четвъртък, 11 юни 2015 г.

Остеопорозата - тихият крадец


Остеопорозата се промъква тайно в тялото и крадешком започва да изяжда костите му. Това е заболяване, което причинява загуба на костната маса и повреда в структурата на костите. Костите стават крехки и чупливи и са подложени на голям риск от счупвания. Най-често са засегнати жените. Една на всяка трета жена и един на всеки пети мъж на планетата страдат от остеопороза. През първите 5 години след менопаузата, жените често губят до една четвърт от костната си маса. Една от основните причини за това е намаленото производство на женските полови хормони - естрогени. За съжаление от болестта започват да страдат все по-често и млади хора. Остеопорозата се развива особено бързо при тези, които консумират повече протеини. Киселинните отпадъци от обмяната на протеините извличат калция от костната система. Недостатъчното консумиране на богати на калций храни и лошото му усвояване от организма са другите рискови фактори. А калцият заема пето място по значимост сред елементите в нашия организъм след кислорода, въглерода, водорода и азота.


Други фактори за появата на остеопороза са нарушената обмяна на веществата, заседналият начин на живот и липса на физическа активност, продължително боледуване от ревматоиден артрит, диабет, ендокринни и бъбречни заболявания и др. Според традиционната китайска медицина причините за остеопорозата са в дисбаланса между функциите на далака и стомаха и недостиг на енергия в бъбреците. Те отговарят за състоянието на телесните течности, а част от тях се превръща в костно вещество, което подхранва костите и ги поддържа здрави.

Най-често срещаните симптоми преди започване на болестта са обща отпадналост и умора, виене на свят и шум в ушите, нощно изпотяване, често уриниране, студени крайници, болки в кръста и коленете и затруднения при навеждане.

Най-мощното средство за борба с остеопорозата е правилната диета, тъй като е основен източник на калций в организма. С качествен калций ще ни снабдят всички зеленолистни зеленчуци – спанак, марули, коприва, лобода, тученица, магданоз, листа от цвекло, броколи, къдраво зеле, целина. Те са толкова разнообразни, че има по нещо за всеки вкус.

Други храни, които трябва да бъдат неизменна част от диетата ни са моркови, сладки картофи, цвекло, ряпа, домати, бобови, кайсии, ябълки, къпини и малини, бадеми, сусам, тлъсти риби.

Безалкохолните газирани напитки отнемат калция от организма ни и затова трябва да ги забравим.

Яйчени черупки и мед: Черупките от 5 яйца се запичат във фурната до бледо кафяво и се смилат в кафемелачка. Смесват се с 400 гр. мед и се приема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден, 30 мин. преди хранене.

Овесена отвара: В 600 мл. вряща вода се поставят 2 суп. лъжици овесени ядки и 1 суп. лъжица счукани шипки.  Варят се 15 мин. на слаб огън. След като изстине се прецежда и се изпива за 1 ден.




Няма коментари:

Публикуване на коментар