понеделник, 1 юни 2015 г.

Информационните пратеници

Пептидите са "информационните" пратеници, които пренасят информация от една клетка към друга, за да работи всичко в организма ни правилно и добре.

Терминът "пептид" е въведен още от преди повече от 100 години от известният учен E. Fisher, който около  1905 година е разработил общ метод за синтез на тези вещества. Пептидите, както и белтъчините се състоят от аминокиселинни остатъци, свързани чрез пептидни (амидни) връзки и следователно, по химична структура не се различават от белтъчините. Пептидите обаче, за разлика от белтъчините са издържливи и не губят своята биологична активност при продължително кипене, екстремни стойности на рН, високо налягане и разтваряне в органични разтворители, вредни за повечето белтъчини. По този начин пептидите, при преминаването през стомашно-чревния тракт, не се разрушават! Друга особеност на пептидите  е, че много от тях съдържат необичайни аминокиселини, рядко срещани в природата и невлизащи в състава на белтъчините. Живите клетки се  синтезират от аминокиселини  или се образуват от разграждане на белтъчините.

Физиологично активните пептиди са повсеместни регулатори на дейността на отделни клетки, тъкани, органи и организма като цяло. Всички пептиди имат своя собствена "професия", а дори и по-добре да се каже тясна специализация”. За всеки орган и тъкани е подходящ само един специфичен пептид: за белите дробове- белодробни, за сърдечния мускул - сърдечен, за мозъка - мозъчен и.т.н. Пептидите са еднакви за всички бозайници. Ето защо, можем да вземем пептиди от животни и нашият организъм ще го приеме като собствени.

Нарушената  пептидна биорегулация намалява устойчивостта на организма към дестабилизиращи фактори на външната и вътрешната среда, които са една от причините за бързото стареене.

 Пептидите действат на организма по следния начин: извлечения от конкретния орган пептид при попадане в човешкото тяло, е в състояние да започне процеса на възстановяване и подмладяване клетките на този орган, от който са извлечени. Както са показали лабораторните изследвания, активните пептиди позволяват  да се увеличи до една трета  продължителността на живота на клетките на отделния орган! А комплес от пептидите могат да окажат благопрятно въздействие на цялия  организъм на човека. Пептидите оказват защитно въздействие на организма на клетъчно ниво. Те защитават клетките от въздействието на токсини, ускоряват  обмяната на веществата в клетките и отстраняват от тях продуктите от разпада и по-общо, пептидите нормализират работата на  органите, допринасят за насищането им на хранителни вещества, както и възстановяват увредените тъкани. След като попаднат в организма, те повишават активността, издръжливостта и устойчивостта му на заболявания. Благодарение на пептидите хората се чувстват по-млади и по-здрави.







Няма коментари:

Публикуване на коментар