To
μέλι Manuka δεν είναι μόνο το προνόμιο της αποκλειστικής διάθεσης για τη Νέα
Ζηλανδία , αλλά και το πιο θρεπτικό μέλι στον κόσμο, γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι
τυχαία η εθνική του ονομασία , «Βασιλιάς μελιού» . Το μέλι Manuka συλλέγεται
από τα λουλούδια του θάμνου Manuka , ενός άγριου τσαγιού , οι φαρμακευτικές
ιδιότητες του οποίου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα ακόμη από τις φυλές Μαορί
. Στη γλώσσα των Μαορί η λέξη Manuka σημαίνει καλή διάθεση , ενεργητικότητα ,
ενθουσιασμός .
Παρά
το γεγονός ότι ακόμη και οι πρώτοι άποικοι της Νέας Ζηλανδίας παρατήρησαν ότι
οι ντόπιοι χρησιμοποιούν με επιτυχία το manuka σε διάφορα εγκαύματα , τραύματα
και δερματίτιδες , η έρευνα σχετικά με τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του
μελιού Manuka ξεκίνησε μόλις πριν από 30 χρόνια και έδειξε ως αποτέλεσμα την
απίστευτη ικανότητα του μελιού να καταστρέφει επιτυχώς διάφορα βακτήρια όπως ο
Staphylococcus aureus, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα λόγω της υψηλής αντοχής
τους σε ποικίλα είδη αντιβιοτ... αντοχής τους σε ποικίλα είδη αντιβιοτικών .
Επιπροσθέτως, εξακριβώθηκαν και οι αντιφλεγμονώδεις , αντιμικροβιακές ,
αντιιικές , αντιοξειδωτικές , αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες του
Manuka μελιού .
Αυτή
η μοναδική ικανότητα του Manuka μελιού οφείλεται στην παρουσία σε αυτό ειδικής
ουσίας φυσικής προέλευσης , που ονομάζεται - μεθυλογλυοξάλη ή MgO, η οποία
κυμαίνεται σε αυτό από 100 έως 1000 mg / kg, και το καθιστά ένα εξαιρετικά
ισχυρό φάρμακο. Για παράδειγμα, σε άλλους τύπους μελιού η MGO κυμαίνεται από 0
έως 10 mg / kg . Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση της μεθυλογλυοξάλης , τόσο
ισχυρότερες είναι και οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού , πόσο μάλλον
στην περίπτωση του Manuka μελιού
Ο
μηχανισμός της επίδρασης της MGO πάνω στο βακτήριο « Staphylococcus aureus »
μπορεί να διαπιστωθεί με το παράδειγμα ενός ανθρώπινου κυττάρου. Όταν το εν
λόγω βακτήριο εισέρχεται στο κύτταρο , αυτομάτως αρχίζει να τρέφεται με τα
θρεπτικά συστατικά του κυττάρου , πολλαπλασιάζεται και αρχίζει να αφαιρεί τα
θρεπτικά συστατικά των γειτονικών κυττάρων .Το Methylglyoxal ή MGO μελιού
διεισδύει μέσα στο προσβεβλημένο κύτταρο και βοηθάει το κύτταρο να αποβάλει την
υγρασία του , αποτρέποντας έτσι τη δυνα... δυνατότητα του επιβλαβούς
σταφυλόκοκκου να συνεχίζει να τρέφεται , πράγμα που οδηγεί στην εξόντωσή του ,
και το κύτταρο αποκαθιστά τα επίπεδα της υγρασίας κι ανανεώνεται . Έτσι , η
θεραπευτική δύναμη του μελιού Manuka μετριέται σε MgO, αλλά δεν περιέχουν όλα
τα είδη μελιού Manuka την ίδια ποσότητα μεθυλογλυοξάλης . ...
Ανάλογα
με την ποσότητα της ουσίας στο μέλι ,το κατηγοριοποιούν ως προς το βαθμό της
δραστηριότητας ή ως προς το UMF (Unique Manuka Factor), που καθορίζει την
ποσότητα της MGO σε χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο μελιού . Έτσι οι
θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού χαρακτηρίζονται μέτριες (MGO 100+, 10+) ,
υψηλές (MGO 250+, UMF 15+), ύψιστες (MGO 400+, UMF 20+) και υπερ-ενεργές (MGO
550+, UMF 25+) ως προς τους δείκτες δραστηριότητας . Το Manuka μέλι με δείκτες
30+ MGO ή 5+ UMF θεωρείται ένα κοινό μέλι με
μηδενική ειδική βακτηριοκτόνο δράση
Το
Manuka μέλι με υψηλότερο δείκτη δραστηριότητας MGO 400+, UMF 20+ μπορεί να
χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του κρυολογήματος και του πονόλαιμου , για τα
έλκη στομάχου , τη δερματίτιδα , τα εγκαύματα , τις πληγές , τα εξανθήματα ,
την ακμή , τις κατακλίσεις , τις εκδορές , τα φλεβικά έλκη . Το υπερδραστικό
μέλι με δείκτες MG 550+, UMF25 + είναι κατάλληλο για τη θεραπεία μολυσμένων
τραυμάτων...
Няма коментари:
Публикуване на коментар