сряда, 10 юни 2015 г.

Оризът - храна и лекарство!



Основна храна на голяма част от човечеството, разнообразие от диви и селекционирани сортове, разнообразие от цветове и вкусове – оризът е богат на важни за организма минерали – калий, мед, селен, цинк, калций. Той съдържа изобилие от сложни въглехидрати и белтъчини. Богат на витамини от групата В, Е, РР. Съдържа важни аминокиселини, които спомагат да образуването на нови клетки.


Оризът се отличава с високата си хранителна стойност. Той съдържа 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини. Тези два компонента са с много висока усвояемост от човешкия организъм, поради което храненето с ориз е много полезно.

Добър за нервната система, белите дробове, стомашно-чревният тракт, бъбреците и пикочния мехур, сърцето, костите, поддържа енергийния баланс на организма, възстановява биохимичния баланс, засилва паметта, пречиства организма от токсини.

Оризът е третата най-произвеждана култура в света след царевицата и пшеницата. Той е най-значимата зърнена култура от гледна точка на изхранване на човечеството, като на него се пада 1/5 от консумираната от хората енергия. Отглеждането на ориз е подходящо за райони със значителни валежи и ниска цена на труда, тъй като е много трудоемко и изисква значителни количества вода. Макар че произлиза от Азия, оризът се отглежда в различни части на света, където има добри условия за това.

Оризът е основна храна на 3/4 от човечеството. От Китай до Япония, включително Индия и Индонезия, оризът е нещо повече от хранителен продукт. Той е част от културата на тези страни, символ на плодородието и живота.

Подробният анализ на хранителното съдържание на ориза показва, че неговата хранителна стойност варира в зависимост от много фактори. Тя зависи от сорта и начина на предварителна обработка на зърната, както и от свойствата на почвите, върху които се отглежда. Сортовете ориз, които имат специфично оцветяване, обикновено имат и особености в химичния състав…

Оризът се съчетава чудесно с всички зеленчуци, ядки, месо, риба, бобови.

Сьомгата съдържа голямо количество здравословни мазнини, незаменими за имунната система.

Тя е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които регулират дейността на белите кръвни клетки и имат противовъзпалителни качества; регулират нивата на холестерола и мазнините като предпазват сърдечно-съдовата система и намаляват риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Сьомгата е с високо съдържание на антиоксиданти; витамин А, който поддържа здрави костната и нервната система; витамин D, който подпомага абсорбирането на калция и е полезен за костите и селен - минерал, който стимулира производството на антитела в организма.

                 
                             Оризови топки със сьомга


























Няма коментари:

Публикуване на коментар