четвъртък, 18 юни 2015 г.

Фибрите - Вълшебната гъба


Ето какво казва д-р Бърнард Дженсън, един от най-уважаваните специалисти по хранене в света и автор на множество популярни книги:

„Всяка пречистваща програма трябва да започне от дебелото черво... През петдесетте години, в които съм помагал на хората да побеждават различни болести и увреждания, ми стана пределно ясно, че в основата на повечето здравословни проблеми стои лошата работа на дебелото черво. Лечението на 300 000 пациенти ме убеди, че преди всичко трябва се погрижим за него, за да може да настъпи каквото и да било ефективно изцеление.”


Главната цел на консумирането на фибри е отделянето. Без фибри е невъзможно пълното отделяне на ненужните вещества. Човешкото тяло е така устроено, че почти всички токсини от всички части на организма, включително милионите мъртви клетки, свършват в човешката канализация - дебелото черво. То се пълни с отпадна материя, толкова наситена с отрови, че я гледаме с отвращение и не смеем да я докоснем. За да изхвърли тази материя навън, организмът се нуждае от фибри.

Съществуват два основни вида фибри (влакна): разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри, които се намират в плодовете, фасула, граха, овесените трици и най-вече в семената от чия, имат желеобразна консистенция, която подобрява изхождането, като увеличава баласта в дебелото черво. Разтворимите фибри събират холестерола в тънкото черво и го отвеждат вън от тялото. Някои видове разтворими фибри като например пектина (който се съдържа в ябълките) и гума гуар (в семената от чия, овесената каша, бобовите растения и манго) забавят освобождаването на захарите от храните, които приемаме, и така намаляват риска от диабет.

Неразтворимите фибри се намират предимно в зелените растения, обелките, ядките, семената, боба и люспите на зърното. Отделителната система е изключително сложна и усъвършенствана от природата до най-малката подробност. Ще се опитам да обясня този процес с прост пример. Под микроскоп неразтворимите фибри изглеждат като гъби и действително служат като такива, защото като по чудо са в състояние да абсорбират много повече токсини от собствения си обем. Питали ли сте се някога защо хората държат гъби в кухнята си? Никога не почистваме мръсните плотове с нещо гладко като хартия или пластмаса. Гъбите улесняват почистването, като попиват мръсотията. Същото правят неразтворимите фибри: улавят токсините и ги изкарват от тялото право в тоалетната. Те са много по-добри от коя да е гъба, защото могат да поемат няколко пъти повече токсини от собствения си размер. Наричам ги „вълшебната гъба“.

Ако не приемаме достатъчно фибри, по-голямата част от токсините ще се натрупват в организма ни. Тялото ни е така устроено, че всички токсини да се насочват към дебелото черво. Това е нашата „канализация“. Не забравяйте, че редовно изхвърляме килограми токсини.

Откъде идват те - от вдишването на прах и азбест, от непреработена храна, от погълнати тежки метали и пестициди. Голяма част обаче идват от мъртвите клетки на собственото ни тяло. Като знаем колко малки са клетките, сме склонни да си мислим, че не могат да допринесат много за отпадните вещества. Нека обаче не забравяме, че всяка година се подменят 98% от атомите в тялото ни. Това означава, че ежегодно през системата ни преминават от трийсет до петдесет килограма мъртви клетки. Ако не бъдат изхвърлени, те се превръщат в изключително опасна отрова, защото веднага започват да гният. Важно е да се знае, че ако човек не приема достатъчно фибри, той трупа повече отпадни вещества, отколкото тялото му може да пребори.

Също както не можем да почистим кухнята без гъба, така не можем да изхвърляме и отпадните вещества без помощта на фибрите. Представете си, че ви кажат да почистите огромно мръсно помещение, например гараж, само с един найлон. Аз бих се отказала. Човешкото тяло не се отказва. Но ако му липсват фибри, първото, което прави, е да накара кожата да поеме задачата по изхвърлянето на токсините. В резултат на това тя става груба и грапава. Когато червата се задръстят, тялото се опитва да изхвърля повече слуз през очите, носа и гърлото; потим се много повече; с една дума, организмът използва всички възможни изходи, за да се освободи от токсините, сякаш изхвърля боклука през прозореца вместо през вратата. Приемането на достатъчно неразтворими фибри „отключва вратата“, така че да можем да ги изхвърлим от тялото по лесния и нормален начин.

Може би се питате от какво количество фибри се нуждаем, за да поддържаме доброто си здраве. Според проучванията дивите шимпанзета приемат средно над двеста грама фибри на ден. Когато го прочетох, изчислих колко фибри консумирам аз. Оказаха се едва три грама, тъй като поемам много от зеленчуците под формата на изцеден сок. Често изстисквам плодовете и зеленчуците, за да не губя време и усилия да ги дъвча. От първите книги, които четох за соковете преди трийсетина години, бях научила, че фибрите са несмилаеми, не съдържат хранителни вещества и само натоварват храносмилателната система на човека. Соковете се превърнаха в мой неизменен навик. Дни наред, че дори и седмици, гордо пиех само сокове, опитвайки се да се „пречистя“ от токсините, убедена, че се храня изключително здравословно. Затова бях смаяна от сравнението между двестата грама фибри на шимпанзето и моите три. Нещо повече: осъзнах колко вредно е било за здравето ми да не приемам абсолютно никакви фибри със соковете. Реших, че не мога повече да си позволявам да изхвърлям фибрите. Разбира се, макар зелените смутита да превъзхождат соковете в много отношения, съзнавам, че в някои случаи последните могат да бъдат за предпочитане, например при хора със синдром на раздразнимото черво или други състояния.



Албер Мосери, известният френски лекар, застъпник на естествената хигиена, радикално промени класическия Шелтъновски метод за постене с вода.  От наблюденията си върху четири хиляди дългосрочни лечебни гладувания с вода, проведени в клиниката, той стига до извода, че дългосрочното гладуване е „рискована загуба на време“. Ето защо Мосери започва да препоръчва много по-кратки гладувания, последвани от „полупости“, в които към водата се добавя ограничено количество богата на фибри храна. През този важен етап от лечението пациентите му получават само половин килограм плодове и половин килограм зеленчуци на ден до постигане на пълно пречистване. Д-р Мосери твърди, че възприемането на този метод дотолкова подобрява елиминирането на токсините, че сто процента от пациентите му показват симптоми на дълбоко пречистване под формата на тъмно покритие на езика, често въгленово черно или тъмнокафяво.

От началото на последния век до днес по целия свят са проведени многобройни изследвания върху хранителните фибри. Днес ние разполагаме с неоспорими доказателства за множеството им лечебни свойства. Ето част от тях:

ü Фибрите могат да укрепят болното сърце
ü Намаляват холестерола, което понижава риска от сърдечни заболявания
ü Предотвратяват редица видове рак, намаляват риска от онкологични заболявания, спомагат за изхвърлянето на канцерогенните вещества
ü Намаляват риска от диабет и подобряват състоянието при вече настъпил такъв
ü Стабилизират кръвната захар, като забавят усвояването на захарта
ü Усилват имунната система
ü Поддържат състоянието на червата, намаляват запека и подпомагат редовното изхождане
ü Предпазват от жлъчни камъни
ü Подпомагат полезните чревни бактерии
ü Помагат за намаляване на теглото и предотвратяват преяждането
ü Спомагат за изхвърлянето на излишния естроген
ü Предпазват от язва…

                                                   Виктория Бутенко
















Няма коментари:

Публикуване на коментар