Праз, домати и целина.
Мощен имуностимулант – три в едно!
Само две тънки стъбла целина
съдържат 15% от препоръчваната дневна доза от витамин А и 15% от витамин С. Две
супени лъжици целина съдържат само 2,7 калории и по този начин осигуряват
повече от 150% от препоръчителната дневна доза витамини. Сто грама сурова
целина съдържа само 16 калории! Целината съдържа балансирано количество на
основните минерали, витамини и хранителни вещества. Помага при простудни
заболявания, атеросклероза и тромбоза, понижава кръвното налягане. Целината
съдържа активни съставки, релаксиращи мускулите и намаляващи нивата на
хормоните на стреса. Помага за изчистване на токсините и неутрализира
канцерогените, съдържащи се в тютюна и цигарения дим. Помага при лечение на
инфекциозни заболявания на пикочо-половата система, и възпаление на ставите.
Подходяща за диабетици поради ниското си съдържание на въглехидрати. Целината
оказва благотворен ефект върху нервната система, тъй като съдържа етерични
масла, които успокояват и облекчават напрежението. Пречиства кръвта и лекува
най-упоритите заболявания на кожата. Много добра за артрит, очни болести,
подобрява храносмилането и укрепва имунната система…
Можем да ги ядем сурови в различни салати и различни
комбинации, можем да ги приготвим на пресен сок, можем да направим пресни
студени или готвени супи. Но можем да направим и една вкусна яхния.
5 стръка праз, 1 малка глава целина и няколко стръкчета с листа, 5-6 домата ,1/2 чаша зехтин или олио, сол и черен пипер на вкус.
5 стръка праз, 1 малка глава целина и няколко стръкчета с листа, 5-6 домата ,1/2 чаша зехтин или олио, сол и черен пипер на вкус.
Задушаваме праза и целината докато омекнат, добавяме
доматите, обелени и смляни, доливаме половин чаша вода, подправяме със сол и
черен пипер. Варим на тих огън 20-30 мин. Задължително придружаваме с препечен
хляб от любимия ни (който и да е той).
Няма коментари:
Публикуване на коментар