неделя, 21 юни 2015 г.

Правила за пълноценен сън

Заспивайте с мисли, насочени към планиране на
положителни цели. Краткото време когато лежим в очакване да заспим, е времето от деня, в което паметта ни е най–активна, тъй като тя е устроена да съхранява наученото през деня за нашите способности, за пътя и ценностите, които сме избрали да следваме и за това как да продължим да оцеляваме. Естествената активност на паметта ни ще пренесе мислите, с които сме изпълнени в този момент, в съня ни и по този начин те ще въздействат на нашето тяло и съзнание положително или отрицателно.


Винаги мислете за живота с добро и положително
Отношение. Ако мислим за добрите резултати от изминалия ден и как можем да ги увеличим в утрешния ден, нашият ум ще ни помогне да постигнем дълбок сън, за да подготвим организма си за утрешния ден. Ако се съсредоточим върху провалите и се опитаме да измислим начин как да ги поправим, мозъкът отново ще предизвика дълбок сън, защото се съсредоточаваме върху цел и резултат, които са себеутвърждаващи и положителни. Само когато мислим за нашите неуспехи с отрицателно отношение и недоволство, умът ни ще бъде обременен и разтревожен през цялата нощ, а имунната ни система няма да има никакъв импулс да укрепи и възстанови организма ни за предстоящия ден.

Отделянето на всички хормони, които водят до дълбок сън и емоционално въодушевление, се предизвиква от положителни мисли за постигане на вашите цели, когато заспивате. Дори натрупването и съхраняването на енергия се осъществява по време на сън и се контролира от мислите, които ни владеят, когато заспиваме.

Натрупването на енергия зависи от мислите, които   
ни изпълват докато заспиваме. Когато заспиваме, имунната система ни изчаква да обмислим нещата, които сме планирали за утре. Ако мислим за физическа работа, съдържанието на гликоген в черния дроб и мускулите ще се увеличи до високи нива. Ако планираме да седим на бюро и да вършим умствена работа, нивото на натрупване на гликоген ще бъде минимално, но организмът ни ще се презапаси с хормоните за мозъчната активност.

Колкото по – подробно обмисляме плановете си през времето когато заспиваме, толкова по-големи ще бъдат запасите ни от енергия на следващия ден. Колкото по-необикновени и чудни мисли ни изпълват, толкова по-  дълго време имунната ни система ще ни поддържа в състоянието на дълбокия R.E.M. сън, за да ни подготви за необикновеното. Подсъзнателното ни мислене, действайки чрез автономните ни нерви, също ще се приспособи към мислите ни, за да породи в нас ненаситен и страстен апетит именно към храните, които могат да ни доставят необходимите хранителни съставки, за да сме изпълнени с енергия през цялата седмица, ако преди това сме планирали задачите и целите си за седмицата. Този рефлекс е същият като необикновено големия апетит на бъдещата майка по време на бременност.

Това е най – удивителната функция на природата в целия естествен механизъм на организма ни и ако живеем съобразно с нея, може да създадем чудеса от жизненост, каквито никой не си е представял.

Ако заспиваме, изпълнени с мисли за лошите страни на миналото, вместо да мислим за доброто, което искаме в бъдещето си, нашата имунна система не може да бъде предизвикана да натрупва енергия или положителни хормони за предстоящия ден. Ако не сме организирани във всекидневния си живот, ние няма да успеем да постигнем пълния потенциал на този естествен автоматичен механизъм на желанието за храна и ако в същото време не следим съзнателно за храненето и диетата си, още повече пречим сами на организма си да получава хранителни вещества, които създават енергия и подпомагат доброто ни здравословно състояние.

Ако искаме да бъдем енергични и мотивирани, трябва да бъдем изпълнени с мисли за енергия и мотивираност. Ако искаме да повишим самоуважението си, да подобрим здравето си или да разкрасим тялото си, да заякнем, или имаме друга цел за самите себе си, трябва да заспиваме, създавайки план за постигането на целта, а природата в нас сама ще  предизвика и подпомогне този резултат. Тази причинно-следствена връзка се основава на един от законите на нашата природа: „Поискай и ще получиш!”

Заспивайки си представете, че сте човекът, който искате да бъдете и през нощта ще се превърнете в това, което желаете.

Тази функция и реакция досега е най–неразбраната и най–удивителната страна на нашето мислене и съзнание. Повечето хора си мислят, че енергията и жизнеността зависят от начина на хранене, физическите упражнения и времето, отделено за сън, но това са само допълнителни фактори. Голям брой хора спят твърде малко, хранят се зле,  а в същото време се радват на изключителен прилив на енергия. А това не би се случило,  ако диетата и сънят бяха основните причини за енергичността. Основната причина за хроничната умора и изтощение е отрицателните изживявания, които се задържат в мислите при заспиване  и тези негативни емоции и мисли отклоняват вниманието и фокуса ни от целите, които ни изпълват с енергия за очакваното бъдеще.

Подсъзнателното мислене има програми,  които чакат съзнателните ни мисли да  ги задействат. Този механизъм работи като джукбокса, при който трябва да натиснете определена комбинация от бутони, за да изсвири избраната от вас песен. В нашия мозък съществува определен запис, който изпълнява песента на енергията и всичко, което се иска от нас е да натиснем точните бутони, за да я пуснем да свири.


Начинът ни на хранене и времето, отделено за сън, само помагат на тази програма. Имунната ни система извършва по–голямата част от работата си през нощта докато спим, точно както машините в една фабрика, които работят през деня, а през нощта, когато не са в действие, трябва да бъдат прегледани, поправени, поддържани и заредени с гориво. За да има достатъчно налично гориво, с което да се изпълнят всекидневните задачи, количеството на доставеното гориво трябва да бъде поръчано според набелязаните и планираните задачи за предстоящия ден. По същия начин мозъкът ни определя количеството енергия, което ще ни бъде необходимо за следващия ден.

Нашата природа изисква от нас да бъдем съсредоточени в целите си. Едно от необходимите неща за нашия организъм е да насочваме вниманието си към нашите цели, за да стимулираме пътя си напред и развитието си. По този начин нашият интелект и ум ще бъдат предизвиквани и развивани непрекъснато. Ако можехме да плуваме с изправени крака и глава над водата през целия си живот, нямаше да научим нищо от него и така щяхме да пропуснем вълнението и въодушевлението от успеха.

Ние си почиваме най–добре, когато се освободим от товара си. Тази автоматична реакция на нашия организъм се наблюдава в множество аспекти на функциониране на организма ни.

Средно добрият турист може да извърви много мили с десеткилограмова раница без никакви проблеми, но в момента, когато спре да ходи, товарът на гърба му може да стане толкова тежък и непосилен за него, че да се наложи да го свали. Същата реакция се наблюдава при задържането във водата с изправени крака и глава над водата и при плуването. Времето, за което можем да се задържаме с глава над водата и изправени крака, без да се придвижваме, е нищо в сравнение с времето, което можем да издържим плувайки. Всяко нещо в нашата природа е устроено така, че да ни държи съсредоточени в движението ни напред, но в същото време когато си почиваме, ние трябва да се разтоварваме истински без да задържаме ненужен товар – физически или емоционален.

                                                                        Ноел Батън



Няма коментари:

Публикуване на коментар