неделя, 7 юни 2015 г.

Да раздвижим лимфната си система

Лимфната система е важна част от имунната система. Тя представлява мрежа от съдове и възли, разположени в слабините, на врата и под мишниците. По тях преминава лимфата - течност (три пъти повече от кръвта), която пречиства вътрешно организма, като изнася отпадъците от обмяната на веществата извън тъканите и органите. Натоварената с отпадъци лимфа се пречиства в лимфните възли, които са около 600-700 на брой. Разположени са на границата на кръвоносните и лимфните съдове и клетките им първи посрещат вирусите и микробите, които трябва да унищожат. Тяхната роля е да филтрират лимфната течност и да улавят бактериите и чуждите тела, които се разрушават от левкоцитите.

Едно от често срещаните заболявания е лимфоденопатия или пролиферация - увеличаване на лимфните възли. Понякога причина за това е възпалителен процес или развитие на туморни образувания. Задръстването на лимфната система може да бъде причина за алергии, синузит, колит, артрит, лупус, наднормено тегло, болки в кръста, отоци, липса на енергия и др.

Поддържането на чиста лимфна система е една от основните предпоставки за добро здраве. За добра циркулация на лимфата основна роля играе движението и подходящата храна. Разходки, гимнастика,  масажи, парни бани, вани и подскоци ще активират лимфната ни система. За нейното здравословно функциониране едни от най-важните храни са зеленолистните зеленчуци, бамята и ябълките.

Яжте повече сурови плодове на празен стомах. Ензимите и киселините в плодовете почистват лимфните възли.

За подути и възпалени лимфни възли на помощ ни идват и билките:


300 г невен

100 г хвощ

100 г бял равнец

100 г коприва


Една чаена лъжичка смес се залива с 250 мл вряла вода, 

запарва се само 5 минути и се прецежда. Може да се пие 

вместо вода на малки глътки до 1,5 л на ден.


Лимоните и портокалите вършат много добра работа за лимфната ни система:


Сокът от 1 кг лимони и 2 кг портокали се смесва с 2 литра 

вода, която първо е замразена и после размразена.

Това количество се изпива за един ден. Действа силно 

диуретично.


Дишайте дълбоко. Лимфната система има 3 пъти повече течност, отколкото е кръвта в тялото ни, но няма силна помпа като сърцето, която да задвижва тази течност. Един от основните начини, по които тя се движи, е чрез дълбоко дишане.



Няма коментари:

Публикуване на коментар