четвъртък, 4 юни 2015 г.

Възли на щитовидната жлеза - алтернативно лечение!


Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза на ендокринната система (жлезите с вътрешна секреция). Основната й функция е производството на тироксин, трийодиторинин и калцитонин, които играят основна роля при метаболитните процеси, растежа и развитието на човешкия организъм. Недостатъчната секреция на тироксин в детска възраст води до изоставане в умствено и физическо развитие.

Едно от най-често срещаните заболявания на щитовидната жлеза е гуша (увеличение на щитовидната жлеза), при което могат да се развият един или повече възли в нея. Възлите са много често срещано явление, предимно в по-зряла възраст, но за съжаление през последните години тези заболявания се увеличават и се срещат и сред хора в по-млада възраст. Това се обяснява с влошената екологична среда, начина на хранене и живот и стрес. В 75% от случаите възлите са доброкачествени.

При повечето пациенти с възли на щитовидната жлеза функцията й не е нарушена и липсват характерни оплаквания. Установяването на възлите често става случайно при рутинен медицински преглед. При по-големи размери на възела той може да бъде видим.

Появата на симптоми, като затруднения при преглъщане и дишане, спадане на гласа и увеличение на шийните лимфни възли, обикновено е характерно при наличието на възли с големина над 3 см, а в някои случаи може да се подозира и развитието на злокачествен процес. 

Някои от възлите произвеждат прекалено много тироксин, което води до повишена функция на жлезата. Симптомите могат да бъдат ускорен и неравномерен пулс, необяснима умора и намаление на теглото, нервност и повишено изпотяване. Важна роля при диагностицирането заема ехографското изследване.


Тук ще ви предложим една билкова смес, която лекува възлите на щитовидната жлеза:

Седефче (стръкове) - 3 супени лъжици;

Жълта комунига (стръкове) - 2 супени лъжици;

Глог (плодове) - 3 супени лъжици;

Дяволска уста (стръкове) - 3 супени лъжици;

Ламинария (морско зеле) - 3 супени лъжици;

Туя (млади филизи) - 2 супени лъжици;

Невен (цвят) - 3 супени лъжици;

Рогачица (стръкове) - 4 супени лъжици.

Билките се нарязват на ситно и се смесват много добре.


1 супена лъжица от сместта се поставя  200 мл. вряща вода (1 чаена чаша) и се вари няколко секунди. След това се дръпва от огъня и се запарва докато леко се охлади. Приема се по 50 мл. около 30 мин. преди хранене. След период от 1 месец се прави почивка 2 седмици и ако е необходимо курсът се повтаря за още 1 месец.






Няма коментари:

Публикуване на коментар