Оризът се отличава с високата си
хранителна стойност. Той съдържа 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини. Тези два
компонента са с много висока усвояемост от човешкия организъм, поради което
храненето с ориз е много полезно.
Добър за нервната система, белите
дробове, стомашно-чревният тракт, бъбреците и пикочния мехур, сърцето, костите,
поддържа енергийния баланс на организма, възстановява биохимичния баланс, засилва
паметта, пречиства организма от токсини.
Оризът е третата най-произвеждана
култура в света след царевицата и пшеницата. Той е най-значимата зърнена
култура от гледна точка на изхранване на човечеството, като на него се пада 1/5
от консумираната от хората енергия. Отглеждането на ориз е подходящо за райони
със значителни валежи и ниска цена на труда, тъй като е много трудоемко и
изисква значителни количества вода. Макар че произлиза от Азия, оризът се
отглежда в различни части на света, където има добри условия за това.
Оризът е основна храна на 3/4 от
човечеството. От Китай до Япония, включително Индия и Индонезия, оризът е нещо
повече от хранителен продукт. Той е част от културата на тези страни, символ на
плодородието и живота.
Подробният анализ на хранителното
съдържание на ориза показва, че неговата хранителна стойност варира в
зависимост от много фактори. Тя зависи от сорта и начина на предварителна
обработка на зърната, както и от свойствата на почвите, върху които се
отглежда. Сортовете ориз, които имат специфично оцветяване, обикновено имат и
особености в химичния състав…
Оризът се съчетава чудесно с всички
зеленчуци, ядки, месо, риба, бобови.
Сьомгата съдържа голямо количество
здравословни мазнини, незаменими за имунната система.
Тя е отличен източник на омега-3
мастни киселини, които регулират дейността на белите кръвни клетки и имат
противовъзпалителни качества; регулират нивата на холестерола и мазнините като
предпазват сърдечно-съдовата система и намаляват риска от заболявания на
сърдечно-съдовата система.
Сьомгата е с високо съдържание на
антиоксиданти; витамин А, който поддържа здрави костната и нервната система;
витамин D, който подпомага абсорбирането на калция и е полезен за костите и
селен - минерал, който стимулира производството на антитела в организма.
Няма коментари:
Публикуване на коментар