ούλων η οποία προκαλείται ως αντίδραση σε μια ομάδα βακτηρίων-βιοφίλμ (γνωστή και ως πλάκα) που κολλάει στην επιφάνεια των δοντιών και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές στοματικές παθήσεις γνωστές και ως περιοδοντικές νόσοι.
Η τεχνική της στοματικής πλύσης με λάδι αποτελεί μια παραδοσιακή θεραπεία η οποία χρονολογείται 1500 χρόνια, με πρώτη αναφορά σε αγιουρβέδικα κείμενα, στα Charaka Samhita.

Το καρυδέλαιο είναι γνωστό αντιμικροβιακό με άμεσες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες χάρις στο λαυρικό οξύ που περιέχει. H τεχνική στοματικής πλύσης επιδρά στη γαλακτωματοποίηση του καρυδέλαιου, το οποίο ενσωματώνεται στην επιφάνεια των δοντιών, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της προσκόλλησης της πλάκας και της βακτηριδιακής συγκέντρωσης. Το καρυδέλαιο παράγει μια ουσία που μοιάζει με σαπούνι όταν αναμειγνύεται με το σάλιο, γι’αυτό και αξιοποιείται στην παραγωγή σαπουνιών. Το λαυρικό οξύ που περιέχεται στο καρυδέλαιο αντιδρά με το λάδι κατά την στοματική πλύση δημιουργώντας ανθρακικό νάτριο, βασικό συστατικό του σαπουνιού το οποίο φαίνεται να ευθύνεται για την καθαριστική δράση και τη μειωμένη συγκέντρωση της πλάκας.



Γιατί το καρυδέλαιο είναι καλύτερο από τα χημικά στοματικά διαλύματα;

Τα πιο συνήθη ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα στοματικά διαλύματα είναι χλωρεξιδίνη, φαινόλη (Listerine), αμίνη και φθοριούχος κασσίτερος (Meridol).  Ωστόσο, το πρόβλημα με τα χημικά στοματικά διαλύματα είναι ότι έχουν σημαντικές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες παρενέργειες. Η μακροχρόνια χρήση της χλωρεξιδίνης εξασθενεί την αίσθηση της γεύσης και δημιουργεί λεκέδες στα δόντια οι οποίοι δύσκολα αφαιρούνται. Οι βλεννώδεις μεμβράνες και η γλώσσα επίσης επηρεάζονται και πιθανόν να σχετίζονται με την ανάδυση χρωμογενικών παραγόντων των δοντιών και των μεμβράνων.

Το καρυδέλαιο είναι ένα ασφαλές, αποτελεσματικό, εύκολο στη χρήση και οικονομικό προϊόν με μηδαμινές παρενέργειες το οποίο ενισχύει τη στοματική υγιεινή.


Няма коментари:

Публикуване на коментар