петък, 12 юни 2015 г.

Плодове, които премахват възпалението и болката





1. Череши

Богати на кверцетин, който има  доказан обезболяващ ефект при болки в ставите и действа благотворно на очите. Черешите съдържат калий и витамин С, флавоноиди, елагова киселина (известна с антикарциногенните си свойства).

2. Къпини

Съдържат захароза, глюкоза, фруктоза, лимонена, винена, ябълчена, салицилова и други органични киселини, витамини от група В, витамин С,  токоферол, провитамин А, минерални вещества – соли на калий, мед и манган,  пектин, баластни вещества и други макро и микроелементи. Натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, никел, молибден, хром, барий, ванадий, кобалт, стронций и титан. Листата са богати на дъбилни вещества. Семената са с високо съдържание на мазнини. Листата премахват възпаление на кожата,  на сливиците и устната кухина и облекчават болката. Затварят трудно зарастващи рани и успокояват нервната система. Отвара от корени и листа се използва за възпаление на горните дихателни пътища.

3.  Малини

Понижават температурата.  Високо съдържание на фибри и антиоксиданти. Съдържат салицилова киселина – компонент на аспирина, но са по-добри от аспирина, защото не повреждат стомаха при продължителна употреба. 200 гр. малини осигуряват необходимата доза витамин С. В по-малки количества съдържат  бетакаротин, витамин В1, витамин В2 и витамин В9. Укрепват стените на кръвоносните съдове. Листата се използват при простуда, възпаление на горните дихателни пътища, ревматизъм, диария, гастрити, ентерити, продължителна менструация. Коренищата и цветовете се употребяват при треска и главоболие, възпаление на кожата.

4.  Боровинки

Черни боровинки. Подобряват микрофлората в червата, понижават киселинността на стомашния сок, много полезни при жлънчно-каменна болест, язва на стомаха и дванадесетопръстника,  диария,  укрепват кръвоносните съдове, спират растежа на туморите, защитават организма от свободни радикали, подобряват зрението (удивителни резултати при лечение на катаракта), срещу Алцхаймер и Паркинсон.




Червени боровинки. Съдържат антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали. При инфекции на пикочните пътища. Листата лекуват успешно цистит, като не позволяват на бактериите да се залепват за стените на уретера, а пресният сок от плода намалява симптомите на цистита. Укрепват сърцето. Съставката проантоцианидин, предотвратява образуването на плаки по зъбите. Редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак и язва на стомаха. Богато съдържание на желязо.

5.  Ягоди


Съдържат витамин С, В5, В9, целулоза, мазнини, протеини, въглехидрати, желязо, калций, магнезий, калий, фосфор. Понижават температурата и успокояват кашлицата. Лек срещу рани и екземи. Понижават риска от сърдечни болести и инфаркт. Забавят процеса на стареене и подобряват паметта. Регулират очното налягане. Антидепресант. Разтварят камъни в бъбреците. Действат разхлабващо и прочистват организма от токсини. Лечебните свойства на листата от дива ягода се използват ефективно при високо кръвно налягане и  забавяне на сърдечния ритъм. А  противовъзпалителните им свойства ги прави незаменим природен лек при подагра, болни бъбреци, чернодробни инфекции и гастроинтестинални болки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар