понеделник, 8 юни 2015 г.

Здраве в чиния, поднесено с любов


Праз, домати и целина. Мощен имуностимулант – три в едно!


Празът съдържа белтъчини, азотни вещества, етерично масло, въглехидрати, целулоза, ензими,  витамините В1, В2, ВЗ, В6, В9, РР, Н, С и Е, високо съдържание на калий. Богат е на минерални соли на калция, фосфора и желязото. Съставът му включва  18 аминокиселини, сред които е и една от най-важните за организма ни - цистинът. Помага при настинки, отоци, подагра, камъни в бъбреците, стимулира перисталтиката на червата и действа разхлабващо. Много подходящ за диабетици. Мощен антисептичен и антибактериален ефект…

Само две тънки стъбла целина съдържат 15% от препоръчваната дневна доза от витамин А и 15% от витамин С. Две супени лъжици целина съдържат само 2,7 калории и по този начин осигуряват повече от 150% от препоръчителната дневна доза витамини. Сто грама сурова целина съдържа само 16 калории! Целината съдържа балансирано количество на основните минерали, витамини и хранителни вещества. Помага при простудни заболявания, атеросклероза и тромбоза, понижава кръвното налягане. Целината съдържа активни съставки, релаксиращи мускулите и намаляващи нивата на хормоните на стреса. Помага за изчистване на токсините и неутрализира канцерогените, съдържащи се в тютюна и цигарения дим. Помага при лечение на инфекциозни заболявания на пикочо-половата система, и възпаление на ставите. Подходяща за диабетици поради ниското си съдържание на въглехидрати. Целината оказва благотворен ефект върху нервната система, тъй като съдържа етерични масла, които успокояват и облекчават напрежението. Пречиства кръвта и лекува най-упоритите заболявания на кожата. Много добра за артрит, очни болести, подобрява храносмилането и укрепва имунната система…




Доматите са богати на фибри, витамини, минерали и фитонутриенти. Те са отличен източник на витамини В6, С и К, бета каротин, биотин, ниацин, калий, фосфор, калций, желязо, цинк и селен, както и на много органични киселини като лимонена и ябълчна киселина, които определят характерния вкус на домата. Поради високото си съдържание на антиоксиданти, органични киселини и други основни хранителни вещества, доматът е истински еликсир на здравето. Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия. Ликопенът, който се съдържа в кожата и плътта на доматите,  играе роля в предотвратяването на някои видове рак - на белия дроб, на простатата и на дебелото черво. Доматът има мощни противовъзпалителни свойства и освен това е много полезен за костите и зъбите. Намалява кръвното налягане, подобрява работата на сърцето, предпазва от атеросклероза. Облекчава симптомите на стрес и умора, мускулни спазми и крамби…

Можем да ги ядем сурови в различни салати и различни комбинации, можем да ги приготвим на пресен сок, можем да направим пресни студени или готвени супи. Но можем да направим и една вкусна яхния.



5 стръка праз, 1 малка глава целина и няколко стръкчета с листа, 5-6 домата ,1/2 чаша зехтин или олио, сол и черен пипер на вкус.


Задушаваме праза и целината докато омекнат, добавяме доматите, обелени и смляни, доливаме половин чаша вода, подправяме със сол и черен пипер. Варим на тих огън 20-30 мин. Задължително придружаваме с препечен хляб от любимия ни (който и да е той).











Няма коментари:

Публикуване на коментар